Helsinkiläisravintola Nokkaa esiteltiin amerikkalaisen CBS-kanavan aamutelevisio-ohjelmassa.
Helsingin Katajanokalla sijaitseva, vihreän Michelin-tähden omaava ravintola Nokka sai yllättävää näkyvyyttä Yhdysvalloissa. Ravintola Nokasta ja sen keittiöpäällikkö Ari Ruohosta esitettiin huhtikuussa lähes neljän minuutin pätkä CBS-kanavan aamuohjelmassa.
Ari Ruoho kertoo MTV Uutisille Helsingin kaupungin ohjanneen CBS-kanavan kuvaustiimin alun perin Nokkaan.
– Kiitokset vain sinne! Kyllähän tällainen juttu tuo aina positiivista julkisuutta ja toivottavasti myös uusia asiakkaita, Ruoho toteaa.
Lue myös: Tässä ovat 50 Suomen parasta ravintolaa – yllätysnimiä kärkikymmenikössä!
Pitkä kuvauspäivä
Ohjelmassa esitetty pätkä on kuvattu jo noin pari vuotta sitten. Samana vuonna Suomi sai kansainvälistä näkyvyyttä, kun pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet jaettiin ensimmäistä kertaa ikinä Suomessa. Gaala järjestettiin tuolloin Turussa.
Ruoho kertoo pätkän kuvauksiin menneen aikaa aamusta myöhäiseen iltaan. Kuvausten järjestäminen onnistui vasta neljännellä yrittämällä.
– Olivat yhdenkin kerran jo lähes nousemassa lentokoneeseen, mutta sitten paavi sairastui ja kuvauksia piti taas siirtää.
Jostain syystä juttua ei myöskään heti esitetty kanavan aamutelevisiossa, vaan se jäi "hyllylle" odottamaan lähes pariksi vuodeksi.
"Pohjolan ihmemaa"
Juttu alkaa CBS:n toimittaja Chris Livesayn kuvailulla Suomesta ja sen luonnosta. Livesayn mukaan vedet ovat Suomessa tahrattomia ja metsät laajoja. Hän kuvailee Suomea "Pohjolan ihmemaaksi", joka on hyvin harvaan asuttu, mutta sen luonto palkitsee antimillaan.
Ravintola Nokassa kuvattu pätkä on jaettu myös CBS:n sosiaalisen median kanaville. Jos video ei näy, katso se täältä.
Jutussa keskitytään ravintola Nokan ja sen vetäjän Ari Ruohon ainutlaatuiseen filosofiaan. Ruoho metsästää, kalastaa ja kerää luonnon antimia paljon itse ja nämä raaka-aineet päätyvät ravintolan ruokalistalle.
– Meille tutut asiat ovat hyvinkin eksoottisia ulkomaalaisille. Ne kiinnostavat ulkomaalaisia aivan hemmetisti. Ravintolamme on heille todella eksoottinen, Ruoho sanoo MTV Uutisille.
"Todella hyvää, herranjestas!"
Toimittaja Livesay maistoi Nokassa muun muassa kuusenkerkkää, kuivattua merilevää, sellerinjuuripyrettä, suomalaisia kaloja, kirjolohenmätiä, kuningasrapua ja tietysti poroa.
– Tämä on todella hyvää, herranjestas! En ole koskaan tainnut syödä mitään vastaavaa, Livesay kommentoi erästä annosta maistaessaan.
Ruohon mukaan Nokan kantavana ajatuksena on aina ollut niin sanottu "nose to tail" -filosofia eli eläimestä hyödynnetään kaikki mahdollinen. Yksi esimerkki tästä ajattelumallista ovat ravintolan uudet lautaset.
– Ammuin toissa syksynä hirven ja nyt sen jauhetuista luista on tehty meille ravintolaan lautaset, Ruoho kertoo ja jatkaa vielä:
– Hyötykäytämme kaiken. Pyrin koko ajan keksimään erilaisia ratkaisuja, miten ravintola voisi olla ympäristöystävällisempi, mutta samalla myös kiinnostava ja tarjoilla maukasta ruokaa.
Katso myös: Huippuravintolaa voi pyörittää ilman työntekijöiden kyykyttämistä
3:55MTV Uutiset vieraili Ravintola Nokassa maaliskuussa 2025