Krista Kiuru MTV:lle päivystyskriisistä: "Viimeinen linnake, joka kestää – tulevat viikot erittäin raskaita"

Päivystyskriisi uhkaa lomapyhien hoitoa – mitä valtio tekee ruuhkajumien ratkaisemiseksi, ministeri Kiuru? 21:00
Seuraavat kolme viikkoa tulevat olemaan erittäin raskaat, ja se voi pahimmillaan johtaa vakavaankin potilasturvallisuuden vaarantumiseen, Krista Kiuru toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo olevansa erittäin huolestunut päivystyksen tilanteesta Suomessa. Hän on aiemmin luonnehtinut tilannetta vakavaksi, ja arvioinut osasyynä iltanteeseen olevan koronatartunnat.

– Seuraavat kolme viikkoa tulevat olemaan erittäin raskaat, ja se voi pahimmillaan johtaa vakavaankin potilasturvallisuuden vaarantumiseen, Kiuru toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Kiuru kuvailee päivystyksen kriisiä isoksi. Tietyllä tavalla kyse on perustavanlaatuisesta ongelmaksi, joka on korjattava.

– Päivystys on ikään kuin viimeinen linnake, joka kestää kaikissa olosuhteissa. Nyt siellä on monien summien tuloksena liian paljon asiakkaita, hätää kärsiviä, ja tämä täytyy saada kuntoon, hän sanoo.

Hän kuvailee tuloksia surulliseksi kuultavaksi, ja korostaa myös vanhemman väestön oikeutta riittävään terveydenhoitoon.

– Itse en ymmärrä sitä, miksi ajattelemme, että ikäihmisten hoidosta voidaan ensimmäisenä säästää.

Kouluterveydenhuollon tila pelottava, Kiuru sanoo

Myös kouluterveydenhuollossa ollaan päädytty tilanteeseen, jossa palvelut eivät ole enää samalla tavalla saatavilla kuin aiemmin. Myös tätä kehitystä Kiuru kertoo pitävänsä huolestuttavana.

– Koronavuosien jälkeen on jääty pysyvästi siihen tilanteeseen, ikään kuin olisi ”okei”, että satoja tuhansia lapsia jää ilman kouluterveydenhuollon palveluita, Kiuru sanoo.

Kiuru luonnehtii tilannetta yhteiskunnan vääräksi valinnaksi ja vääräksi signaaliksi, kuvaillen tilannetta paitsi uskomattomaksi myös pelottavaksi.

Kiuru asettaa jonkin verran toiveita vuodenvaihteessa käyttöön otettaville hyvinvointialueille, jotka voisivat osoittaa "ettei tämä peli vetele".

Lue myös:

    Uusimmat