Sairaaloissa etsitään keinoja päivystysruuhkien purkamiseksi – Tampereella tilanne alkaa jo helpottaa

Pirkanmaan hyvinvointialueella on merkkejä päivystystilanteen helpottumisesta 3:01
Tampereella tilanne päivystyksessä on viime päivinä hieman helpottanut.

Päivystysten haasteena on ollut potilaiden pääsy jatkohoitoon. Pirkanmaan hyvinvointialueella on kuitenkin nähty jo merkkejä tilanteen helpottumisesta.

Pirkanmaan hyvinvointialueella, erityisesti Tampereella, tilanne päivystyksissä on viime päivinä hieman helpottunut. Syy löytyy potilaiden jatkohoitoon pääsystä.

– Olemme saaneet yhteistyössä sekä sairaaloiden muiden vuodeosastojen kanssa sovittua ylimääräisiä potilaspaikkoja että myös tällaisen kriisikeskustelun kautta perusterveydenhuoltoon ja terveyskeskuksiin. He ovat pystyneet nyt ottamaan selvästi enemmän akuuttipotilaita. Virtaus on siis parantunut, Pirkanmaan hyvinvointialueen sairaalapalvelulinjan johtaja Juha Kinnunen kertoi tänään Uutisaamussa.

Pirkanmaalla on myös henkilöstöpulaa. Kinnusen mukaan päivystyksestä on lähtenyt vakinaisia työntekijöitä viimeisen puolen vuoden aikana muihin tehtäviin.

– Hoitohenkilöstöä on saatu korvattua ihan kohtuullisesti, mutta kokemuspääoma ei tietenkään ole heti uusilla työntekijöillä samaa luokkaa.

Päivystyksissä tarvitaan nopeita ratkaisuja

Pitkäaikaisemmat rakenteelliset toimenpiteet eivät pure vielä päivystysten ongelmiin, vaan tarvitaan nopeampia ratkaisuja. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS ja pääkaupunkiseudun kolmen suurimman kaupungin poliittinen johto keskustelivat maanantaina ratkaisuista tilanteeseen.

– Eilen sovimme siitä, että koordinaatiota tiivistetään entisestään eli käytännössä päivittäisellä seurannalla jokaiselle jatkohoitoa tarvitsevalle potilaalle haetaan jatkohoitopaikka. Sitouduttiin siihen, että kaikki toimijat käyvät läpi mahdollisuudet saada lisäpaikkoja. Se voi tarkoittaa ylimääräisiä paikkoja osastoilla, ostoja ja lyhytaikaisten paikkojen muuttamista pitkäaikaisiksi, Helsingin kaupungin apulaispormestari Daniel Sazonov kertoi.

Maanantain kokouksessa keskusteltiin myös mahdollisuudesta saada pääkaupunkiseudun yhteinen ylimääräinen osasto päivystysjonojen purkua varten.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Miten sairaaloiden päivystysjonoja puretaan? 9:24
Katso koko Uutisaamun haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat