Korvat soivat, päätä särki ja huimasi: Amerikkalaisdiplomaattien oudot oireet kuin aivotärähdys – Syyksi epäillään mikroaaltoasetta

Yhdysvaltain diplomaatit joutuivat mahdollisten mikroaaltohyökkäysten kohteeksi Kuubassa ja Kiinassa 0:46

Oudoista päävaivoista Kuubassa ja Kiinassa kärsineet amerikkalaisdiplomaatit saattoivat joutua mikroaaltoaseen uhreiksi. Oudot oireet muistuttivat aivotärähdystä, uutisoi CNN.

Yhdysvaltalaisdiplomaatit Kuubassa alkoivat kärsiä oudoista pääoireita vuoden 2016 lopulla.

21 Havannassa palvellutta diplomaattia tutkittiin maaliskuussa päävaivojen takia. Tutkimustuloksien ei aluksi tulkittu viittavan mikroaaltoihin, mutta nyt Pennsylvanian yliopiston aivovammatutkimusyksikön johtaja Douglas Smith on sitä mieltä, että diplomaateilla oli aivovammoja ja että mikroaallot ovat mahdollinen vammojen aiheuttaja.

Oireena aivotärähdys ilman aivotärähdystä

New York Timesin ja CNN:n haastatteleman Smithin mukaan oireet muistuttivat aivotärähdystä. Potilaat kärsivät päänsärystä ja huimauksesta ja jotkut korvien soimisesta. Jotkut vammoja saaneet kertovat kuulleensa outoja ääniä, mutta eivät kuitenkaan kaikki. Osalla diplomaateista todettiin tutkimuksessa aivovamma.

– Oireet ovat melkein kuin aivotärähdyksen mutta ilman aivotärähdystä. Tarkoitan, että oireet vaikuttavat samalta kuin aivotärähdyksessä, mutta potilailla ei historiaa päähän kohdistuneissa iskuissa, Smith sanoo.

Aiemmin vammojen aiheuttajaksi on epäilty myös ultra- tai infraääniä. Tätäkään aiheuttajaa ei ole vielä suljettu pois.

Smithin mukaan mikroaaltoihin vammojen aiheuttajana suhtauduttiin aluksi epäillen, mutta nyt niitä pidetään pääepäiltynä.

Diplomaattien rakennuksia purettiin

Suurin osa epäillystä mikroaaltohyökkäyksistä tapahtui vuosina 2016-17, mutta myös tänä vuonna on raportoitu joistakin tapauksista.

Nimettömänä pysyvä korkea-arvoinen virkailija Yhdysvaltain hallinnosta sanoi CNN:lle, että kokonaisia diplomaattien asuttamia rakennuksia on purettu, kun outojen päävammojen aiheuttajaa on etsitty.

Rakennuksien seinistä on etsitty salaperäisiä äänilähteitä, mutta mitään ei ole virkailijan mukaan löytynyt. Tämä on saanut tapauksia tutkineet poliisiviranomaiset epäilemään, että vammojen aiheuttaja on lähitaloista heijastettu mikroaaltosäteily ja että ääniä käytetty vain mikroaaltoaseen peittämiseksi.

Korkea-arvoinen virkailija sanoo, että tämä on yksi teoria, mutta sen tueksi ei ole konkreettisia todisteita.

Lääketieteen professori Beatrice Colomb Kalifornian yliopistosta San Diegosta on samaa mieltä Smithin kanssa. Colomb julkaisi asiaa käsittelevän tieteellisen artikkelin.

Lue myös:

    Uusimmat