Mainos

Koskettava video: Varastopalossa kuolleen Hannan isä murtui haastattelussa: "Menkää itseenne ja yrittäkää löytää jotakin kaunista"

7:33

Yhdysvalloissa Oaklandin varastopalossa menehtyneen Hannan isä Yrjö Timonen on ryhtynyt toimiin netin törkykirjoittelun johdosta. Hän kertoo yllä olevassa koskettavassa haastattelussa järkyttävistä kokemuksistaan.

Timonen arvioi aamun Huomenta Suomessa, että suurin osa suomalaisista osaa keskustella asiallisesti netissä, mutta tietty äänekäs joukko ei vain kertakaikkisesti kykene muuhun kuin anonyymiin sonnan suoltamiseen.

– Se antaa valheellisen kuvan meidän keskustelutaidosta, Timonen sanoi.

Timosen mukaan harhakuva on se, että kyse olisi pelkästään syrjäytyneistä ihmisistä. Hänen kokemuksensa mukaan mukana on ylempää keskiluokkaa ja korkeasti koulutettuja sekä yrittäjiä.

– He ovat ottaneet vihaskenen tai -skeeman osaksi identiteettiään.

Timosen mukaan vihastua saa, sillä se antaa energiaa, mutta netissä näkyvät vihan purkaukset ovat asia erikseen. Hän arvelee, että taustalla on ehkä henkilökohtaisia vastoinkäymisiä ja turhautumista, joka purkautuu voimakkaana reaktiona.

Moni kirjoitti iloiten tyttären kuolemasta

Hanna-tytär muutti loppuvuodesta Suomesta Kaliforniaan asumaan miesystävänsä Alexin kanssa. He molemmat kuolivat joulukuussa varastorakennuksen palossa Oaklandissa. Rakennuksessa oli syttymisaikaan teknomusiikin tapahtuma.

Hanna sai osakseen netin vihapuhetta ennen ja jälkeen kuolemansa. Jotkut kirjoittivat, että toivottavasti seuraavalla kerralla palaa lisää suvakkeja hengiltä ja että oli sääli, että kyseessä oli yksittäistapaus. Millaisia tuntemuksia tällainen on herättänyt isässä?

– Vihastumista tietysti, surua tietysti! Tällä tavalla edesmenneen kunniaa ja persoonaa loukataan. Se on ala-arvoista, sivistymätöntä ja menee kaiken ihmisarvon alapuolelle, Timonen sanoi ääni murtuen ja joutui liikutukseltaan pitämään pienen tauon puheessa.

– Siinä ei ole enää mitään muuta kuin puhdas viha. Sitä ei voi järjellä enää käsittää.

Seuraavaksi kansalaisaloite tai rikosilmoitus

Isän mukaan Hanna auttoi ihmisiä ja oli ihmisoikeustaistelija. Hän ihmettelee, miten tilanne huolehtivaista, vastuullista ja auttamishaluista ihmistä kohtaan voi kääntyä niin, että hän joutuu parjauksen kohteeksi. 

– Se vetää sanattomaksi. 

Nostettuaan teemaa esiin myös Timonen on kohdannut vihapuhetta, jonka mukaan hänen pitäisi tappaa itsensä tai olla varovainen liikkuessaan julkisilla paikoilla, koska joku voi yllättää hänet. Lisäksi on kirjoitettu, että joku hänen läheisistään tullaan pahoinpitelemään.

Millaisia terveisiä Timonen lähettäisi törkykirjoittajille?

– Menkää itseenne ja yrittäkää löytää jotakin kaunista ympäriltänne vaikka sitten pikku paloina päivittäin. Hyvä tapa on kiitollisuuspäiväkirja, johon yrittäisi löytää jotakin kaunista joskus sen sijaan, että suoltaa pelkkää sontaa.

Timonen on tarttunut törkykirjoitteluun ja ottanut yhteyttä operaattoreihin. Seuraava toimenpide on kansalaisaloite tai rikosilmoitus.

– Tuntuu, että suuret puolueet eivät ymmärrä pykälien merkitystä. Niitä vähätellään, Timonen sanoo ja huomauttaa, että vaikeneminen ei ole tässä asiassa oikea tie.

Samaa mieltä on Huomenta Suomessa vieraillut yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Katso, miten keskustelu jatkui Pimiän kanssa:

7:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.