Tätä päivystyskriisi tarkoittaa HUS:ssa pääkallokelillä: Hoitoa tapaturmavammaan voi joutua odottamaan päiviä – kaikki resurssit kiireelliseen hoitoon

MTV tapaturma-asemalla: Näin pääkallokeli näkyy päivystyksessä 5:23
MTV Töölön tapaturma-asemalla: Näin pääkallokeli näkyy päivystyksessä

Keli on nyt erittäin liukas ja tästä aiheutuvat tapaturmat näkyvät erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä sairaaloiden päivystykset ovat pahasti ruuhkautuneet.

HUSin toimialajohtaja Jarkko Pajarisen mukaan liukas keli näkyy Töölön tapaturma-alueella Helsingissä sääolosuhteille tyypillisellä tavalla.

– Liukastumistapaturmien määrä on ollut selvästi kasvussa. Eletään niin sanotusti sesonkiaikaa, Pajarinen sanoo.

Pajarisen mukaan tyypillinen Töölön tapaturma-asemalle saapuva potilas on saanut nilkka- tai rannemurtuman tai muun raajavamman.

– Käytännössä valtaosa kaatumistapaturmista aiheuttaa näitä.

Kiireetön hoito jäissä

HUSin alueella leikkauksia on jouduttu siirtämään päivystyksen pahojen ruuhkien takia. Pajarisen mukaan tällä on suuri merkitys: kiireetön leikkaushoito on pitkälti hyvin pitkälti seisahduksissa.

– Tämän lisäksi aikaisempiin tilanteisiin verrattuna kärsitään ennennäkemättömästä henkilöstövajeesta, jonka johdosta sairaansijoja on jouduttu laittamaan kiinni, mikä vaikeuttaa ahdinkoa. Kaikki resurssit joudutaan keskittämään puhtaasti kiireelliseen ja päivystykselliseen hoitoon.

Pajarisen mukaan tapaturmavamman saanut henkilö voi yhä saada hoitoa kohtuullisella aikajänteellä. Hoitoa voi joutua odottamaan kahdesta kolmeen päivää.

– Näiltä osin eletään normaalissa tilanteessa, mutta kaikki muu sairaanhoitotoiminta on kärsinyt erittäin pahasti.

Lue myös:

    Uusimmat