Korona kurittaa myös lapsia – jopa 9 000 yhteydenottoa lapsille suunnattuun chattiin

3:31
Pystytäänkö kaikille tarvitseville antamaan apua? Katso videolta koko haastattelu.

SOS-lapsikylän Apuu-chat auttaa lapsia hädän hetkellä. Chat perustettiin koronatilanteen aiheuttamaan akuuttiin tilanteeseen, kun lasten kontaktit turvallisiin aikuisiin vähenivät radikaalisti.

Apuu-chat on tarkoitettu avun kanavaksi 7-12- vuotiaille lapsille, joissa lapsi kokee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi kotona ja tarvitsee apua. 

– Koronakeväänä huomattiin melko nopeasti, kun etäkoulut alkoivat, harrastukset loppuivat ja perheet jäivät sinne neljän seinän sisään, että lastensuojeluilmoitusten määrä radikaalisti väheni. Pelko meillä oli se, että lasten avun tarve ja hätä ei tule viranomaisten näkyviin, kertoo SOS-Lapsikylän projektipäällikkö Johanna Virtanen.

Tavoitteena on ohjata alakouluikäiset lapset sosiaalisen median kautta chattiin, jossa lapsi pääsee hakemaan apua lastensuojelun ammattilaisilta ja koulutetuilta vapaaehtoisilta.

Yhteydenottoja valtava määrä

Palvelu avattiin vappuaattona ja tähän mennessä yhteydenottoja on jo 9 000.

– Alkuun oli kova piikki yhteydenotoissa, kesällä vähän tasaisempaa ja nyt sitten taas syksyn mittaan yhteydenotot ovat lisääntyneet.

Lapset ottavat chatin kautta yhteyttä hyvin erilaisissa tilanteissa. Yleisin syy Virtasen mukaan on kaverisuhteet ja niihin liittyvät huolenaiheet. Myös kiusaaminen, yksinäisyys ja yleinen ahdistuneisuus ovat yleisiä syitä. Kolmanneksi yleisin syy ovat vanhempiin liittyvät huolenaiheet, aina avioeroista päihteidenkäyttöön ja jopa perheväkivaltaan asti.

– Pahimpia tilanteita ovat akuutit perheväkivaltatilanteet ja toisaalta myös itsetuhoiset tilanteet, kun lapsi suunnittelee tai on toteuttamassa itsemurhaa. Ja silloin me soitamme hätäpuhelun välittömästi.

Viikottain tilanteita joihin viranomaiseten tulee puuttua

Tarvittaessa Apuu-chatista ohjataan lapsi muualle avun piiriin. Usein kuitenkin juttelu riittää.

– Eniten ohjaamme lapsia ihan omien vanhempien puheille. Kun olemme selvittäneet, että siellä kotona on ihan turvallinen aikuinen, jonka puoleen kääntyä. Mutta viikoittain on tilanteita, että tehdään lastensuojeluilmoituksia, rikosilmoituksia ja hätäpuheluita, Virtanen sanoo.

Apuu-chat on auki joka päivä klo 9-22. Chat löytyy osoitteesta apuu.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja