Kotihillo porisee käden käänteessä

Säilönnän erikoissokerit soveltuvat kaikkien hilloissa maistuvien marjojen ja hedelmien säilömiseen. Hillojen ja marmeladien keittäminen on helppoa ja nopeaa. Katso vinkit syksyisiin hilloihin ja pikkelsseihin!

Nyt on aika poimia omenat puista ja laittaa kattilat porisemaan. Hillosokerin avulla säilöö näppärästi suurenkin sadon. Mikään ei voita pimeänä talviaamuna jääkaapista napattua omenahilloa ruispuuron päällä. Kaupan valmishilloihin verrattuna oma, hillosokerilla tehty kotihillo sisältää useimmiten huomattavasti vähemmän sokeria.

Myös kirpeän raikkaita marjoja notkuvat puolukan varvut odottavat poimijaansa. Hillo-marmeladisokerista, puolukoista ja omenapaloista syntyy taivaallinen marmeladi korppujen lisukkeeksi.

– Hillo-marmeladisokeria käyttämällä syntyy kiinteämpiä, runsasmarjaisia ja vähemmän makeita hilloja, sillä sitä tarvitaan noin 2/3 hillosokerin määrästä, neuvoo Suomen Sokeri Oy:n markkinoinnin suunnittelupäällikkö Inari Kettula.

Parissakymmenessä minuutissa tölkkiin

Säilöntäsokerit sisältävät kidesokerin lisäksi marjojen ja hedelmien omaa hyytelöivää ainetta pektiiniä. Sen ansiosta hillo valmistuu vain 5–15 minuutin keittämisellä. Lyhyen kuumennuksen ansiosta marjojen ja hedelmien vitamiinit, maku ja väri säilyvät hyvin.

Säilyvyyden parantamiseksi hillosokereihin on lisätty kaliumsorbaattia, jota on luonnostaan muun muassa pihlajanmarjoissa. Kaliumsorbaatti on tarpeen vähemmän sokeria sisältävissä kotihilloissa ja -marmeladeissa, vaikka sokeri itsessään parantaakin säilyvyyttä. Tärkeintä on kuitenkin laadukkaiden raaka-aineiden käyttö ja hillon pakkaaminen puhtaisiin purkkeihin mahdollisimman ilmatiiviisti.

Vain mielikuvitus rajana

– Hillosokeri sekä Hillo-marmeladisokeri käyvät kaikkien hilloamiseen sopivien marjojen, hedelmien ja muidenkin kasvisten säilöntään – vain mielikuvitus on rajana. Parhaat yhdistelmät löytyvät ennakkoluulottomasti kokeilemalla, esimerkiksi inkivääri-omena ja porkkana-appelsiini ovat testaamisen arvoiset yhdistelmät, Kettula kertoo.

Suunnitelmallinen kotikokki loihtii myös tuliaiset tai persoonalliset joululahjat hyvissä ajoin. Lasitölkissä ojennettu kotimarmeladi lämmittää saajan mieltä takuuvarmasti.

Puolukka-omenapalahillo

600 g (1 l) puolukoita
400 g omenoita kuutioina
½ dl vettä tai makeaa viiniä
500 g Dansukker Hillosokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl kuivattua minttua

Mittaa puolukat, omenakuutiot ja vesi tai viini kattilaan. Kuumenna kunnes muodostuu vesihöyryä. Lisää hillosokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti noin 10 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Sekoita vaniljasokeri ja minttu hilloon. Jäähdytä parikymmentä minuuttia, kunnes marjat eivät nouse enää pintaan.

Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana. Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje huolellisesti. Säilytä mieluiten viileässä. Nauti lettujen ja pannukakun kera, käytä leivonnaisissa ja jälkiruoissa.

Puolukka-omenapikkelsi

200 g (3 ½ dl) puolukoita
1 omena suikaleina
1 porkkana kuorimaveitsellä lastuiksi vuoltuna
1 pieni sipuli silputtuna
¾ dl viinietikkaa
½ tl musta- tai valkopippuria rouhittuna
¼ tl punaista chilirouhetta
¼ tl suolaa
1 dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Mittaa aineet kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Jäähdytä vartti, sekoita välillä. Tölkitä. Nauti grillatun, mausteisen porsaanfileen tai riistan kanssa. Säilytä pikkelsi jääkaapissa.

Puolukka-omenapaistos

8–10 annosta

Täyte

250 g (4 dl) puolukoita
2 kuorittua omenaa ohuina lohkoina
1 dl Dansukker Hillosokeria
(1/2 tl kanelia)

Taikina

200 g leivontamargariinia
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
3 ¼ dl speltti- tai sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Muruseos pinnalle

50 g margariinia
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 dl neljän viljan hiutaleita

Sekoita täytteen aineet.

Vatkaa pehmeä margariini, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauho-leivinjauheseos viimeisenä taikinaan. Kaada taikina uuni- tai piirasvuokaan (ø 28 cm, laidan korkeus 4 cm tai 24 x 29 cm), tasoita pinta ja levitä täyte päälle. Vatkaa muruseoksen rasva vaaleaksi.

Lisää ruokokidesokeri ja hiutaleet lastalla sekoittaen. Ripottele muruseos täytteen päälle. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa 35–40 minuuttia.

Tarjoa lämmin paistos pehmeän vaniljajäätelön kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat