Mainos

Kovaääninen musiikki suurin syy: Jopa 15 prosenttia suomalaisista kuulee tinnitusta

Tinnitus eli korvien soiminen on yllättävän yleinen ja vaikeasti hoidettava vaiva.

Jopa viidellätoista prosentilla suomalaisista on jatkuvaa tai lähes jatkuvaa tinnitusta. Yleisimmin hoitoon hakeutuvat nuoret, joilla tinnitus on alkanut yhtäkkisesti vaikkapa konsertissa tai discossa. 

– Meillä täällä ihan ylivoimaisesti tyypillisin on tällainen nuori henkilö, joka on ollut huolimattomasti jossain discossa, baarissa tai konsertissa, 
korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri,  professori Jukka Ylikoski kertoo.  

Tinnituksen syitä on monia, samoin hoitotapoja. Perushoitona on TRT-ohjelma, johon kuuluu neuvontaa ja äänihoitoa. Hankalia lisäoireita voidaan hoitaa hermostimulaatiolla, äkillistä tinnitusta happihoitokammiolla. Professori Ylikoski kertoo, että korvan tinnitus aiheuttaa ihmisessä stressiä, jolloin kierre on valmis. 

– Ensimmäinen hoito on tinnituksen aiheuttaman stressireaktion hoito. Ja siitähän syntyy tämmösen autonomisen hermoston epätasapaino, joka sitten johtaa helposti unihäiriöihin, ahdistukseen ja masennukseen. Tällainen kierre on katkaistava.

Tinnitus on aaveääni

Tinnitusta hoidetaan sekä julkisessa sairanhoidossa että muutamalla yksityisellä klinikalla Suomessa. Aiheeseen perhetyneet asiantuntijat ovat harvassa. Tutkimusten mukaan tinnituksessa on kyse hermoverkkojen ylitoiminnasta, joka aiheutuu kuuloelimen häiriöstä. Tinnitus on ikään kuin aaveääni, joka on rinnastettavissa raaja-amputaation jälkeiseen aavesärkyyn.  

– Yleisin syy kuulovammaan on altistuminen kovalle musiikille. Ja siinä esimerkiksi on tyypillistä se, että kuulo on normaali, mutta tinnitus ja tämmönen ääniherkkyys ja ääniyliherkkyys on mukana. 

Musiikkikuulokkeet eivät sinänsä ole korvalle vaarallisia, mutta äänen voimakkuus ei saisi ylittää kahdeksaa desibeliä. Harvassa musiikkilaitteessa kuitenkaan on desibelimittareita. 

– Vanhempien kannattaisi kuitenkin seurata lasten musiikinkuuntelua. Lasten on vaikea arvioida, mikä on turvallinen äänentaso, Ylikoski muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.