Kuinka sujuu koulu kiven sisällä? MTV Uutiset vieraili Vantaan vankilassa, jossa myös Koskelan teinimurhasta tuomitut nuoret parhaillaan istuvat

3:07
Miten alaikäiset vangit käyvät koulua? Viiden jälkeen vieraili Vantaan vankilassa

Vantaan vankila on Suomen selvästi suurin tutkintavankila. MTV Uutiset vieraili Vantaan Vankilassa perehtymässä “kiven sisässä” annettavaan opetukseen.

Laitoksen muurien sisällä odottaa tutkinnan tai oikeusprosessin etenemistä tällä hetkellä 159 vankia, joukossa Koskelan sairaala-alueen murhasta tuomitut kolme nuorta.

Koskelan veriteosta tuomittujen tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, sillä kaikki kolme ovat ilmoittaneet tyytmättmyytensä käräjoikeuden tuomioon.

Oppivelvollisuus piteni tänä vuonna 18 vuoteen asti. Laajennus koskee vuonna 2005 syntyneitä eli tänä vuonna peruskoulunsa päättäneitä. 

Laajennus ei siis koske Koskelan murhasta tuomittuja heidän ikänsä takia. Vantaan vankilan vankien joukossa on vain yksi oppivelvollisuusikäinen.

– Se vaihtelee kovasti. Välillä ei ole yhtään, välillä voi olla kolme neljäkin, Vantaan vankilan apulaisjohtaja Heidi Meling kertoo MTV Uutisille.

Vaihtelu johtuu siitä, että tutkintavankilassa vietään usein hyvin eripituisia jaksoja. Osa vangeista istuu vain päiviä, osa jopa vuosia, jos oikeusprosessi venyy pitkäksi.

Monenlaisia kursseja, perusopetusta ja ammatillista oppia

Vantaan vankilassa annettava opetus on pääsääntöisesti peruskouluopetusta, mutta myös toisen asteen opintoja, kuten lukion ja ammattikoulun kursseja, voi suorittaa. Myös kielikurssien suorittaminen on mahdollista.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös mtv-palvelussa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Se on ihan yksilökohtaista opetusta, joka räätälöidään kunkin vangin tarpeiden mukaan riippuen, missä vaiheessa koulunkäynti kenelläkin on, Heidi Meling kertoo.

Oppivelvollisuuden mukaisen opetuksen järjestäminen on aina sen kunnan vastuulla, jonka alueella vankila sijaitsee. Opettajat ja oppimateriaalit tulevat aina vankilan ulkopuolelta opetuksen järjestäjältä.

Varsinaisia luokkatiloja ei Vantaan vankilassa ole nuorten vankien vähäisen määrän takia. Opetus tapahtuu joko henkilökohtaisilla vastaanotoilla tai pienryhmätiloissa. Vankilassa on myös monikielinen kirjasto.

– Pohditaan yhdessä opettajan kanssa, että miten opetusta vankilassa voi viedä eteenpäin.

– Ei välttämättä pystytä saamaan tutkintoa valmiiksi, mutta voidaan kursseja suorittaa, apulaisjohtaja Heidi Meling sanoo.

Myös laitoksen omaa toimintaa voi hyödyntää hyväksi opiskelussa. Esimerkiksi osallistumisella vankilan ohjattuun liikuntaan voidaan kuitata koululiikunnan osia.

– Tai jos osallistuu kotitalousopetukseen, niistä on sovittu aina opettajan kanssa. Pyritään siihen, että edes jotenkin saadaan vietyä asioita eteenpäin.

Opetusta voivat järjestää myös kansalaisjärjestöt. MTV Uutisten vieraillessa paikalla alkamassa oli juuri Marttaliiton järjestämä arjen rahankäyttökurssi nuorille vangille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja