Kritisoitu Marko Anttila nousi ja teki jotain häkellyttävää – kulttihahmon suuruus tiivistyy Jukka Jalosen upeisiin sanoihin

Ei ole sattumaa, että ratkaisun hetkillä, isoissa paikoissa, Leijonien johtotahoksi nousee hahmo. Mörkö. Kritisoitu ja vähätelty Marko Anttila muistutti Suomen kansaa siitä, että hän on yhä käänteentekevä pelaaja. Anttilan suuruus tiivistyy Leijonat-luotsin Jukka Jalosen upeisiin sanoihin.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Suomi–Iso-Britannia su 12.5. klo 13.20. Studio käyntiin jo klo 12.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Moni ihmetteli jo muutama vuosi takaperin, kun Marko Anttila raivasi tiensä Leijonien MM-joukkueeseen. Hujoppimainen, Notre Damen kellonsoittajaa muistuttanut hyökkääjä ei hurmannut vauhdillaan tai teknisillä taidoillaan. Hän nostatti epäilyksiä.

Ne katosivat, kun Anttila iski jättimäisiä maaleja Leijonien kevään 2019 MM-kultamatkan aikana.

Hänestä tuli kulttihahmo.

”Löikö Mörkö sisään” on sanonta, joka on tarrautunut suomalaisten kiekkofanien huulille. Eikä pelkästään fanien, vaan kiekkoihmisten.

– Siitä on tullut joukkueen sisälläkin sellainen hauska juttu, Leijonien sentteri Hannes Björninen sanoo MTV Urheilulle kyseisestä sanonnasta.

Aiheesta vitsailtiin, kun Anttila hukkasi kymmenkunta avopaikkaa tämän kevään MM-kisojen alkulohkon peleissä.

Ei, ei ja ei sitten millään. Milloin meni takatolpalta ohi. Milloin oli tyhjä maali edessä ja NHL-supertähti vei karkin lavasta. Ei.

– Tässä on ehtinyt päätyä omanlaisiin jäniskevennyksiin tuon asian kanssa, Anttila naurahtaa.

Kunnes.

– Pelin jälkeen pistettiin ”löikö Mörkö sisään” -biisi soimaan. Haettiin vähän fiilistä, Anttilan ketjukaveri Saku Mäenalanen paljasti, viitaten Slovakia-puolivälieräottelun jälkeisiin hetkiin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Käänne

Anttilan paikkaa ehdittiin kyseenalaistaa erinäköisissä kiekkopiireissä. Riittääkö hänellä enää potkua MM-kisatasolle? Vai olisiko jo aika muiden.

Anttila vastasi.

Hän toimi Leijonien pelastavana tahona MM-kotikisojen ylivoimaisesti suurimmalla hädän hetkellä. Slovakia oli siirtynyt puolivälieräottelussa 2–0-johtoon ja shokeerannut Tampereen Nokia Arenan yleisöä.

Ensin ohjaus, sitten riisto ja sitten jousipyssyn viritys.

– Arvatkaa kuka tekee?! C Moren Leijona-ääni Antero Mertaranta elävöityi Anttilan illan toisen osuman yhteydessä.

VIDEO: "Mörkö" iskee taas! Marko Anttila hullaannutti Nokia Arenan Leijonien 2-2-tasoituksella

Satumainen käänne oli valmis.

Anttila oli nostanut Leijonat ulos kriisin syövereistä.

Kaikki huipentui käsittämättömään eleeseen. Anttila sai kiekon neljä sekuntia ennen Slovakia-ottelun kolmannen erän loppua. Edessä oli tyhjä maali. Sauma iskeä hattutemppu mylvivän kotiyleisön edessä.

Ei.

Anttila jakoi suorastaan karmivan, mutta samalla hilpeän, jalkoihin tulleen syötön Saku Mäenalaselle, joka onnistui tirpaisemaan kiekon sisään.

– En mää oo varmaan koskaan tehnyt hattutemppua. Mitä sitä nytkään, Anttila letkautti pelin jälkeen.

Kommentti kertoi paljon Anttilan luonteesta.

Viestitulva

– Jos valmentajan näkökulmasta katsoo, hän on ihannepelaaja. Nimenomaan kun puhutaan luonteesta, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen aloittaa kuvailun.

– Hän on hyvin epäitsekäs niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Hän ajattelee aina pelikavereita ja joukkuetta ennen itseään. Erittäin hyvä joukkuepelaaja, Jalonen sanoo upeasti Anttilasta.

– Hän on hyvin huumorintajuinen kaveri, joka ottaa kaikki huomioon. Se näkyy koko ajan hänen tekemisestään. Hänellä on aina pilkettä silmäkulmassa. Ihan mahtava tyyppi, Anttilan ketjukaveri Hannes Björninen yhtyy kehumiskuoroon.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Lämpö huokuu myös takaisin päin. Slovakia-ottelun huippuilta johti viestitulvaan.

– Mukavaa, että joku muisti vielä tämmöistä vanhaa äijää, Anttila virnuili nukutun yön jälkeen.

Huumori liittyy vahvasti Anttilaan. Keväällä 2019 koko kansan tietoisuuteen levinnyt Mörkö-viite on tehnyt hänestä figuurin. Hahmon. Eikä se Lempäälän jättiä haittaa.

Ei lainkaan.

– Hän on huumorimies. Hän osaa kuittailla muille ja hän osaa ottaa itsekin iskuja vastaan, Leijonien päävalmentaja Jalonen sanoo suojatistaan.

Anttila on kuin joukkueen yhdistävä nauha, jonka ympärille kaikki voivat kietoutua. Hän ja koko Leijonien joukkue on nyt kahden voiton päässä isosta unelmasta. MM-kullasta kotiyleisön edessä.

Vielä aiemmin keväällä Anttila oli vaikeassa raossa.

Kevään vaikea alku

28. helmikuuta: ”Marko Anttila palaa pitkän tauon jälkeen Ilvekseen”. Anttila oli taas siinä seurassa, josta hän aikanaan ponnisti maailmaille.

Satumainen paluu ei kuitenkaan sujunut toivotulla tavalla.

Anttila oli vaikeuksissa seurassa, joka lähti suurin odotuksin pudotuspelikevääseen.

– Ilves-setti oli itsellekin pettymys, kun en pystynyt pelaamaan niin hyvin kuin olisin halunnut. Pienestä oli kiinni, että olisimme olleet finaaleissa. On vaikea sanoa, että mistä vaikeudet johtuivat. Toki, on selvää, että silloin piti hypätä liikkuvaan junaan, Anttila pohtii jälkikäteen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vaikean alkukevään jälkeen moni ihmetteli, että miten Anttila pääsi jälleen kerran mukaan Leijonien MM-miehistöön.

Siellä kun on nähty aivan toisenlainen Marko Anttila.

Pelaaja, joka hoitaa täsmällisesti oman ruutunsa, tappaa alivoimaa ja vyöryttää hyökkäyksiä vastustajan päätyyn. Eikä vain pyöri ja hyöri ympäriinsä, vailla suuntaa.

– Täällä tietää, mitä tapahtuu. Tuttu ketju ympärillä, Anttila tiputtelee syitä sille, miksi hän on onnistunut huomattavasti paremmin maajoukkueessa kuin Ilveksessä.

Leijonien päävalmentajalle Jukka Jaloselle Anttila ei aiheuttanut sen suurempaa pohdintaa. Jalonen tiesi tasan tarkkaan sen, mitä hän Anttilalta saisi.

– Hänellä on raudanluja työmoraali ja erityisosaamisalueet ovat kovaa luokkaa. Alivoimapelaaminen, ulottuvuus ja kyky ratkaista tiukoissa paikoissa. Se on tullut tässä viimeisten vuosien aikana esille, Jalonen perkaa.

Anttila on ollut yksi Suomen isoista onnistujista meneillään olevassa MM-turnauksessa. Kaikki hyvä ei ole edes heijastunut tulostaululle.

Sen, eli tuloksen suhteen, joukkueen sisäinen luotto oli kova, vaikka Anttila ehti huitoa kiekkoja sinne sun tänne. A-luokan tonteilta.

– Kyllä varmasti kaikki tiesivät, että Mörkö lyö taas jossain vaiheessa sisään, Anttilan ketjun sentteri Hannes Björninen nyökkäilee.

Näyttöhaluja

Anttilan suuruus ei rajoitu pelkästään kaukalon sisälle. Leijonien kevään 2019 MM-kultakapteeni on iso johtajahahmo kentän ulkopuolella.

– Hän osaa lukea peliä. Hän on hiljaa, kun tarvitsee olla hiljaa. Ja silloin kun on sen tarve, niin hän nostaa kissan pöydälle, päävalmenaja Jalonen kuvailee.

Slovakia-ottelun maaleilla Anttila näytti myös epäilijöilleen. Ne kritiikin poikaset, jotka olivat tulvineet tehottomuuden ja Ilves-kevään jäljiltä, katosivat.

– Näytönhalut ovat kovat. Se on itselleni iso asia, että vielä tällä iällä saa pelata Suomen maajoukkueessa. Yritän olla paikkani arvoinen ja yritän näyttää, että pystyn yhä pelaamaan näissä ympyröissä, Anttila sanoo aiheesta.

Anttila tavoittelee viikonloppuna uransa toista MM-kultaa. Se olisi hänelle melkoinen sulka hattuun.

Pelaajan, jonka ei pitänyt edes mahtua kevään 2019 kultajoukkueeseen, olisi sen jälkeen voittanut kaksi MM-kultaa ja yhden olympiakullan.

Tavoittelu alkaa lauantaina, kun Leijonat kohtaa välierissä Yhdysvallat.

– Uskoisin, että tunteikas peli edessä. Yritetään nyt nauttia näistä hetkistä, Anttila sanoo loppurutistuksen alla.  

Lue myös:

    Uusimmat