Kristen kuuli rintasyövän erikoisesta oireesta vuonna 2016 – vuosia myöhemmin tieto pelasti hänet

2:07
Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, millaisia ovat rintasyövän oireet. 

Kristen kuuli vuosia sitten rintamuutoksista, jotka voisivat kertoa syövästä. Niinpä hän ymmärsi, mistä voisi olla kyse, kun huomasi kuopan omassa rinnassaan.

NBC Newsillä töissä oleva Kristen Dahlgren on urallaan toimittajana raportoinut monenlaisista aiheista. Vuoden 2016 aihetta hän kuitenkin kiittää elämänsä pelastamisesta; tuolloin Kristen meni klinikalle tekemään haastatteluja rintasyövästä. Aiheena olivat oireet, jotka eivät ole patteja.

Kristen haastatteli naista, jonka rintasyöpä oli oireillut rinnan muodon muuttumisena.

– Muistan ajatelleeni, että juttuni voisi pelastaa hengen. Minulla ei ollut aavistustakaan, että se henki olisi omani, Kristen kuvailee Today-sivustolla.

"Se tuntui erilaiselta kuin rinta muualta"

Syksyllä 2019 Kristen eli aktiivista nelikymppisen elämää. Hän oli lisäksi käynyt mammografiassa, jonka tulos oli negatiivinen.

Sitten, 47-vuotispäivänään, Kristen valmistautui menemään ulos ystäviensä kanssa. Hän näki peilistä vilauksen rinnastaan sivulta katsottuna.

Peilikuvastaan Kristen huomasi, että rinnan pinnassa on pieni kuoppa.

– Kuopan alla en tuntenut möykkyä, vaan alueen, jota voisin kuvata "tiivistymäksi". Se tuntui erilaiselta kuin rinta muualta. Tiesin, että asia pitäisi tarkistuttaa, Kristen kuvailee.

Kristenin mieskin usutti häntä tarkistukseen. Lopulta nainen kävi tarkistuksessa kesken työkeikan.

Kristen päätti kertoa tarinansa auttaakseen muita. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Jos en olisi raportoinut tuosta aiheesta, olisin voinut jättää muutoksen huomiotta"

Pian Kristen saikin diagnoosin. Hänellä oli rintasyöpä.

– Siitä asti elämäni on ollut täynnä lääkärin tapaamisia, kemoterapiaa ja, kyllä, kyyneleitä. Pimeimpinä hetkinä kysyn "miksi?", vaikka yritän olla vellomatta tässä kysymyksessä, Kristen kuvailee.

Kristen uskoo menneen rintasyöpä-aiheensa pelastaneen henkensä.

– Jos en olisi raportoinut tuosta aiheesta, olisin voinut jättää rinnan muutoksen huomiotta. Olisin olettanut, että mammografia olisi kyllä huomannut syövän, Kristen kuvailee.

– Yritän olla leikkimättä "mitä, jos" -leikkiä kovin usein, mutta koen olevani hyvin onnekas, että kävin testissä silloin, kun kävin.

"Päätän vuoden 2019 täynnä kiitollisuutta"

Kristenin mukaan ihomuutos, punoitus, kutina tai muutokset rinnan muodossa eivät välttämättä tunnu suurilta asioilta, mutta ne kannattaa aina tarkistuttaa. Kristen itse voi nyt hyvin ja käy turvaverkkonsa turvin syöpähoidoissa.

– Päätän vuoden 2019 täynnä kiitollisuutta. Tiedän, että edessä on pitkä tie, mutta toivon, että tarinani jakaminen muuttaa jonkun muun elämän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja