Kongressitalon mellakoissa loukkaantui yli 50 poliisia – poliisi ampui yhden naisen

MTV Washingtonissa: Kongressirakennuksen edustalle pystytetään aitaa mielenosoittajien varalta – Trumpin tukijat haluavat sotatilan julistusta 1:50
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja kysyi Trumpin kannattajilta, mitä nämä aikovat nyt. Osa sanoi odottavansa Trumpin seuraavaa ohjetta.

Yhdysvalloissa Washingtonissa yli 50 poliisia loukkaantui keskiviikkona kongressitalon mellakoissa, kertoo paikallinen poliisipäällikkö Steven Sund lausunnossaan. Useat poliiseista ovat loukkaantuneet vakavasti ja ovat sairaalahoidossa.

Poliisi vahvistaa myös keskiviikkona Washingtonista löytyneen kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä. Poliisin mukaan kyse oli oikeista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi. Räjähteet on välitetty eteenpäin liittovaltion poliisi FBI:lle tutkittavaksi.

Poliisi kertoo havainneensa myös epäilyttävän ajoneuvon, joka tutkittiin perusteellisesti ja tehtiin vaarattomaksi. Ajoneuvon omistaja ja 13 muuta pidätettiin laittomasta kulusta Capitolin alueelle.

Yksi poliisi yhä sairaalassa

Poliisipäällikkö kertoo lausunnossaan, että tuhannet ihmiset ryntäsivät keskiviikkona Capitolin kongressirakennukseen. Sundin mukaan ihmiset hyökkäsivät aktiivisesti poliiseja ja muita viranomaisia kohtaan muun muassa metalliputkien kanssa sekä päästivät ilmaan kemiallisesti ärsyttäviä aineita. 

– He olivat päättäväisiä tulemaan Capitol-rakennukseen sisälle aiheuttamalla suuria vahinkoja, Sund kirjoittaa.

Yhden poliisin kerrotaan olevan yhä sairaalassa tapauksen johdosta.

Poliisilla ei paikallispoliisin mukaan ollut ennakkoon tiedustelutietoa siitä, että luvassa voisi olla tunkeutuminen Capitolin kongressirakennukseen.

Poliisin ampuma nainen kuoli vammoihinsa sairaalassa

Lausunnossaan Sund vahvistaa poliisin ampuneen aikuista naista, kun "protestoijat" lähestyivät kongressin istuntosalia, missä kongressiedustajat olivat suojassa. Haavoittunut nainen kuljetettiin sairaalaan, missä hän kuoli vammoihinsa.

Poliisi myös vahvistaa hänen henkilöllisyytensä, mikä on kerrottu mediassa jo aiemmin. Nainen oli 35-vuotias ilmavoimien veteraani, kertoo Washington Post.

Asettaan käyttänyt poliisi on asetettu virkavapaalle ja hänen poliisivaltuutuksensa on erotettu määräajaksi, kunnes tutkinta tapauksesta suoritetaan loppuun.

Kolme muuta kuoli mellakassa

Mediassa on kerrottu myös kolmen muun kuolleen mellakan seurauksena, mutta poliisi ei ole kertonut heidän kuolinsyistään tarkemmin. Sundin lausunnossa ei mainita muita kuolonuhreja.

CNN:n mukaan poliisi on kertonut pidättäneensä ainakin 68 ihmistä, joista useimmat ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta. Washingtoniin määrättiin mellakan seurauksena yön ajaksi ulkonaliikkumiskielto.

– Väkivaltainen hyökkäys Capitoliin oli täysin erilainen kuin mitä olen koskaan kokenut 30 vuoden lainvalvontaurani aikana Washingtonissa, Sund kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat