Mainos

Kovapuuta, klinkkeriä ja kudottua muovimattoa loft-asunnon lattioihin

Loft-asunnon eri tilojen lattiat pinnoitettiin erilaisilla materiaaleilla. Yläkertaan tuli alan viimeisintä teknologiaa edustava kudottu muovimatto ja eteiseen niin ikään uusinta uutta oleva uiva kaakelilattia.

Olohuoneen lattiaan laitettiin perinteisempää materiaalia eli kovapuulattia – sitä nimitetään myös ohutpuu- tai aitopuulattiaksi – jossa hdf-pohjaisen levyn pintaan on liimattu aito puuviilu ja alapuolelle levyn suorana pitävä vastaviilu.

Lukkopontillisen kovapuulattian asennus noudattelee myös perinteistä työnkulkua. Lattian suoruus tarkastetaan, koska epätasaisuutta ei saa olla juuri ollenkaan. Sitten huone mitataan ja mahdollinen kiilaus tasataan kaventamalla laitimmaisia lautarivejä saman verran.

Askelääneneristeeksi levitetään solumuovi.

Yleisohje on, että lautalattia – oli se sitten parkettia, laminaattia tai kovapuuta – asennetaan aina päävalon suuntaiseksi. Tässä tapauksessa tehtiin poikkeus, sillä huoneen muoto suosi päinvastaista järjestelyä.

Reunaan ladottiin aloitukseksi muutaman laudan levyinen aloituskaista – kolme, neljä lautariviä on sopiva määrä – joka laitettiin seinää varten siten, että sinne jäi elämisrako. Nyrkkisääntönä sen leveydelle pidetään milli tai puolitoista lattiametriä kohden. Isoissa lattiapinnoissa joudutaan jättämään liikuntasauma myös lattian puoliväliin; suurin yhtenäinen laudoitus saa olla esimerkiksi 8 metriä pituussuuntaan tai 12 metriä pituussuuntaan. Tällä kovapuulla suurin matka on 12 metriä sekä laudoituksen leveys- että pituussuunnassa.

Lautaa on saatavissa eri paksuisena, tänne oli valittu paksuin vaihtoehto eli 15 mm. Ohuempiin verrattuna sen runko on paksumpi ja vastaviilun alapuolelle on liimattu korkki. Solumuovia ei siis tarvita askelääneneristeeksi, mutta tuoreen betonilattian päälle on kyllä laitettava vaikkapa 0,2 mm muovi kosteussuojaksi.

Eteisen lattiaan käytetty keraaminen, kuivapuristettu laatta on paksuudeltaan 10 mm. Tällä kertaa erikoisuutena oli se, että laatoitus asennettiin uivaksi – sitä ei siis kiinnitetä lattiaan.

Laatan pohjassa on erittäin tiukka ja luja muoviverkko ja sen päällä kumiristikko, joiden avulla se pysyy lattiassa varmasti paikallaan ja jotka toimivat myös askelääneneristeenä.. Tällaisen pystyy laittamaan oikein hyvin kerrostaloonkin, koska siitä ei aiheudu mittaustulosten mukaan alakertaan minkäänlaista meluhaittaa.

Laattojen reunoja kiertää lukkoponttaus ja kahdella sivulla on kuminen saumanauha tiivisteeksi. Valmistajan saumat kestävät likaa ja kosteutta niin hyvin, ettei vesikään pääse niistä läpi. Lattia on myös helppo pitää puhtaana.

Laattaleikkuri ja hohtimet tarvitaan

Asennustyössä tarvitaan laattaleikkuri, joka saa olla järeämmänpuoleinen – mikä rimpula hyvänsä ei pysty 10 mm paksuun, kuivapuristettuun laattaan – sekä hohtimet ja mattoveitsi, jolla katkaistaan laatan leikkaamisen jälkeen taustapuolen vahvike.

Seinien viereen on jätettävä samanlaiset elämisraot kuin muidenkin uivien lattiapintojen kanssa, eli kuten toimittiin esimerkiksi edellä kovapuulattian kanssa.

Laattoja on kahta kokoa: 31 x 31 cm ja 50 x 50 cm, joista loft-asuntoon valittiin pienempi. Kuten arvata saattaa, näin suuret laatat edellyttävät erittäin tasaista lattiapintaa. Mitättömän pieneltäkin näyttävät epätasaisuudet aiheuttavat niissä helposti häiritsevän suurta hammastusta.

Vanhat 80-luvun joustovinyylimatot ovat kadonneet markkinoilta melkein täysin. Yläkertaan asennettu, uuden sukupolven matto on kokonaan uutta aikaa. Sitä saa laattoina ja rullina; loft-asuntoon valittiin rullatavaraa.

Huone oli hiukan yli kahden metrin levyinen, joten vuotia oli asennettava kaksi rinnakkain. Lattialle levitettiin liima, jonka annettiin kuivua jonkin aikaa – märälle liimalle mattoa ei saa asentaa – minkä jälkeen vuodat asetettiin reunat hiukan päällekkäin ja kohdistettiin ne toisiinsa kuvion mukaan. Sitten leikattiin suorasauma molempien läpi käyttäen apuna pitkää metallilinjaria. Tällä tavalla saumasta tulee varmasti siisti ja suora.

Matossa on alapuolella lasikuituverkko varmistamassa mittatarkkuutta.

Siitä leikatessa mahdollisesti jäävät langanpätkät on katkaistava heti mattoveitsellä, etteivät ne muodosta saumaan häiritseviä, valkoisia pilkkuja.

Lopuksi työnnellään huopalastalla ilmakuplat pois maton alta. Sauma painellaan ja koputellaan varovasti tasaiseksi jollain sopivalla, pyörällä työkalulla.

Ja varmin keino hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi on tietenkin teettää työ alan ammattilaisella!

Lisätietoja, kaikki materiaalit:

Oy Orient Occident Ltd, Espoo

www.orientoccident.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.