Mainos

Kuinka vanhaksi ihminen voi elää? Koetinkivenä aivojen kestäminen

Sanomalehti Karjalaisen mukaan Suomessa on enemmän kuin koskaan satavuotiaita. Viime vuoden lopussa 709 suomalaista oli ylittänyt sadan vuoden rajapyykin.

Turun yliopiston yleislääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä sanoo, että nykypäivän lapsista monet saavuttavat sadan vuoden iän. Kivelän mukaan saksalais-ranskalaisen tutkijaryhmä on ennustanut, että eliniän piteneminen tulee vaan jatkumaan.

– Näyttää siltä, että tänä päivänä syntyneistä joka toinen elää yhdeksänkymppiseksi, monet 100-vuotiaaksi ja osa 120-vuotiaiksi. Ne ovat kuitenkin vain trendiennusteita.

Syyksi eliniän pitenemiseen Kivelä näkee hyvän ravinnon ja parantuneen terveydenhuollon.

"En usko, että se olisi 150–160 vuotta"

Kivelän mukaan on kuitenkin mahdotonta sanoa, kuinka vanhaksi ihminen voi elää.

– Mutta semmoinen 120 vuotta, onhan niitä saavutettu. En usko, että ihmisen elinikä voi pidentyä niin, että se olisi 150-160 vuotta.

Vanhenemisen kannalta koetinkiveksi tulee aivojen kestäminen, professori ennustaa.

– Pystymme vaihtamaan niveliä ja tekemään aika paljon sydämen osalta, mutta tällä hetkellä ei pystytä tekemään aivosiirrännäisiä. Ei pystytä istuttamaan uusia aivosoluja esimerkiksi ihmisille, joilla on Alzheimerin tauti.

Professorin mukaan biologisilla ja geneettisillä tekijöillä on erittäin suuri merkitys elämänkaareen pituuteen. Elintavoillakin on kuitenkin merkitystä.

– Liikunta, hyvä ravitsemus, kohtuullisuus alkoholin käytössä ja siten tietysti se, että hoitaa omat sairautensa, Kivelä luettelee vinkkejä, mitä itse voi tehdä elääkseen vanhaksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.