Koristele persoonalliset häät

Omatekoisilla tai muuten vain persoonallisilla koristeilla häistä saa pienelläkin rahalla omannäköiset. Nuoren parin tärkein päivä saa loppusilauksen hääpaikan upeasta koristelusta, kauniista kattauksesta ja juhlatunnelmaa kohottavista pienistä yksityiskohdista.

Hääkoristeiden tarpeen, laadun ja määrän ratkaisee viime kädessä juhlapaikka. Koristeellinen kartano ei isommin krumeluureja kaipaa, mutta koulun jumppasaliin koristeilla loihtii kummasti lisää juhlavuutta ja tunnelmaa. Oleellisinta on kuitenkin luoda häistä omannäköiset ja saada juhlavieraat viihtymään.

Oman käden uniikki jälki näkyy pienelläkin vaivalla hääkarkeissa, lautasliinarenkaissa, riisipusseissa ja menukorteissa. Jos askartelupeukaloa ei löydy morsiamelta eikä sulhaselta, kannattaa puuhaan valjastaa kaasot, bestmanit, anopit ja muu lähipiiri. Myös moni pito- ja juhlapalvelu huolehtii nykyisin ruuan ja kattauksen lisäksi koristelusta.

Luonnollista koreutta kukkasin

Hääkoristelun peruspilareita ovat leikko-, silkki- ja ruukkukukat. Kukilla ja lehdillä juhlapaikasta saa helposti tyylikkään. Kukkia voi hyödyntää kattauksessa, koristelussa sekä morsiuskaarissa ja -porteissa. Kesähäissä tuoreet koivut ovat omiaan koristamaan häähuonetta.

Kukilla juhlaan saa myös yhtenäisyyttä: sama kukka voi toistua morsiamen kimpussa, kattauksessa ja koristeissa. Lasimaljakoihin saa helposti uutta ilmettä muun muassa helmillä, tyllillä ja ruseteilla. Yhden kukan maljakoiksi soveltuvat erinomaisesti värilliset, pestyt viinipullot. Häihin kuuluvat olennaisena osana myös tunnelmalliset kynttilät. Ainakin hääparin omassa pöydässä palaa perinteisesti kynttilä.

Moni hääpari valitsee häilleen "teemavärin" tai useamman, jotka toistuvat kauniisti pöytäkukissa, hääkarkkien nauhoissa tai laatikoissa, auton koristelussa, servieteissä ja vaikkapa morsiuslasten asuissa. Kun koristeluun käytetään vain muutamaa, huolella valittua, yhteen sointuvaa väriä, vältytään ylilyönneiltä ja turhalta riemunkirjavuudelta. Hääpaikan harmoninen ja hillitty koristelu jättää tilaa morsiamen kauneudelle ja tilaisuuden herkkyydelle.

Mielikuvitus rajana

Oleellinen osa hääkoristelua on kattaus. Suurissa ruokahäissä kannattaa turvautua pitopalvelun tai hääpaikan astiastoon, kun pienemmissä häissä pärjää omilla ja lainatuilla lautasilla ja laseilla. Peruskattaukseen saa persoonallista ilmettä esimerkiksi lasihelmistä punotuilla serviettirenkailla, kirjailluilla servieteillä ja koristeellisilla menukorteilla. Hääkaramellien kääreissä vain mielikuvitus on rajana. Suurta suosiota nauttivat tylli ja silkkinauhat, tulitikkurasiat ja erilaiset itse askarrellut karkkiboksit. Merellisiin häihin sopivat vaikkapa pieneen simpukankuoreen pumpulin tai tyllin päälle asetellut helmimäiset Marianne-rakeet.

Varsinkin suurissa häissä hääpari luo vieraille valmiin istumajärjestyksen. Istumajärjestyksestä kannattaa tehdä iso ja selkeä kartta vaikkapa häähuoneen aulaan tai useampia monistettuja karttoja seinille. Istumajärjestyksestäkin voi tehdä upean "taulun", jos resursseja ja aikaa on. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kartan tärkein tehtävä on ohjata vieraat oikeaan osoitteeseen, joten sen on oltava helppolukuinen myös vanhemmille ihmisille.

Selkeä ja kaunis istumajärjestys

Istumajärjestyksen lisäksi tarvitaan paikkakortit, joista ei myöskään tarvitse tehdä tylsiä. Pienet valokuvakehykset ja koristellut pyykkipojat tai muut klipsit ovat vaihtoehtoja pahvisille paikkakorteille. Jokaiselle vieraalle voi halutessaan painattaa oman hääohjelman, jonka kansi toimii kätevästi paikkakorttina. Toinen vaihtoehto on tehdä yksi hääohjelma yhtä pöytää kohden. Hääohjelmassa kerrotaan yleensä myös häiden menu, ellei pöytiin tehdä erillisiä menukortteja.

Jos ruoka tarjoillaan noutopöydästä, kannattaa sille varata riittävästi tilaa, jotta ruuan haku on mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Jos lapset ovat häihin tervetulleita, heille on syytä varata oma, oikealla korkeudella oleva noutopöytänsä pienine herkkuineen. Osa hääsisustusta on myös erillinen lasten leikkinurkka, jossa voi pelata ja leikkiä, piirtää ja katsella videoita - ja välttää pitkästyminen. Myös lahjoille kannattaa varata oma pöytänsä tai huoneensa, johon vieraat voivat ne vaivatta jättää.

Lisätilaa pihalta

Kesähäissä turvaudutaan usein myös hääpaikan pihaan tai terassiin, ja sään vuoksi usein jonkinlaiseen katokseen tai telttaan. Puutarhakalusteilla saadaan ahdasta juhlapaikkaa levitettyä ulos, ja ruokailun jälkeen voidaan seurustella ulkoilmassa.

Moni hankkii häihin vieraskirjan, johon vieraat voivat viimeistään lähtiessään jättää tervehdyksensä nuorelle parille. Vieraskirjankin voi soinnuttaa häiden muuhun koristeluun ja kehottaa vaikkapa kaasoa huolehtimaan, että vieraat muistavat siihen kirjoittaa.

Teksti: Hanna PesonenKuvat: Hanna Pesonen, Sinooperi ja Tiimari

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja