Koronavirusta sairastava Brasilian presidentti Bolsonaro kehuu kiisteltyä malarialääkettä – tehosta ei ole vahvistettua näyttöä

1:52
Katso video: Brasilian terveysministeri sai lähteä.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kertoo käyttävänsä malarialääke hydroksiklorokiinia koronavirustartunnan hoitoon.

Presidentti kertoi asiasta Facebookissa paikallista aikaa torstaina. Hän kertoi aloittaneensa lääkkeen käytön viime viikon lopulla, kun hän alkoi voida huonosti.

Bolsonaron mukaan lääke on auttanut hänen vointiinsa.

–  Otin sitä ja se toimi, ja voin hyvin, kiitos Jumalan. Ja ne jotka kritisoivat sitä, voivat vähintään tarjota vaihtoehdon, Bolsonaro sanoi Facebook-livessä.

Presidentti kuitenkin kielsi levittävänsä propagandaa hydroksiklorokiinin puolesta.

Hydroksiklorokiinia on kokeiltu maailmalla koronavirustartuntojen hoidossa. Lääkkeen tehosta covid-19-taudin hoidossa ei kuitenkaan ole saatu vahvistettua näyttöä, ja lääkkeen käyttö koronavirukseen on jakanut mielipiteitä tiedemaailmassa.

Bolsonarolla todettiin koronavirustartunta tiistaina. Hän on aiemmin vähätellyt viruksen vakavuutta ja kritisoinut sen takia säädettyjä rajoituksia. Bolsonaro on muun muassa verrannut koronavirusta tavalliseen flunssaan.

Yhdysvallat on lähettänyt lääkettä Brasiliaan

Maailman terveysjärjestö WHO keskeytti kokeet hydroksiklorokiinillä väliaikaisesti kuun vaihteessa, koska sen hyödyistä ei ollut näyttöä ja sivuoireista heräsi huolta. Sen sijaan Britanniassa tehdyn laajan tutkimuksen mukaan lääkkeestä ei ole hyötyä covid-19-taudin sairaalahoidossa.

Lääkkeen innokkaimpien puolestapuhujien joukossa on ollut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Terveysviranomaiset Yhdysvalloissa keskeyttivät silti lääkkeen käytön aiemmin kesäkuussa.

Yhdysvallat lähetti taannoin Brasiliaan kaksi miljoonaa annosta hydroksiklorokiinia, jota aiotaan käyttää sekä terveydenhoitohenkilökunnan suojaamiseen virukselta että tartunnan saaneiden hoitamiseen.

Brasilia on Yhdysvaltojen jälkeen pahiten koronaviruksesta kärsinyt maa. Brasiliassa on todettu lähes 1,8 miljoonaa tartuntaa sekä yli 69 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja