Kouluruoka ei monissa maissa takaa terveellisyyttä

Ovatko kouluissa tarjottavat ateriat terveellisiä, pohditaan parhaillaan monissa maissa. Erityisesti ollaan huolestuneita lasten lihomisesta. Britanniassa keksien, kakkujen ja ranskanperunoiden syöminen on koululaisten arkipäivää, ja asiantuntijat käyvät hakemassa Suomesta mallia hyvään kouluateriaan.

Kussakin maassa koululounas ruokakulttuurinsa mukainen

Ranskassa ja Ukrainassa kouluruokailu on kolmen ruokalajin maksullinen lounas. Koululounaan tarkoitus on olla sekä ravitsemusta että osa opetusta - se opastaa terveelliseen, hyvään syömiseen niin meillä kuin Ranskassakin. Hyvän koululounaan jälkeen jaksaa paremmin opiskella, todetaan Maito ja Terveys ry:stä.

Suomessa koululounas on maksuton, Ranskassa se sen sijaan on maksullinen. Aterialla voi olla esimerkiksi salaatti- tai hedelmäalkupala, pääruokana lihaa tai kalaa kasvisten kera, juomana vettä sekä jälkiruokana juusto ja vanukas. Nämä maitovalmisteet korvaavat meidän koulumaitoamme.

Ranskalaiset lapset lihovat kuitenkin nopeasti. Terveellisistä ruokatottumuksistaan tunnettu kansa on lähtenyt lasten lihomisen ehkäisyyn mm. palkkaamalla ravitsemusterapeutteja kouluihin, kieltämällä karkki- yms. automaatit ja tuomalla ravitsemusopetusta kouluihin. Terveellisen syömisen opetus kouluissa on aiheellista, sillä pikaruoan, virvoitusjuomien, makeisten ja muun naposteltavan suosio on kasvanut paljon lasten ja nuorten keskuudessa.

Ukrainassa kolmen aterian koululounas on perinteisesti borssikeittoa, paistettua makkaraa tai jauhelihapihviä perunasoseen kera ja pannukakkua tai suklaapäällysteistä juustoa jälkiruoaksi. Joissakin kouluissa erityisruokavaliota tarvitseville lapsille on neuvostoajoista lähtien tarjottu terveellisempää ruokaa, jolloin ruokaa ei paisteta vaan pääruoka keitetään tai höyrytetään kypsäksi.

Köyhyys ja korruptio ovat ongelma ukrainalaisten kouluaterioiden koostamisessa. Ruoka valmistetaan koulujen omissa keittiöissä, ja paikoin aterioiden laatu on heikko: se ei juuri sisällä lihaa, kalaa, munaa tai maitovalmisteita ainoastaan kasviksia ja leipää. Aiemmin maksuton koululounas on muuttunut maksulliseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja