Kuihtuiko vuosien ystävyys? Näin pääset eteenpäin

Ystäviä tarvitaan erilaisia: niitä, jotka ovat kanssasi yhden ajanjakson, ja niitä, jotka ovat mukana läpi elämän. Niin tai näin, ystävyyden loppuessa voi asian sulatteluun mennä hetki. 

Vanha sanonta kuuluu: sukulaisiaan ei voi valita, mutta ystävänsä voi. Aina et voi kuitenkaan valita sitä, haluaako ystävä pitää sinut elämässään. Välien viilentyminen vanhan ystävän kanssa voi olla raskasta ja jättää paljon kysymyksiä: Miksi näin kävi? Teinkö jotain väärin? Psykologi Debbie Grove neuvoo Canadianliving-verkkosivustolla, kuinka selvitä ystävän menetyksestä.

Miksi välit viilenevät?

Pitkät ystävyydet joutuvat kestämään erilaisia elämänvaiheita, kuten ihmisetkin. Haasteita voi tulla eteen etenkin silloin, jos toisen osapuolen elämäntilanne muuttuu ratkaisevasti. Jos toinen ystävyksistä perustaa perheen ja toinen on sinkku, voi ystävyys muuttua, Grove sanoo.

Jos toinen ei pidä ystävyyttä yllä, toinenkin menettää pikkuhiljaa kiinnostuksensa. Ystävyys voi horjua myös, jos toinen on jollain tapaa satuttanut. Selvittämättömät asiat hiertävät ja kauna kasvaa lumipallon lailla. 

Millaiset merkit varoittavat?

Jos panostus on toispuoleista, voi se olla merkki säröistä ystävyydessä. Epätasapainon kyllä huomaa: itse yrittää, mutta toinen ei koskaan.

– Silloin hälytyskellojen pitäisi soida. Ystävyyteen pitää järjestää aikaa, eikä sinun kuulu tuntea oloasi merkityksettömäksi, Grove sanoo.

Toinen merkki ystävyyden horjumisesta on luottamuksen katoaminen. Onko ystäväsi oikeasti hyvä ystävä, luotatko häneen?

Miksi ajauduimme kauemmas?

Ystävältä voi kysyä suoraan, miksi välit viilenivät.

– Ilman oikeaa tietoa ihmiset tekevät olettamuksia. Jos kysyt suoraan, voikin selvitä, ettei väleissänne ollut mikään vialla, Grove sanoo.

Ystävä voi myös käydä läpi vaikeaa elämänvaihetta. Jos et voi puhua hänelle, yritä saada viesti läpi jotain muuta kautta. Hän kyllä vastaa, jos haluaa suhteenne jatkuvan.

Pidä päiväkirjaa

Kirjoittaminen on oiva tapa purkaa omia tunteita. On hyvä kysyä itseltään paljon ja haastaviakin kysymyksiä, vaikka niihin olisi vaikeaa vastata. Mieti, oletko itse edistänyt välien rikkoutumista? Onko etääntymisestä ollut merkkejä jo aiemmin? Grove suosittelee olemaan itselleen täysin rehellinen, vaikka se aluksi tuntuisikin hankalalta.

Älä eristäydy

Juttele jollekin. Puhumisen kautta tapahtumia sisäistää paremmin. Joskus silmät voivat avautua jo sillä, että asiasta sanoo jollekin ääneen.

– Etsi juttukaveriksi ystävä, perheenjäsen tai terapeutti. Jos yhteisiä ystäviä on, voit kysyä, ovatko he kuulleet ystävästäsi mitään viime aikoina. Älä kuitenkaan jaa kaikkia yksityiskohtia yhteisille kavereillenne, Grove neuvoo.

Kirjoita kirje

Kirjoita ystävällesi kirje. Älä silti sorru kirjoittamaan ilkeästi tai vihaisesti. Ole kunnioittava ja ilmaise kirjeessäsi asioita, joita et ole saanut aiemmin sanottua. Lähetä kirje ystävällesi, mutta älä oleta että hän vastaisi tai edes lukisi sitä. 

– Jos jätetään yksin pohtimaan keskeneräisiä asioita, on tärkeää yrittää selvittää asia itselleen niin hyvin kuin pystyy, Grove sanoo.

Anna anteeksi ja päästä irti

– Anteeksianto antaa mahdollisuuden tavallaan päättää tilanne. Ystävän päätöksestä tai toiminnasta ei tarvitse pitää, mutta kunnioita sitä. 

Anteeksianto voi auttaa myös irtautumaan negatiivisista tunteista. Olo voi keventyä huomaamatta.

Älä ruodi julkisesti

Sosiaalisen median aikakaudella Grove suosittelee olemaan tarkkana, mitä ihmissuhteistaan jakaa Facebookissa, Twitterissä tai vaikkapa blogeissa. Asioiden julkinen selvittely harvoin auttaa ketään.

Kun olet tilanteen kanssa lopulta sinut, voit ajatella asiaa myös positiivisesti: voit aikuisenakin saada uusia ystäviä. Kun luovut jostain, voit saada jotain uutta, kenties parempaakin tilalle.

Lähde: Canadianliving.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat