Kroonisesta kivusta kärsivälle apua stimulaattorista – ”Ihmeellistä, että laite poistaa kivun”

Krooninen kipu - jokapäiväinen kiusa 24:46

Pauli Wessman kaatui lomallaan niin, että mursi olkapäänsä. Murtuma parantui, mutta kipu jäi elämään. Wessman kertoo Studio55.fi-lähetyksessä kärsineensä jatkuvasta kivusta yli kaksi vuotta, mutta uusi selkäydinsimulaattori on auttanut valtavasti.

Onnettomuuden jälkeen Pauli Wessmanin kipua alettiin tutkimaan lisää. Kädestä löytyikin hermovaurio, joka jäi pysyväksi. Kipu vaikuttaa Wessmanin elämään monella tapaa. Yöunetkin jäävät erittäin lyhyiksi. Vahvoilla opiaateilla Wessman saa nukutuksi muutaman tunnin yössä.

– On ollut tosi rankkaa. Tämä on kuluttanut äärettömästi voimavaroja. Välillä elämä on tuntunut jopa epätoivoiselta, Wessman kertoo.

Tiede on tuonut Wessmanille kuitenkin helpotusta. Wessman pääsi Töölön sairaalaan seitsemän vuorokauden kokeilujaksoon, jossa hänelle puettiin päälle kaularenkaana kipustimulaattori.

– Tämä seitsemän vuorokautta oli erittäin hyvä jakso. Nukuin 8–9 tuntia ilman kipulääkkeitä. Itsestänikin oli ihmeellistä, että tällainen laite voi poistaa kivun.

Wessmanilla oli lähetyksessä mukana laite, jota hän voi kaukosäätimen avulla käyttää kivun lievittämiseen. Wessman kertoo, että hänen kohdallaan päädyttiin siihen, että hänelle laitetaan pysyvä stimulaattori.

Selkäydinstimulaattoria käytetään fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolaisen mukaan hyvin vaikeiden kipujen hoitoon. Se on erittäin kallis laite, joten hoitomuotona se on harvinainen.

– Koestimulaatio ratkaisee sen, miten jatketaan. Jos kipu vähenee vähintään 50 prosenttia koestimulaation aikana, silloin mennään pysyvän laitteen asennukseen, Pohjolainen kertoo.

Miten kivun kanssa voi elää? Katso, mitä studiovieraat kertovat lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat