Koska koronavirukseen saadaan rokote ja milloin pandemia loppuu? Näin virologi vastaa

Virologi koronaviruksesta: Suomalaiset aliarvioivat koronaviruksen – luotettiin lukuihin, jotka tuntuivat hallittavilta 4:56
Virologi Matti Jalasvuori kertoo tuoreita ajatuksiaan koronan leviämisestä MTV:n haastattelussa.

Virologian dosentti Matti Jalasvuoren mukaan koronavirusrokotteen kehittämiseen voi mennä jopa puolitoista vuotta.

Virologian dosentti Matti Jalasvuori kirjoittaa kirjassaan Virus – kosmoksen kapellimestari uuden rokotteen tekemisen haasteita.

– Haaste on tehdä aivan vastikään ilmaantuneesta viruksesta harmiton mutta silti immuunijärjestelmän aktivoiva versio.

Suoraviivaisin keino on tappaa virus, ja sen jälkeen viedä kuollut virus piikillä verenkiertoon.

Virologian dosentti Matti Jalasvuori kertoo Viiden jälkeen -haastattelussa, mikä on virus 6:45

– Tässäkin tapauksessa virusta täytyy kyetä tuottamaan suuria määriä, jotta ne voidaan sitten tappaa rokotetta varten. Tuottaminen taas vaatii tutkimusta siitä, millaisissa solulinjoissa virus ylipäätään pystyy lisääntymään ja tuottamaan uusia viruksia.

Virus täytyy tehdä toimintakyvyttömäksi kemikaalien tai kuumentamisen avulla. Tämä kuitenkin usein muuttaa myös niitä kohtia viruksessa, joiden täytyisi säilyä koskemattomina toimivan immuunivasteen tuottamiseksi.

Jalasvuori arvelee muiden asiantuntijoiden lausuntoihin pohjautuen, että rokotteen saamiseen voi vierähtää puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Vuonna 2009 kiertäneen sikainfluenssan kohdalla tilanne oli erilainen siitä syystä, että rokotteita influenssaa vastaan tuotetaan jatkuvasti.

– On olemassa tuotantokoneisto ja sopiva teknologia ja siten rokote uutta viruskantaa vastaan ei vaatinut tyhjästä nyhjäisemistä. Tutkijoilla on mielessä myös aiemmat kokemukset koronasta.

Jalasvuoren mukaan uuden rokotteen kohdalla pitää olla varovainen, mutta sellainen tulee enemmin tai myöhemmin.

– Jotkin SARSia vastaan kehitetyt rokotteet näyttivät aiheuttavan enemmän harmia kuin hyötyä, koska rokote sai immuunijärjestelmän ylikierroksille ja siten tuhoamaan keuhkokudosta.

Jalasvuori kirjoittaa, että ainakin teoriassa on mahdollista, että koronavirus saadaan kitkettyä kokonaan.  

– Kaikki varotoimet ja eristykset osoittautuvat niin tehokkaiksi, että uusien infektioiden määrä hiipuu lopulta olemattomiin.

Jos viruksen tarinalle ei saada lopullista pistettä, jää se melko todennäköisesti pysyvästi osaksi ihmiskuntaa.

– Tämä johtuu siitä, että hengitystieinfektioita on hankala hallita verrattuna viruksiin, jotka vaativat toisenlaisia reittejä uuden epäonnisen alistamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat