Korvavalo, miniläppäri, lihasvasara ja muut – vieläkö muistat nämä vuosien varrella joulupaketeista paljastuneet "hitit"?

1986: Mikä olikaan joulun hittilahja tuolloin? 1:45
KATSO MYÖS: Vuosi 1986 – mikä olikaan joulun hittilahja tuolloin? Näin veronpalautusmarkat kasarilla käytettiin.

Korvavalo, jalkahieromalaite ja munasta kuoriutuva leluolento. Listasimme menneiden joulujen hitit, jotka ovat jo saattaneet painua totaalisesti unholaan.

Kynttilöiden, lahjakorttien tai yöpaitojen suosio lienee tänäkin jouluna taattu – lahjojen ostaminen kun on toisinaan niin vaikeaa! 

Klassikoille kuitenkin on paikkansa. Vai miltä tuntuisi kaivaa paketista miniläppäri, Selätin tai korvavalo? Listasimme jouluhitit, joiden suosio ei aina noussut mainostetulle tasolle. 

Saitko sinä näitä aikansa hittejä joululahjaksi?

Paljastuiko paketista korvavalo?

Joulupaketista 1990-luvulla paljastuneet kävelysauvat saattavat joillakin olla edelleen käytössä. Monet terveystuotteet kuitenkin jäävät kaappeihin lojumaan. 

2000-luvun puolivälissä rakkaimmille haalittiin sekä kahvakuulia että piikkimattoja. Tanssitreeni Zumba oli tuolloin pinnalla – kenties sait lahjaksi kurssin?

Vuoden 2010 lahjapaketteihin saattoi eksyä korvavaloja. Nappikuulokevalosta mainostettiin kaamosmasennuksen selättäjää. Valmistajayhtiö hakeutui myöhemmin konkurssiin, ja lisäksi se sai keksinnöstään Skepsis-yhdistyksen Huuhaa-palkinnon.

Jalkahieromalaitetta mainostettiin vuoden 2014 suosituksi lahjapaketin täytteeksi. Samana vuonna BB-talossa käytettiin joukolla Selättimiä, pyöriviä levyjä, joita lienee päätynyt myös joululahjoiksi kuntoiluintoilijoille. 

Muutamaa vuotta myöhemmin pyöriteltiin taas, kun hulavannebuumi sai kauppiaan julistamaan vanteen joululahjahitiksi vuonna 2019. Vanteet oli jo syksyllä myyty paikoin loppuun. 

Pannaanko pakettiin tyhjä CD tai virtuaalitodellisuuslasit?

Jouluhitit kuvastavat aina aikaansa. 1990-luvulla joulupukin tuominen saattoi olla uusi leipäkone. .

2006 Turun Sanomissa lahjapakettien täytteiksi veikkailtiin digisovittimia ja mp3-soittimia. Gigantin mukaan jouluna 2006 hamstrattiin mp3-soittimia ja polttavaan CD-asemaan tarkoitettuja tyhjiä levyjä.

– Tyhjiä CD-levyjä myimme silloin joulukuussa yli 50 000 kappaletta, yhtiö kertoi tiedotteessaan.

Keskisuomalainen nosti vuoden 2007 hitiksi GPS-navigaattorin, jonka monesta autosta löytyvä navigaattori lienee jo tehnyt tarpeettomaksi.

Kapselikahvia ja lihashuoltovasaroita

Vuonna 2016 elektroniikkaosastolla kiinnostivat virtuaalitodellisuuslasit. Samana vuonna Nestle vakuutteli, että kapselikahvikoneet ovat muuttaneet suomalaisten tottumuksia, ja laite onkin uusi hitti, jonka moni todella hankki kotiinsa.

Innostus alkoi vaimentua, koska kapselit maksoivat usein pitkän pennin, minkä lisäksi niistä syntyy melkoinen määrä roskaa. Saksan toiseksi suurin kaupunki Hampuri kielsi 2016 kahvikapselit ja muut kertakäyttöiset, paljon jätettä tuottavat tuotteet kaupungin hallinnoimissa rakennuksissa ja organisaatioissa

SOK ennusti vuonna 2020 lihashuoltovasarasta joulun hittiä. Tarina ei kerro, tuliko laitteelle kodeissa käyttöä. 

Saisiko olla Nintendo Wii?

Monen lapsen ja nuoren joulutoiveena on kauden uusin pelikonsoli. Vain merkki ja malli vaihtelevat! 

Playstation 2 -pelikonsolia ostettiin Gigantin mukaan paljon sekä 2005 että 2006. Vuoden 2007 pakettiin sen sijaan listaan päätyi usein Guitar Hero -peli. 

2009 joulun suosikki oli pikkuinen miniläppäri. Aika ajoi nopeasti minihitin ohi, ja DNA tiedottikin jo 2011, että lahjalistoille kipuaa yhä useammin "tablet-tietokone"

Vuonna 2009 Helsingin Sanomat uutisoi, ettei Nintendo Wiitä enää välttämättä löydä kaupoista. Hittihuuman aiheuttaneen konsolin valmistus loppui lopulta jo 2013. Wiin jälkeen himoja herätti Wii U; sen jälkeen vuonna 2017 käyttöön saatiin edelleen hyvin suosittu Switch.

Switchiä kuvattiin ennakkoon "varsin erikoiseksi konsolikokonaisuudeksi", jonka perustana on "kuusituumaisella näytöllä varustettu tablet".

Vanhan nostalgiakoneen uusintapainos Nintendon Mini NES -konsoli nousi sekin suosioon. Moni joulupaketti jäi tyhjäksi, sillä laitetta ei saanut kaupoista vielä vuoden 2017 keväälläkään.

Oheislaitteetkin muuttavat muotoaan ajan myötä. Gigantin mukaan vuonna 2015 kansalaisia vetivät puoleensa selfie-kepit!

Toffee-poni, fidget spinner ja muut leluosaston ihmeet

Toisinaan se toivotuin lahja jää saamatta. Haikailetko sinäkin edelleen ysärin huippusuosittua Tamagotchia, Super Soakeria tai Duracell-pupua, joka soittaa rumpua? 

Suosio kuitenkin on katoavaista – jokainen vanhempi tietää, että tämän joulun pakkosaada-lelu saattaa olla jo helmikuuhun mennessä täysin unohdettu. 

Vuonna 2009 jouluahjaksi saatettiin mankua Muumi-läppäriä tai Twilight-kirjasarjan uutta Aamunkoi-osaa. 

Lattialla rullaavat Zhu Zhu Pets -hamsterit erilaisine muoviratoineen villitsivät 2010–2011, mutta putosivat sitten hittilistan kärjestä. Uutisoimme 2010, että lasten "hamsterihimo" sai lelut loppumaan muun muassa Stockmannilta.

Vuonna 2012 Yle nosti jouluhittien listaan interaktiivisen Toffee-ponin, joka osaa syödä porkkanoita. Joka vuodelle tuntuisikin löytyvän uusi lelu, joka käyttäytyy aidon eläimen tavoin.

Jouluna 2015 monissa olohuoneissa ryntäili Zoomer Dino -robottidinosaurus. Sitä ohjattiin käden liikkeillä tai pakkauksessa mukana tulevalla ohjaimella. Samaa sarjaa oli ohjattava Zoomer Zuppies-robottikoira.

Jouluna 2016 munasta kuoriutuva Hatchimals villitsi perheitä siinä määrin, että tuotteet vietiin käsistä ja niiden loppumista ennen joulua pelättiin. 

Kaksi vuotta myöhemmin samanlaista hittiä leivottiin Hatchibabies-munista. Mekin testasimme tuolloin "supersuositun lelun". Videon testistä näet alta. Juttu jatkuu videon alla.

MTV testasi Hatchibabies-lelun 1:30
Testasimme Hatchibabies-lelun.

Stressilelu Fidget Spinner tuli ryminällä Suomeen 2017. Sormien välissä pyöriteltävä lelu on kuitenkin jo tehnyt tilaa muille "näperrystuotteille". Moni hittilelu jalostuukin nopeasti aina uudenlaiseksi versioksi.

2018 pakettiin saattoi eksyä Rainbocorns-pallo, Scruff-A-Luv-yllätyslemmikki tai Pomsies-pehmolelu.

Jotkut hitit jäävät elämään

Aika näyttää, liittyvätkö tämän joulun hitit unohtuneiden toivelahojen seurueeseen. Toisaalta jotkut trendit on luotu elämään: esimerkiksi jo 1980-luvulla joulun toivetuotteeksi mainostetut mikroaaltouunit ja sähköhammasharjat eivät koskaan menneet muodista.

2014 uutisoimme, että robotti-imuri "löytyy jo joistakin kodeista, mutta tämä uutuus ei ole toistaiseksi valloittanut jokaisen suomalaisen sydäntä". Nyt laite on monien kotien vakiovaruste. Lisäksi lukemattomat lapset kuorivat  tänäkin aattona paketistaan Legoja, ja Hasbro on jo ilmoittanut tuovansa takaisin hittilelu Furbyn

Hitin elinkaarta on siis aivan mahdotonta ennustaa!

Katso myös: Furby valloitti maailman 1998, ja huuma jatkui melkoisella tempauksella New Yorkissa vuonna 1999

Furby-huumaa vuodelta 1999 1:23
 Ysärin hittilelut Furbyt "synnyttivät" uusia "vauvoja".

Lähteet: Yle, S-Ryhmä, OP, IS, tiedotteet, Gigantti, Teknavi, IS

Lue myös:

    Uusimmat