Kuivien aineiden säilytys ja kestävyys

Esimerkiksi jauhoissa, hiutaleissa, sokerissa ja suolassa on parasta ennen -merkintä. Voiko tuotetta käyttää päivämäärän jälkeen? Peerit

Hei! Kuivissa myllytuotteissa eli jauho-, hiutale-, lese-, suurimo- ja pastatuotteissa on parasta ennen -päivämäärä. Se kertoo, koska tuote on parhaimmillaan. Jauho-, hiutale- ja lesetuotteet säilyvät keskimäärin 1 vuoden ja suurimo- ja pastatuotteet 2 vuotta. Viljatuotteita voi käyttää parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin. Oma hajuaisti on paras tapa kokeilla, onko tuote hyvää. Joka tapauksessa kuivat viljatuotteet ovat siis hyvin säilyviä, mikäli niitä säilytetään pakkauksen ohjeen mukaisesti kuivassa, ei liian kuumassa paikassa, suojattuna voimakkailta hajuilta. Parhaimmillaan osa viljatuotteista säilyy paljon pidempäänkin. Eritoten riisi- ja makaronituotteet säilyvät vuosia.

Mikäli tuotteessa on paljon viljan kuituosia, liika säilytys ei kannata, koska kuidun maku muuttuu helpolla karvaaksi. Näin käy esim. leseseoksille ja grahamjauhoille. Kaurahiutaleet sisältävät paljon terveellistä kasvirasvaa. Kaurahiutaleet on tämän takia höyrytetty, jotta hiutaleen entsyymitoiminta loppuisi, eikä rasva pääsisi eltaantumaan. Tämä koskee ainakin isompien myllyjen hiutaleita. Pienten tuottajien hiutaleet on syytä syödä mahdollisimman pian, jotta ne eivät ole eltaantuneita.

Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat