Koskelan teinisurman uhri rakasti Legoja, kissoja ja auttoi itsemurhaa suunnittelevaa vain muutama kuukausi ennen kuolemaansa

2:13
"Ei olisi ikinä tehnyt itse pahaa kellekään." Näin Uutisaamussa luonnehdittiin Koskelan väkivallanteon uhria.

Kolmen ikätoverin harjoittama ennennäkemättömän raaka väkivalta vei 16-vuotiaan pojan hengen viime joulukuussa. MTV Uutisten rikos- ja oikeustoimittaja Tiia Palménin Koskelan teinisurmaa käsittelevässä esikoiskirjassa kuvaillaan systemaattisen väkivallan kohteeksi joutunutta uhria eläinrakkaaksi ja ujoksi nuoreksi.

Viime joulukuussa 16-vuotias nuori kuoli sadistiseksikin kuvaillun väkivallan seurauksena Helsingin Koskelassa. Syytettyinä ovat kolme ikätoveria, joista kahden kanssa uhrilla on pitkä yhteinen historia. Koskelan teinisurma -kirjassa (Deadline Kustannus) avataan laajasti järkyttävän tapauksen taustoja.

Koskelan sairaala-alueella hengiltä pahoinpidelty uhri vietti lapsuutensa tuolla samalla asuinalueella, missä hän myöhemmin kuoli. 

Hän oli vanhempiensa ainoa lapsi. Kun vanhemmat erosivat, 10-vuotias poika asettui asumaan virallisesti isänsä luokse, joskin hän vietti edelleen aikaa kummankin vanhempansa kanssa.  

Katso video: Asianajaja kertoo, miten uhrin vanhemmat ovat reagoineet suuren surun keskellä.

7:37

Kirjassa uhria kuvaillaan äidin pojaksi. Hänellä oli lähipiirissään myös muita suvun aikuisia, kuten isoäiti, isoisä ja täti. Erityisen tärkeitä hänelle olivat eläimet, kuten tädin rescue-koira ja isoäidin kissat.  

Rakkaus eläimiin näkyi kirjoituksissa 

Poika oli kiltti ja ujo. Hän oli nuori, joka vältteli sosiaalisia kontakteja ja puhui kasvotusten ainoastaan vähän. Korvillaan hänellä oli usein vastamelukuulokkeet ympäristön äänien hillitsemiseksi. Musiikkia hän ei niistä kuunnellut.  

Nuori oli taitava piirtäjä ja julkaisi Instagramissa omia sarjakuvia. Joskin vuoden 2018 jälkeen sarjakuvapäivityksiä ei enää tullut. Netissä uhri olikin aktiivisempi, ja kirjassa kuvataan nuoren olleen enemmän oma itsensä netin välityksellä. 

Rakkaus eläimiin kävi myös ilmi Instagramista ja nuoren Reddit-viesteistä.

Pojalla itsellään ei ollut lemmikkejä, mutta isoäidin luona asui kaksi kissaa. Aiemmin niistä toinen asui uhrin kanssa isän luona.  

"Jotta yksikään kiusattu ei enää koskaan jäisi yksin." Katso pysähdyttävät kuvat ympäri Suomea. 

2:10

Redditissä nuori kävi keskusteluja erityisesti kissoista. Viestien perusteella hän tiesi niistä paljon.  

Erään kerran hän neuvoi leikkauksesta toipuvaa kissan omistajaa pitämään lemmikkiään lähellään sen nukkuessa.  

Kissalla on kauluri päässään, joten hän ei näe hyvin sivuilleen, ja hän luottaa siihen, että suojelet hän­tä, kun hän torkkuu. Anna hänen pysyä lähelläsi, niin hän voi tuntea olonsa turvallisemmaksi ja voit samalla vahvis­taa sidettäsi karvavauvaasi.  

Poika neuvoi myös erästä tuoretta kissanomistajaa silittämään pentua hammasharjalla, jotta se muistuttaisi pikkuista sen emosta.  

Tee itsestäsi kissan vanhempi ja käytä hammasharjoja, ruoki häntä, viihdytä häntä ja anna hä­nelle lohtua. Kissat, jotka menettävät perheensä, saattavat masentua. Kenties voisit antaa hänen joskus nähdä perhet­tään?  

Tädin koira unikaverina 

Instagramissa uhri kertoi julkaisevansa päivittäin koirakuvan "Daily doggos", joiden tekstit olivat kirjoitettu osin englanniksi.

Vaikka nuoren oli hankala ilmaista itseään kasvotusten, hän kirjoitti englanninkielisiä päivityksiä taitavasti.  

Uhrin tädillä oli sekarotuinen koira, joka oli po­jalle erityisen rakas.  

Viime vuoden heinäkuussa poika kertoi Redditissä tätinsä koirasta ja siitä, miten sitä ei pystynyt silittämään. Mukana oli myös kuva pienestä vaaleanruskeasta koirasta. 

Tätini res­cue-koira ei anna minun silittää, mutta hänellä ei ole ongel­mia nukkua vieressäni. Hän tervehtii minua vilauttelemalla kieltään. 

Vielä samana iltana uhri päivitti, että lopulta koira antoikin silittää ja nukahti.  

Viikkorahat legoihin

Kun uhri sai viikkorahaa, hän halusi usein ostaa itselleen uusia Legoja mieluummin kuin käyttää ne menoihin kavereidensa kanssa. Legot ja niillä leikkiminen olivat myös yksi syy, miksi poikaa kiusattiin koulussa.

Uhria oli kiusattu sekä ylä- että alakoulussa. Legojen lisäksi häntä kiusattiin muun muassa pukeutumisesta. Hänellä oli usein päällään vihreä huppari ja verkkarit, eikä hän aina kylmälläkään käyttänyt takkia.  

Jo tuolloin kiusaajina olivat kaksi murhasta syytettyä poikaa, joskin kiusaamiseen osallistui myös muita. Kaksikkoon poika oli tutustunut jo päiväkodissa.  

Katso myös: Snapchat-viestit paljastavatNäin Koskelan murhasyytetyt pojat suunnittelivat uhrin pahoinpitelemistä.

0:49

Viime syksyn aikana kiusaaminen muuttui rajuksi väkivallaksi, ja joulukuussa pojan elämä riistettiin sairaala-alueella. 

Auttoi itsemurhaa pohtivaa poikaa 

Vaikka uhria oli kiusattu koko koulutaipaleen, vasta myöhemmin rankat kokemukset alkoivat näkyä hänen Redditiin kirjoitetuissa viesteissään.

Viime vuonna hän kirjoitti kiusaamisesta useamman kerran ja selvästi ymmärsi, että se on väärin. Elokuussa uhri lohdutti poikaa, joka pohti nettikiusaamisen vuoksi itsemurhaa.

Päätät oman elämäsi, koska 3000 edgelor­dia triggeröityi kun paljastit heidän varastaneen sisältösi? En usko, että se on riittävä syy päättää elämäsi. Luo vain uusi alias ja etsi parempia ihmisiä, joiden seurassa olla. Meillä on vain 1 elämä, ja meidän pitäisi elää sitä, elää het­kessä, elää menneisyyden muistoissa, pysyä vahvoina 

27. marras­kuuta 2020, runsas viikko ennen kuolemaansa, uhri kirjoitti viimeisen kerran Redditiin.

Joku kysyi, miten Redditissä oleminen oli vaikuttanut uhrin elämään. Poika kertoi, että sen avulla hän on selvittänyt paljon itsestään. 

Löysin paikan, jossa kysyä kysymyksiä ja jonne julkaista saavutuksia. Sain myös selville paljon itses­täni. 

Murhasta syytettyinä ovat kolme ikätoveria, jotka on määrätty mielentilatutkimuksiin. Tuomio tapauksesta annettaneen vasta kuukausien päästä.  

Artikkelin kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia kirjasta. Ne ovat vapaita suomennoksia uhrin lähettämistä englanninkielisistä viesteistä.  Lähde: Tiia Palmén, Koskelan teinisurma, Deadline Kustannus 2021.  

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja