Kuinka paljon vettä pitää juoda kuumalla kelillä? Lue faktat vedestä!

Paljonko vettä pitäisi juoda päivässä? Vaikuttaako lämpötila siihen, kuinka paljon vettä pitäisi juoda? Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Voiko kylmällä säällä juoda vähemmän vettä? Entä sisältääkö ruoka vettä? Tässä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Tarvitseeko vettä oikeasti juoda kahdeksan lasillista päivässä?

Aikuisten miesten tulisi juoda noin kolme litraa vettä päivittäin, kun aikuisille naisille riittää 2,2 litraa. Lisäksi keho saa vettä ruoasta. Kuitenkin kokosi ja se, kuinka paljon liikut, vaikuttaa nestetarpeeseesi. Mitä isompi ja aktiivisempi siis olet, sitä enemmän vettä tarvitset.

– Helpoin tapa, jonka kuka vaan voi tehdä, on seurata virtsansa väriä päivittäin, vinkkaa Douglas Casa Connecticutin yliopistosta.

Vaaleampi virtsan väri tarkoittaa yleensä sitä, että vettä on juotu tarpeeksi, kun taas tummempi – omenamehun kaltainen – väri merkitsee todennäköistä nestehukkaa.

Vanhemmilla aikuisilla tarpeet eivät muutu, mutta janon tunne vähenee, joten nestehukka on todennäköisempää. Raskaana olevien ja imettävien äitien tulisi juoda hiukan enemmän vettä. Myös jotkut lääkitykset, kuten antihistamiinit ja jotkut antidepressantit, lisäävät nesteen tarvetta.

Saako ruoasta vettä?

Noin viidennes nautitusta nesteestä tulee ruoasta. Kaikki ruoat sisältävät jonkin verran vettä, mutta hedelmistä ja vihanneksista sitä löytyy eniten.

Kuivattavatko kahvi, tee ja alkoholi elimistöä?

Vaikka kofeiini on oikeastaan diureetti eli se lisää kuonaneritystä, suurin osa kofeeinipitoisten juomien, kuten kahvin, teen ja virvoitusjuomien, vedestä pysyy kehossa. Alkoholi sen sijaan – etenkin viini ja väkevät – voi aiheuttaa sen, että nestettä erittyy pois enemmän kuin sitä nautitaan.

Vaikuttaako ilmasto vesitarpeisiin?

Kuumalla säällä pitäisi juoda enemmän vettä, koska hikoilu on runsaampaa – etenkin treenatessa. Myös ilmankosteus lisää veden juonnin tarvetta. Kun on sekä kosteaa että lämmintä, voi joutua juomaan jopa kaksi kertaa enemmän vettä kuin kuivemmalla kelillä. Myös kolealla kelillä pitäisi muistaa juoda, sillä keho menettää vettä, kun hengität kuivaa, jääkylmää ilmaa. Korkeuserot puolestaan eivät vaikuta nesteytyksen tarpeeseen.

Mitä enemmän vettä, sitä parempi?

Ei välttämättä, sillä vettä voi nauttia myös liikaa. Vesimyrkytys on vakava tila, jossa veren natriumpitoisuus putoaa äkisti. Jos hikoilee runsaasti useiden tuntien ajan ja juo päälle liikaa vettä eikä syö tai virtsaa, on suuri mahdollisuus vesimyrkytykseen. Oireita ovat muun muassa sekavuus, voimattomuus ja pahoinvointi. Vesimyrkytys voi ilman asianmukaista hoitoa johtaa kohtauksiin, koomaan ja jopa kuolemaan.

Voiko vedenjuominen hoikentaa?

Voi hyvinkin.

– Jos valitsee veden kaloripitoisen juoman sijaan, kaiken kaikkiaan nautittu kalorien määrä on pienempi ja paino voi pudota, toteaa Pittsburgh Steelersin ravintoterapeutti Leslie Bonci.

Vuonna 2010 Obesity-lehdessä julkaistu tutkimus tiesi myös kertoa, että aikuiset, jotka joivat kaksi lasillista vettä ennen ateriaa söivät vähemmän ja pudottivat painoaan enemmän 12 viikon aikana kuin ryhmä, joka ei juonut vettä ennen syömistä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat