Kuinka pettämiseen suhtaudutaan? Miesten ja naisten välillä selkeä ero

Uskottomuuden tyypistä riippuu, kuinka mustasukkaisia olemme.

Mustasukkaisuus on ilmiselvä reaktio uskottomuuteen, mutta miesten ja naisten välillä on kuitenkin suurta vaihtelua siinä, mikä tämän tuntee laukaisee.

Siinä missä mies voi hermostua suuresti, jos hänen kumppanillaan on yhden yön juttu, nainen on mustasukkaisempi, jos hänen kumppanillaan on tunteita toista naista kohtaan. Näin kertoo tuore norjalais- ja amerikkalaistutkijoiden tekemä tutkimus

Kumpi satuttaa enemmän – henkinen vai fyysinen uskottomuus?

Tutkimukseen osallistui yli tuhat ihmistä. Jokainen täytti yhden neljästä kyselystä, joissa kuvailtiin erilaisia uskottomuustilanteita.

Puolta osallistujista pyydettiin arvioimaan, kumpi oli huolestuttavampaa, henkinen vai seksuaalinen uskottomuus. Toinen puoli käytti arvosteluasteikkoa arvioidakseen erilaisia uskottomuustilanteita, jotka oli jo kuvailtu joko henkiseksi tai seksuaaliseksi.

Vaikka tutkijat odottivat joitain eroavaisuuksia vastauksissa, he yllättyivät siitä, kuinka selviä erot lopulta olivat. Miehet olivat huomattavasti mustasukkaisempia seksuaalisesta uskottomuudesta, kun naisiin taas henkinen uskottomuus vaikutti paljon enemmän. Suhdestatuksella tai aiemmilla kokemuksilla uskottomuudesta ei ollut merkittävää vaikutusta tuloksiin.

– Kuten kahdessa aiemmassa tutkimuksessamme, löysimme selviä sukupuolieroja mustasukkaisuusvastauksissa niiden keskuudessa, joiden piti valita, kumman tyyppinen uskottomuus oli häiritsevämpää heidän mielestään, tutkija Mons Bendixen Norjan tieteen ja teknologian yliopistolta kertoo.

Reaktiot kehittyneet evoluution myötä

Tutkimustulokset tukevat evoluutiopsykologista näkökulmaa, jossa ajatellaan, että ajan saatossa miehet ja naiset ovat sopeutuneet eri tavoin lisääntymisvaikeuksiin, kuten uskottomuuteen. Koska miehet kamppailevat isällisten epävarmuuksien kanssa – ja miettivät, ovatko todella kumppaninsa lasten isiä –, heidän mustasukkaisuutensa on reaktio seksuaalisen pettämisen uhkaan.

Naisten puolestaan on täytynyt varmistella, että heidän kumppaninsa todella elättää lapsen, joten jos mies viettää aikaa ja resurssejaan toisen naisen kanssa, on se jopa suurempi uhka kuin fyysinen pettäminen.

Lähde: Real Simple

Ensitreffit alttarilla -pari pohtii luottamusasioita. Katso video!

Lue myös:

    Uusimmat