Kuinka korkealle perussuomalaisten kannatus riittää? Pöllöraati ruoti tuoreet kannatusluvut: "Luvut ovat hallituspuolueille katastrofaaliset, keskustassa ja kokoomuksessa painetaan paniikkinappulaa"

Pöllöraati: Vaalitaisto käy kuumana - millaisia irtiottoja on nähty? 15:04
Miten Pöllöraati arvioi Halla-ahon esiintymistä Ylen vaalitentissä? Katso koko keskustelu videolta!

Vaalipaniikki hallituspuolueissa kasvaa, sillä vaaleihin on enää hieman yli kaksi viikkoa aikaa ja Ylen tuore kannatusmittaus julkaistiin tänään. Kannatusmittaus arvioi SDP:n suosion laskeneen ja perussuomalaisten nousseen. On mahdollista, että vaaleissa yksikään puolue ei saa yli 20 prosentin kannatusta.

Ylen tänä aamuna julkaistu tuore kannatusmittaus nostattaa vaalitunnelmaa, arvioi Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala aamun Huomenta Suomen Pöllöraadissa.

– Siltä alkaa näyttää, ettei yksikään puolue saa yli 20 prosenttia äänistä. Sehän on ennennäkemätön tilanne Suomessa, tällaista ei ole ollut pitkiin aikoihin, liekö koskaan, Haapala analysoi.

Perussuomalaiset kolmanneksi suosituin

Kannatusmittauksessa suurimman nousun teki perussuomalaiset, jonka kannatus on nyt 15,1 prosenttia. Perussuomalaiset ovat nyt kolmanneksi suosituin puolue.

Ensimmäisenä Ylen kannatusmittauksen mukaan on SDP 20,1 prosentilla ja kokoomus toisena 15,8 prosentilla. SDP:n kannatus laski 1,2 prosenttiyksikköä.

– Kannattaa katsoa lukuja, esimerkiksi kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat virhemarginaalissa, samalla SDP:n kannatus viettää alaspäin, Haapala jatkaa.

Puoluegallup maaliskuu 2019
Ylen tuore kannatusmittaus nosti perussuomalaiset kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi.

Nukkuvat äänestäjät liikkeellä

Toimittaja ja viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki arvioi, että perussuomalaisten suosion kasvu johtuu siitä, että puolue on saanut epävarmoja ja nukkuvia äänestäjiä puolelleen.

– Perussuomalaisilla on ollut selkeä viesti, samalla muut hapuilevat, Lehtimäki arvioi.

– Kun katsotaan kokoomuksen lukuja, niissä näkyvät hoiva-alan kriisi, pörriäiset ja muut. Demarit ovat sotkeutuneet ilmastopolitiikassa niin, ettei siitä saa mitään tolkkua. Persujen ei tarvitse kuin olla hiljaa, niin on ainakin yksi puolue, joka ei ole sotkeutunut tällaiseen selityksen suohon, Haapala jatkaa.

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen uskoo, että SDP on menettänyt kannattajiaan perussuomalaisille.

– SDP:llä pääoppositiopuolueella pitäisi olla kannatus 22-23 prosenttia. Kun heillä ei ole, niin arvelisin kyllä, että he ovat menettäneet perussuomalaisille.

Vaalipaniikki painaa

Pöllöraatilaiset uskovat, että isoissa puolueissa tuore kannatusmittaus aiheuttaa jopa paniikkia.

– Luvut ovat hallituspuolueille, kokoomukselle ja keskustalle, katastrofaaliset, kyllä siellä painetaan nyt paniikkinappulaa.

Timo Haapala toteaa, että perussuomalaiset voi nostattaa kannatustaan vielä päivän mittauksesta.

– Kakkoseksi on ihan kelpo mahdollisuudet, ei heitetä mitään pois, jopa ykköseksi. Tämä on teoreettista, mutta minulle tulee mieleen vuosi 2011. Mittauksissa on paljon epävarmoja äänestäjiä, joten en gallupeihin usko.

– Vuonna 2011 parhaiten ennustivat ne, jotka eivät käyttäneet ennusteissaan mitään korjauskertoimia, vaan hyödynsivät raakadataa, Haapala arvioi vaalien asetelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat