Konkariministeri sote-uudistuksesta: Tilanne näyttää sekavalta

Sinikka Laisaari 25:05

Sipilän hallituksen ratkaisu sote-alueista puhuttaa. Yli 10 vuotta ministerinä toiminut Sinikka Laisaari (ent. Mönkäre) kommentoi sote-uudistusta sekavaksi.

Tilanne on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen kohdalla tällä hetkellä Sinikka Laisaaren mukaan erittäin sekava. Keskustelussa unohdetaan yksi erittäin tärkeä taho.

– Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvin sekavalta. Se, mitä poliitikot julkisuuteen puhuvat on, että kokoomus sai valinnanvapauden ja keskusta itsehallinta-alueet. Itse mietin, mitä potilas on saanut. Siitä ei ole paljon puhuttu.

Laisaaren mielestä politiikassa onkin pystytty puhumaan liian vähän siitä, miten yksittäinen potilas oikeasti uudistuksesta hyötyy.

Sote on monelle hankala asia hahmottaa ja sote jo pelkkänä sanana on vaikea.

– Olisin toivonut, että olisi puhuttu terveydenhuollon uudistuksesta, koska sosiaalipuolen yhdistäminen terveydenhuollon uudistamiseen tuntuu vähän vaikealta.

Pienempikin aluemäärä olisi riittänyt

Laisaari nostaa esille myös häntä ihmetyttäneen aluemäärän. Viisi yliopistollista keskussairaalaa olisikin hänen mielestään riittänyt.

– Lääketieteen ja terveydenhuollon näkökulmasta olen edustanut jo 1990-luvulta lähtien sellaista ajatusta, että viisi yliopistollista keskussairaalaa Suomessa olisi riittänyt lääketieteellisen hoidon tason linjaukseen. Tätä ei kuitenkaan mitä ilmeisemmin tapahdu, kun tulee useita alueita. Määrä on minusta vähän kysymysmerkki. Mitä tällä nyt haetaan?

Mistä rahoitusta?

Myös rahoituksessa on Laisaaren mukaan sekavuutta.

– Rahoitukseenkaan ei ole tullut selkeitä vastauksia. Nythän on puhuttu siitä, että voi olla valtiorahoitus tai sitten voi olla itsehallinta-alueilla verotusoikeus. Joka tapauksessa kunnilta lähtee päätösvaltaa rahan suhteen. Aleneeko veroeurojemme hinta kunnallisverojen osalta, sitä en tiedä, Laisaari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat