Mainos

Kristilliset mukaan hallitusneuvotteluihin - Räsänen yllättyi

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ei suoralta kädeltä riemuitse siitä, että hänen johdollaan eduskuntavaalit hävinnyt puolue otetaan mukaan hallitusneuvotteluihin.

– Tämä kuvio on ollut hyvin yllättävä aina vaaleista lähtien, sen olen havainnut että muun muassa veropolitiikan kysymyksissä on löytynyt yhteistä linjaa (kokoomuksen kanssa), mutta kyllä tämä hallituspohjakokoonpanon aika yllättävä kaikille.

Perussuomalaiset jäivät oppositioon EU:n tukipaketteja koskevien ehdottomien ei-linjaustensa takia.

Päivi Räsänen kertoo, että kristillisdemokraattien kannat talouskriisin hoitoon ovat kallellaan enimmäkseen SDP:n suuntaan.

– Se tukipaketti, minkä kokoomus ja SDP neuvottelivat, sisältää juuri niitä ehtoja joita me oppositioaikanamme asetimme aiemmille tukipäätöksille. Esimerkiksi Irlannin lainoille takauksia myönnettäessä vaadimme vastavakuuksia väliaikaiseen rahoitusmekanismiin sekä vapaaehtoista sijoittajavastuuta, mikä on saatu Portugalin tukipäätöksen ehtoihin.

Lisäksi Räsänen muistuttaa, että kristillisdemokraattien vaaliohjelmaan sisältyi vaatimus pankkiverosta, joka nyt etenee.

– Uskon että eduskuntaryhmämme pystyy hyväksymään sekä tämän Portugali-paketin että hallitusneuvotteluissa mukana olemisen. Perjantaina näitä asioita käsitellään eduskuntaryhmän kokouksessa. Puoluevaltuusto kokoontuu lauantaina. Maanantaihin mennessä annamme vastauksemme hallitustunnustelija Jyrki Kataiselle.

Raskaiden päätösten kausi

Päivi Räsänen ei halua spekuloida tulevalla ministerisalkulla.

– Nyt on tärkeintä saada tämä hallituspohja kasaan ja vielä päätös siitä olemmeko siinä mukana.

Sen sijaan hän huokaa, että tulevasta kaudesta tulee raskaiden päätösten kausi.

– Tällä vaalikaudella täytyy tehdä raskaita päätöksiä. Kyseeseen tulevat valtiontalouden vakauttaminen ja vaikeat EU- kysymykset. Tarvitaan verotulojen lisäyksiä, työurien pidentämisestä, ja ....

Tulevatko leikkaukset myös kyseeseen?

– Kuria vähintäänkin, ellei sitten varsinaisia menoleikkauksia.

Kainostelusta ja kiertelevistä vastauksista huolimatta, Räsänen vaikuttaa olevan vakuuttunut, että kristillisdemokraatteja odottaa hallituspaikka. Käytännössä se tarkoittaa että Räsänen nousee oppositiopuheenjohtajasta ministeriaitioon.

– Pitäisin sitä melko todennäköisenä. Kuitenkin esimerkiksi vihreillä päätöksenteko on täysin auki vielä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.