Kouluttaisitko lastasi kuin koiraa? Käsittämätön uutuusohjelma herättää vastustusta

Englantilaisen Channel 4 -kanavan uutuusohjelma on nostattanut monen karvat pystyyn, eikä suotta.

Kouluttaisitko lastasi kuin koiraasi? Englantilaisen Channel 4 -kanavan uutuusohjelma on nostattanut kohun metodeillaan, ja sitä vaaditaankin pois televisiosta.

Lapsia koulutetaan ohjelmassa kuin eläimiä

Train Your Baby Like a Dog -ohjelman idea on yksinkertainen: ohjelmassa pikkulapsia on tarkoitus kouluttaa "kuin koiria" esimerkiksi käyttämällä naksutinta ja antamalla heille herkkupaloja kiitokseksi hyvästä toiminnasta. 

Ohjelmassa koirien ja muiden eläinten kouluttamiseen erikoistunut Jo-Rosie Haffenden opettaa vanhempia kouluttamaan lapsia. Haffenden kertoo käyttäneensä itse samoja metodeja omaan jälkikasvuunsa.

Pilottijaksossa autetaan 3-vuotiasta poikaa kiukkukohtausten kanssa ja koulutetaan puolitoistavuotiasta, joka ei halua nukkua omassa pedissään. 

Kymmenettuhannet vaativat kieltoa

Kaikki eivät ole lasten ja koirien yhteneväisyyksistä samaa mieltä. Adressisivusto Change.orgissa jo yli 35 000 henkilöä vaatii ohjelmaa pois televisiosta. Myös esimerkiksi terapeuttijärjestö The Association of Child Psychotherapists kirjoitti Channel 4:lle vetoomuksen ohjelman kieltämiseksi.

– Ehdotus, että vanhemmat kouluttaisivat tai kohtelisivat vauvojaan kuin koiria, on hyvin häiritsevä. Se epäinhimillistää haavoittuvaisia pikkulapsia ja voisi saada vanhemmat käyttäytymään tavalla, joka voi saada heidät vahingoittamaan lapsiaan tahattomasti, järjestön pääjohtaja, lääkäri Nick Waggett kuvailee Huffington Postissa.

– Etulinjassa olevat psykoterapeutit ja sosiaalityöntekijät ovat valitettavasti enemmän kuin tietoisia tuloksista, joita syntyy, kun lapsia kohdellaan kirjaimellisesti kuin koiria.

Waggettin mukaan ohjelman tarkoitus ei liene paha, mutta ajatuksella lapsista "koiran kaltaisina" voi olla arvaamattomia seurauksia.

"Olemme järkyttyneitä"

Lasten varhaiskasvattajien järjestö PACEY on myös vaatinut ohjelmaideaa pois televisiosta.

– Olemme järkyttyneitä, että olette päättäneet tilata ohjelman "Train your baby like a dog" ja edistätte tätä mahdollisesti vahingoittavaa ja vanhentunutta uskomustiedettä, järjestö kirjoittaa kirjeessään.

– Ymmärryksemme lasten varhaiskehityksestä on valtavaa ja se, että tämä jätetään huomiotta ja tätä huonomaineista lähestymistapaa edistetään, on vastuutonta. Mitä sitten ajattelittekaan tilatessanne tämän, se oli väärin eikä teidän pitäisi esittää ohjelmaa, joka vihjaa, että lapsia voi kouluttaa kuten lemmikkejä.

Vastustajien mukaan ohjelma levittää vääränlaista tietoa ja voi johtaa ikäviin seurauksiin. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Puolustajiakin löytyy

Kaikkia ohjelmaidea ei tunnu kauhistuttavan. Esimerkiksi Today-ohjelmassa esiintynyt australialaispoliitikko Pauline Hanson yllätti juontajan toteamalla, että lapset ovat hänen mielestään "kuin koiria". Nainen uskoikin lasten tarvitsevan paitsi rakkautta ja hellyyttä, myös kuria.

– Lapset saavat juosta villeinä ja tehdä, mitä haluavat, vanhemmat menettävät kontrollin lapsiinsa, koska eivät halua hermostuttaa heitä, Hanson kuvaili Kidspotin mukaan.

Hanson tosin kertoi ohjelmassa myös antaneensa omille lapsilleen "korvatillikan", jos he eivät totelleet. Hän on tunnettu kärkevistä mielipiteistään ja on aiemmin pyytänyt anteeksi muun muassa rokotevastaisia kommenttejaan.  

Kanava vastaa

Channel 4:n edustaja kommentoi ohjelmaideaa Huffington Post -lehdelle. Edustajan mukaan ohjelma "tutkii uutta lähestymistapaa lastenhoitoon" ja sen perusta on "positiivisissa, tieteeseen pohjautuvissa motivaatiotekniikoissa". Edustajan mukaan ohjelman tekoa valvovat lapsiin erikoistuneet psykologit.

Lue myös:

    Uusimmat