Kontulan Ben & Jerry's: Kaverukset perustivat jäätelötehtaan Itä-Helsingin lähiöön

Kontulaa ei ehkä mielletä kulinarismin keitaaksi, mutta ainakin monen itähelsinkiläisen mielestä lähiössä valmistetaan tällä hetkellä Suomen parasta jäätelöä.

Kolmisen kuukautta sitten vanhoihin Primulan tiloihin Itä-Helsingin Kontulaan avautui luonnollista lähijäätelöä valmistava tehdas, jonka tarina ja tuotteet ovat sulattaneet monen jäätelönystävän sydämen. Kaverusten tarina muistuttaakin kovasti amerikkalaisen kaksikon Ben Cohenin ja Jerry Greenfieldin alkutaivalta jäätelöbisneksessä.

Kontulan versiossa kaikki alkoi kolmen kaveruksen, Heikin, Ilkan ja Saulin päähänpistosta.

– Olimme olleet vuosia työkavereita elintarvikealalla. Vuonna 2012 sitten päätimme, että jotain kivaa pitäisi keksiä. Heikki ehdotti, että mitäpä jos ryhdyttäisiin tekemään jäätelöä. Aloimme tutkia jäätelömarkkinoita Suomessa ja huomasimme, että lähes kaikki jäätelömarkkinat ovat siirtyneet ulkomaiseen omistukseen. Kaikki olivat myös lähteneet matkimaan amerikkalaistyylistä jäätelöä. Tuotteet olivat hienoja, mutta sisällysaineluettelo järkytti. Niistä löytyi todella vähän mitään aitoa ja luonnollista, Kolmen Kaverin Jäätelön Sauli Saarnisto kertoo.

Kolmikolla ei ollut ennakkoon harmainta aavistusta jäätelön valmistuksesta. Ideaa oli kuitenkin pakko kokeilla käytännössä ja pian porukka istuikin jo Heikin kotona pieni jäätelökone edessään. Jäätelöstä tuli aluksi venyvää ja välillä kivikovaa, mutta kaverukset eivät lannistuneet.

– Huomasimme, että kun käytimme aitoa marjaa, niin mausta tuli ihan älyttömän hyvä. Rakennetta emme kuitenkaan saaneet kohdilleen pienellä koneella.

Italian jäätelöyliopistosta oppia hakemaan

Silloin kolmikko päätti, että jäätelön valmistamisen salat olisi opeteltava keinolla millä hyvänsä. Ja mikäpä olisikaan sen parempi paikka opiskella aihetta kuin Italiassa sijaitseva jäätelöyliopisto. Kaverukset ilmoittautuivat viikon intensiivikurssille ja oppivat sekä teoriaa että käytännön vinkkejä jäätelön valmistuksesta. Yksi asia jäi kuitenkin kaivelemaan miesten mieltä: jäätelöissä käytettiin paljon aromi- ja lisäaineita

– Se ei ollut meidän juttu, koska jäätelö oli pelkkää E:tä. Päätimme, että jos lähdemme jäätelöä tekemään, niin meidän on pakko oppia tekemään se aidoista marjoista ja sitä laitetaan niin paljon, että se varmasti maistuu. Puoli vuotta teimme jäätelöä pienellä koneella, kunnes ostimme hieman isomman. Itse siis opiskelimme täydellisen jäätelön rakenteen ihan nollasta. Yrityksestä päätimme tehdä niin pelkistetyn ja kotimaisen kuin vain voimme.

Yrityksen nimeksi tuli Kolmen Kaverin Jäätelö ja toimintafilosofiaksi kotimaisten, lähellä tuotettujen raaka-aineiden hyödyntäminen.

Kontulassa kiitellään

Mutta miksi juuri Kontula? Kolmen Kaverin Jäätelön Heikki Huotarinmukaan Primulan vanhat tilat sattuivat olemaan vapaana ja ne soveltuivat mainiosti jäätelötehtaan puitteiksi elintarvikevalmistustaustan ansiosta. Nyt tehdas on ollut toiminnassa jo kolmisen kuukautta ja Kolmen Kaverin Jäätelöä myydään useissa pääkaupunkiseudun marketeissa. Kysyntä on ollut niin kovaa, että tehtaaseen on jo palkattu useita työntekijöitä avuksi. Ensimmäiseksi työntekijäksi valikoitui työttömäksi jäänyt nainen, joka oli työskennellyt samaisissa tiloissa Primulalle 9 vuotta.

– Sitten tarvitsimme vielä yhden työntekijän ja päädyimme palkkaamaan hänen ystävänsä, joka oli ollut vielä pidempään näissä tiloissa töissä. Sitten tuli vielä yksi henkilö toista kautta, joka oli myös yllättäen työskennellyt täällä. Ja nyt meillä on töissä myös heidän lapsiaan. Paikka löydettiin ja ihmiset vaan jotenkin tuli siinä mukana, Heikki nauraa.

Kaverukset myöntävät epäröineensä aluksi itäistä sijaintiaan, mutta huomasivat pian lähiön hienouden.

– Täällä on ihan uskomatonta. Kontula-seuran puheenjohtaja tuli kädestä pitäen kiittämään meitä ja eräskin vanhempi naishenkilö veti hihasta kaupassa ja kiitti, että olemme tulleet nimenomaan Kontulaan jäätelöä tekemään. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja porukka ympärillä on täysillä mukana tässä hommassa, Sauli kertoo.

Jäätelöt syntyvät maistelemalla

Heikki, Ilkka ja Sauli ovat arkenakin ystävyksiä keskenään ja siksi myös töissä vallitsee usein rento tunnelma. Kolmikko aloittaa työpäivänsä useimmiten jäätelöä maistelemalla.

– Teemme erilaisia kokeiluja ja maistelemme niitä. Ei oikeastaan aluksi lasketa mitään kuluja, vaan kokeillaan kaikkea sekaisin. Mietitään, onko tuote niin hyvän makuinen, että sitten kun sille lätkäistään hinta, asiakas on valmis siitä maksamaan. Haluamme kaikkien tuotteiden olevan saman hintaisia kuluttajalle. Tällä hetkellä puolen litran purkki jäätelöämme maksaa kaupassa noin 5,7-5,9 euroa, Sauli selventää.

Tällä hetkellä tehtaalla valmistetaan kotipakkauksiiin mansikka-vanilja-, mustikka-kardemumma- ja vadelma-valkosuklaa -jäätelöitä. Markettien lisäksi tehtaan jäätelöitä on saatavilla myös irtomyyntinä Eiranrannan Café Carusel -ravintolan sisätiloissa. Siellä makuvariaatioita löytyy enemmän. Jäätelötehtaan positiiviseksi ongelmaksi onkin muodostunut se, että kansa vaatii lisää.

– Meillä on jo kolme hyvää makua, eikä moni kokeile kesän aikana kahtakymmentä eri makua. Yleensä ihmisellä on se tietty makusuosikki, jonka hän aina ottaa, koska ei halua pettyä. Mutta kun tuotteet ovat tarpeeksi hyviä, niin kaupassa vedetään hihasta, että "koska tulee uusia makuja?" , Sauli nauraa.

Nyt jäätelönystäville onkin kehitteillä uudet marjaisat maut: musta- ja punaherukka. Ne joutuvat vielä satapäisen makuraadin testattavaksi, ennen kuin päätyvät mahdollisesti tuotantoon.

Lisätietoja löydät jäätelön omilta sivuilta: Kolmekaveria.fi

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja