Jääkiekon MM-kotikisojen pääsihteeri: Toiseksi kisanäyttämöksi tyrkyllä Helsingin jäähalli

Itävalta ja Ranska ovat mahdollisesti nousemassa jääkiekon kevään MM-kisoihin mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän tilalle. Ilmalan areenan MM-kisanäyttämön korvaajaksi on tyrkyllä Helsingin jäähalli.

Ukrainan sota vaikuttaa suuresti myös kevään jääkiekon MM-kisojen järjestelyihin Suomessa. Ilmeisin vaikutus tilanteella on siinä, että Ukrainaan hyökänneet Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu turnauksen ulkopuolelle IIHF:n päätöksellä.

Näin turnauksessa on tällä hetkellä kahden joukkueen vajaus.

– Kilpailukomitea miettii näitä asioita. Tämä vaikuttaa myös alapuolella oleviin ykkös-, kakkos-, kolmos- ja nelosdivisioonan joukkueisiin, koska nousua tulee kaikille näille. Se sekoittaa koko systeemin, MM-kisojen pääsihteeri ja IIHF:n hallituksessa istuva Heikki Hietanen kertoo MTV Urheilulle.

Venäjän ja Valko-Venäjän jättämän aukon voivat täydentää kaksi maailmanrankingissa korkeimmalla olevaa A-sarjan ulkopuolista joukkuetta, mutta asiaan vaikuttaa vielä monta tekijää.

– Maailmanrankingissa Itävalta ja Ranska ovat seuraavina, Hietanen toteaa.

Toinen ilmeinen muutos on toisen MM-kisapaikan vaihtuminen. Venäjän presidentille Vladimir Putinille läheisten venäläisoligarkkien Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin omistama Ilmalan areena ei käy nykyisessä tilanteessa kisapaikaksi.

Tampereen tuliterän Nokia Arena on kisojen päänäyttämö, mutta toista areenaa ei ole vielä saatu lyötyä lukkoon, ainakaan lopullisesti. On hyvin mahdollista, että Helsingin jäähalli Nordenskiöldinkadulla täyttää huutavan tarpeen.

Hietanen kutsuu Helsingin jäähallia luonnolliseksi valinnaksi.

– Se on Helsingin toiseksi isoin areena. Olemme toki kartoittaneet muitakin vaihtoehtoja, Hietanen sanoo.

Koronan suhteen kevään MM-kisojen järjestelyt ovat viimeiseen kahteen vuoteen verrattuna kepeät. Joukkueet testataan kokonaan kertaalleen ennen saapumistaan kisapaikalle.

– Täälläkin vielä testataan, mutta sen jälkeen rauhoitetaan se tilanne.

– Pyritään mahdollisimman normaalisti järjestämään, mutta täytyy varautua siihen, että pystytään eristämään pelaajia tarvittaessa ja sitten ihan äärimmäisessä tapauksessa vetämään kuplaolosuhteet, Hietanen sanoo.

Lähtökohdat MM-kotikisoille ovat maailmantilannetta lukuun ottamatta otolliset. Alla on Leijonien olympiakulta Pekingin kisoista.

– Koko Suomi meni sekaisin, ja se näkyi meidän lipunmyynnissämme. Me saimme tammikuun lopussa vielä kansainvälisiltä markkinoilta lippuja myyntiin, ja kyllä sen myyntipiikin huomasi. Parhaat myyntimiehet ovat tuolla jäällä, Hietanen myhäilee.

Juttua muokattu 10.3. kello 16.43: Korostettu, että Itävalta ja Ranska ovat mahdollisia Venäjän ja Valko-Venäjän MM-kisoissa korvaavia joukkueita, eivät varmoja sellaisia. Täsmennetty myös, että Helsingin jäähalli on tyrkyllä pelipaikaksi.

Lue myös:

    Uusimmat