Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
1:54Koronavirus iski matkailu- ja ravintola-alaan – konkursseja tulossa
Julkaistu 17.03.2020 07:29

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Poikkeuksellinen tilanne on kasvattanut erityisesti nettiruokakauppojen mutta myös kotiinkuljetuspalveluiden kysyntää Suomessa. Woltin Suomen maajohtaja toivookin, että kotiinkuljetuspalvelut saisivat pysyä auki, jotta ravintolat selviytyvät ja ihmiset pysyvät kodeissaan.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten koronavirus on iskenyt ravintola- ja matkailualaan.

Kerroimme jo aiemmin, että verkossa toimivien ruokakauppojen myynti on kasvanut helmi–maaliskuussa. Esimerkiksi verkossa toimivan ruokakauppa Matsmartin myynti on helmi-maaliskuussa kasvanut 61 prosenttia verrattuna samaan ajankohtaan viime vuonna. Myös tuotteiden kotiinkuljetuksen osuus on kolminkertaistunut viime vuoteen nähden.

Kovaa kasvua on havaittu myös hävikkiruokapalvelu Fiksuruoka.fi:ssa, jonka myynti lähes kolminkertaistui viime viikon aikana. Normaalia enemmän ostettiin esimerkiksi ruoanlaittotuotteita, pastaa ja riisiä, ketsuppia ja kastikkeita, wc-paperia sekä naposteltavia. Verkkokauppa myy normaalisti kuukausittain noin 15 000 pakettia, jotka tulevat noin 200 tavarantoimittajalta.

– Nyt sekä tilaus-, että asiakasmäärä ovat lähes kolminkertaistuneet. Joidenkin tuotekategorioiden myynti on jopa viisinkertaistunut, Fiksuruoka.fi:n toimitusjohtaja Juhani Järvensivu sanoo. 

Vaikka myynnin kasvu on yrityksen kannalta vaikeiden aikojen keskellä toki positiivinen asia, asiassa on toinenkin puoli.

Wolt otti käyttöön nerokkaan tavan koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn – Suomen maajohtaja vetoaa nyt viranomaisiin: "Antakaa ravintoloiden pitää kotiinkuljetukset auki kaikissa tilanteissa"

– Tänä vuonna tavoitteemme on vähentää yli 2 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Ruoakaostosten suunnittelu viikon parin tarpeiksi ja ruoan tilaaminen verkosta kotiin on näinä aikoina erittäin fiksua. Mutta liian paljon tilaaminen taas voi aiheuttaa hävikkiä.

Järvensivun mukaan hävikkiruokapalvelu toimii poikkeustilanteessa normaalisti.

– Meidän tietääksemme ruoka ei Suomessa ole loppumassa kesken. 

Wolt vetoaa viranomaisiin: Antakaa ravintoloiden kotiinkuljetusten olla auki 

Ruoan kotiinkuljetuspalvelu Wolt julkaisi viime viikolla sovelluksessaan toiminnon, joka mahdollistaa tilauksen toimituksen ilman kanssakäyntiä ruoan kuljettajan kanssa. Uuden toiminnon avulla asiakas voi siis ilmoittaa, että haluaa lähetin jättävän tilauksesi ovelle tai asunnon sisäänkäynnille. Tämä on yksi nerokas keino ehkäistä koronaviruksen leviämistä. 

Woltin Suomen maajohtaja Henrik Pankakosken mukaan Woltin myynti on koko yrityksen tasolla pysynyt aikalailla ennallaan.

–  Joissain kaupungeissa pientä nousua ja joissain pientä laskua. Koronan vaikutusta on toisin sanoen edelleen erittäin hankala arvioida. Joidenkin ennakoimaa suurta pomppua Wolt-myynnissä ei ole toistaiseksi tapahtunut, Pankakoski sanoo.

Sen sijaan Woltille on tullut nyt paljon yhteydenottoja ravintoloilta. Koska ihmiset välttelevät nyt yleisiä paikkoja ja osa myös ravintoloita, on ravintoloiden pakko keksiä vaihtoehtoisia tapoja toimintansa jatkamiseen.

– Olemme saaneet paljon yhteydenottoja siitä, olisiko kuljetus mahdollista saada käyttöön pikaisesti. Ala on tällä hetkellä erittäin vaikeassa tilanteessa asiakasmäärien vähentymisen myötä ja me pyrimme parhaamme mukaan ottamaan uusia ravintoloita kuljetuksen piiriin.

Yksi erityisen tärkeä asia Pankakoskella on sanottavana: hän vetoaa yrityksensä puolesta viranomaisiin, että he sallisivat ravintoloiden pitää kotiinkuljetukset auki.

– Antakaa ravintoloiden pitää kotiinkuljetukset auki kaikissa tilanteissa. Uskomme sen olevan kaikkien etu, sillä se auttaa ihmisiä pysymään kotona sekä alan yrittäjiä selviytymään tästä äärimmäisen vaikeasta ajasta. Tämä myös vähentää painetta ruokakaupoille ja mahdollistaa samalla lähettien ansainnan. 

Lue myös: Älä panikoi ja hamstraa, ole ystävällinen kaupan kassalle – 8 tärkeää sääntöä sinulle, joka käyt nyt ruokakaupassa

Lue myös: Suomalaisravintolat koronakriisin keskellä – Henri Alén keksi, miten asiakkaat säilytetään ja kassavirta ei pysähdy: "Se maksaa työntekijöiden palkat tällä viikolla"

Lisää aiheesta:

Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Wolt on kasvattanut arvoaan miljardin euron yhtiöksi, joka on listautumassa pörssiin – perustaja haluaa muutoksia ruokaläheteille: "Nykyinen tilanne ei ole hyvä"Ruoan verkkokauppa on poikkeusajan suurin voittaja suomalaisella verkkokauppakentällä – hurja kasvu ei ole jäämässä vain hetken huumaksiKoronavirusepidemia toi ruoan verkkokauppojen suosioon jättimäisen piikin – kotiin tilattuja ruokaostoksia voi joutua odottamaan jopa viikon"Karanteeniboksien" kauppa käy kuumana – suomalaisyritykset taistelevat myyntien romahtamista vastaan: "Yksin tästä ei selvitä, kilpailemalla tilanteesta ei tehdä lainkaan parempaa"Suomalaisravintolat koronakriisin keskellä – Henri Alén keksi, miten asiakkaat säilytetään ja kassavirta ei pysähdy: "Se maksaa työntekijöiden palkat tällä viikolla"
KoronavirusRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • 14.10.14:32
    Tuomiot

    Huoltovarmuuskeskukselle jättilasku kohumaskikaupan tehneen johtajan potkuista

  • 3.10.17:00
    Talous

    EKP-pääjohtaja Lagarde MTV:n erikoishaastattelussa: Lopeta EU-sääntöjen rikkominen, Suomi

  • 22.9.18:58
    Ennätykset

    Ikävä koronaennätys: Miehen tauti kesti yli kaksi vuotta

  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"

  • 9.9.13:03
    Flunssa

    Koronavirustartunta voikin olla ehkäistävissä apteekin nenäsuihkeella