Mainos

Kotimainen klassikkolelu teki paluun

Tuhansien suomalaislasten heilutteleman hymynaamaisen helistimen valmistaminen on aloitettu uudelleen. Hymy-helistimen valmistus loppui nelisen vuotta sitten kun sen valmistajan Tehomuovi oy:n omistajapariskunta Anja ja Keijo Ahtola jäi eläkkeelle.

Koska perheen lapset eivät yrityksistä huolimatta löytäneet firmalle jatkajaa, opiskelivat he itse vanhojen koneiden käytön.

– Ensimmäinen haaste on ollut saada koneet toimimaan jälleen ja oppia käyttämään niitä. Entinen työtekijämme Airi saapui tätä varten eläkkeeltä muutamaksi päiväksi talkoohengessä näyttämään miten hän toimi ja myös isämme on käynyt neuvomassa ja opastamassa, kertoo Markku Ahtola.

– Isämme, joka on kultaseppä koulutukseltaan, suunnitteli Hymy-helistimestä äärimmäisen vahvan. Niinpä sen tuotanto ei ole kovin yksinkertaista. Se ei ole mikään "paina nappia ja odota valmista tuotetta koneen toisesta päästä"-tuote. Isämme on suunnitellut helistimen vähän taskukellon tapaan. Niinpä valmistuksessa tarvitaan 12 työvaihetta, joista 9 tehdään käsin. Lisäksi tarvitaan vähintään kaksi vuorokautta ennen kuin helistin voidaan saattaa valmiiksi. Eikä siinä kaikki, tarvitaan kolme eri konetta.

70-luvun lopussa markkinoille tullut helistin oli aikanaan Ahtoloiden perheyrityksen suosituin tuote. Helistintä valmistettiin yli 30 vuotta ja se oli mukana äitiyspakkauksessa vuoteen 2009. Viime vuosina hymy-helistimet ovat olleet keräilijöiden suosiossa, ja helistimistä maksettiin huomattaviakin summia. Mm. facebookissa on helistimiin hurahtaneille ihan oma ryhmä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.