Kuivasjärvi 29.7.2001

Hei soppamies !

Tervetuloa Lehtosen lukaaliin Kuivasjärvelle. Tarjolla mahdollisuus valmistaa lampaasta ihan mitä vaan. Kasvatamme isännän kanssa lampaita omaan käyttöön ja sadon syömme itse. Jos pakkasesta ei löydy sopivaa palaa niin mennään navetan taaksen niin johan löytyy.

(ohjeet neljälle ruokailijalle)

Lammas-carpaccio ja mozzarellaa

1 reilunkokoinen lampaan ulkofilee
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
pari oksaa tuoretta timjamia tai 1 rkl kuivattua

kastikkeeseen:

1 keskikokoinen sipuli
1 valkosipulin kynsi
tuoretta tai kuivattua oreganoa
1 purkki tomaattimurskaa
oliiviöljyä
mustapippuria
tabascoa

lisukkeeksi:

2 Buffalo-mozzarella-juustoa

1. Mausta ulkofilee suolalla ja pippurilla. Kuumenna öljy pannussa ja paista filettä niin, että se ruskistuu hieman. Siirrä pois pannulta.
2. Hiero fileen pintaan timjamia ja kääri file tiukasti kelmuun. Sulje molemmista päistä ja laita vähintään kahdeksi tunniksi pakkaseen jäätymään ennen tarjoamista.
3. Tee kastike kuullottamalla pilkottuja sipuleita ja valkosipulia hetken aikaa oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska, oregano ja muut mausteet. Tabasco-pullosta riittää muutama tippa. Hauduttele kasaan noin 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja jäähdytä.
4. Kun lampaanfileet ovat maustuneet pakkasessa riittävän kauan, poista kelmu ja leikkaa file erittäin ohuiksi siivuiksi. Asettele lautasille.
5. Siivuta kullekin ruokailijalle puolikas Buffalo-mozzarellaa ja asettele lautasille.
6. Kaada tomaattikastike koko komeuden päälle ja tarjoa heti.

Soppamiehen lampaanviulu

1 lampaanviulu (n 2 kg)
valkosipulia
merisuolaa
tuoretta timjamia
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
mustapippuria
1 kg perunoita
4 omenaa
5 porkkanaa
tuoretta oreganoa
1 lasi punaviiniä

1. Pilko 3-8 (oman maun mukaan) valkosipulin kynttä, muutama basilikan oksa ja pari timjamin oksaa.
2. Siirrä kamat mortteliin, lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta merisuolalla ja mustapippurilla. Jauha tahnaksi.
3. Tee eri puolille viulua n. 2-3 sentin syvyisiä viiltoja ja tunge sisään yrttitahnaa. Hiero loput tahnat lampaan pintaan.
4. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Aseta lammas ritilälle ja alle uunipakki, joka kerää lampaasta irtoavat nesteet talteen.
5. Kun lammas kypsyy uunissa, puolita perunat ja pilko porkkanat. Poista omenoista siemenet ja leikkaa siivuiksi. Silppua oregano.
6. Vähennä uunin lämpö 150 asteeseen ja heitä perunat sekä porkkanat uunipakkiin kypsymään. Sirottele päälle suolaa, pippuria, loraus oliiviöljyä, lasi punaviiniä ja silputtu oregano.
7. Liha ja juurekset saavat kypsyä uunissa noin 45 minuuttia, lisää sen jälkeen uunipakkiin omenat ja kypsyttele vielä noin 15 minuuttia.
8. Kun viulu on kypsä (sisälämpötilä 60-65 astetta), kääri se muutamaksi minuutiksi folioon vetäytymään.

Lue myös:

    Uusimmat