Mainos

Kone myy Valtran AGCOlle

Kone myy traktorivalmistaja Valtran amerikalaiselle AGCOlle. Kauppahinta on 600 miljoonaa euroa.

KONE ja AGCO Corporation ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan KONE myy Valtran koko liiketoiminnan AGCOlle. Myös Valtran tytäryhtiö Sisu Diesel siirtyy AGCOn omistukseen. Tehdyn sopimuksen mukaan yhtiöstä maksettava kauppahinta on 600 miljoonaa euroa. Yrityskauppa vaatii toteutuakseen kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

AGCO on maailman johtavia maatalouskoneiden ja niiden varaosien suunnittelija, kehittäjä ja valmistaja. Sen liikevaihto vuonna 2002 oli 2 923 miljoonaa dollaria, josta traktoriliiketoiminnan osuus oli 58 prosenttia.

Valtran liikevaihto vuodelta 2002 oli 761,7 miljoonaa euroa, liikevoitto 5,9 prosenttia liikevaihdosta, liiketoimintaan sitoutuneen pääoman tuotto 15 prosenttia ja sijoitetun pääoman tuotto yli 25 prosenttia.

AGCOn julkaiseman tiedotteen mukaan investoinnit Valtran kannattavaan kasvuun jatkuvat. Valtra-tuotemerkki ja tuotteiden nykyinen jakeluverkosto säilytetään ja traktoreiden ja dieselmoottoreiden valmistusta jatketaan nykyisissä tehtaissa.

KONE kertoi kesäkuussa keskittyvänsä hissi-, liukuporras- ja automaattioviliiketoimintaan sekä kontin- ja kuormankäsittelyyn ja luopuvansa traktori- ja metsäkoneliiketoiminnoista. Yritysmyynnit pienentävät toteutuessaan KONEen nettovelkaa huomattavasti ja parantavat mahdollisuuksia kehittää ja kasvattaa hissi-, liukuporras- ja automaattioviliiketoimintaa ja materiaalinkäsittelyä.

Kommentti kaupasta

Valtran ostaja AGCO maksaa yhtiöstä 600 miljoonaa euroa, kun markkina-arviot etukäteen liikkuivat 400-500 miljoonan tuntumissa.

-Kyllä tämä on hyvä hinta myyjälle, Pankkiiriliike Opstockin analyytikko Jarkko Nikkanen sanoo. Nikkasen mukaan Kone on osannut hyvin hinnoitella Valtrasta ostajalle koituvat synergiaedut eli jälleenmyyntiverkoston ja isot volyymit. Ennakkoarvioita korkeampi hinta kertoo myös Valtraa kohtaan tunnetusta kiinnostuksesta. Sen avulla hintaa on voitu viedä ylöspäin.

-Tuskin tämä ostajan ensimmäinen tarjous on ollut, Nikkanen sanoo. Nikkasen mukaan Valtra-kaupassa kävi kuten etukäteen markkinoilla odotettiin eli että ostajaksi ilmoittautuu ulkomainen teollinen yritys. AGCO:lla on paljon hyviä tunnettuja tuotemerkkejä. Nikkanen arvioi, että AGCO pyrkii myös oppimaan Valtran tuotantoprosessista. -Suolahden tehdas on maailman tehokkaimpia traktorinvalmistajia. Varmasti ostaja on tätäkin miettinyt, Nikkanen sanoo.

Työntekijöiden tunnelmat rauhoittuivat

AGCOn johto esitteli suunnitelmiaan Valtran tulevaisuudesta työntekijöille Suolahden traktoritehtaalla iltapäivällä. Pääjohtaja Robert J. Ratliffin lausunnot rauhoittivat työntekijöiden tunnelmia.

Työväki liputti ennen kauppaa kotimaisen vaihtoehdon puolesta. Valtran työsuojeluvaltuutettu Kari Kiiskinen kertoi, että uusi omistaja lupaa jatkaa työsuhteita. Myös alihankkijat ja heidän työntekijänsä voinevat suhtautua tulevaisuuteen luottavaisesti.

Kiiskisen mukaan luottamusta herätti varsinkin lausunto henkilöstön mahdollisesta lisäämisestä. Mitään äkillisiä muutoksia ei ole pelättävissä. Henkilöstö saa pitää edustajansa yhtiön päättävissä elimissä, huolto- ja varaosapalvelut sekä suunnittelu jatkuvat ainakin toistaiseksi Suomessa Valtran nimissä.

Ministeri uskoo ja toivoo

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on pettynyt, ettei suomalainen sijoittajaryhmä onnistunut saamaan traktorivalmistaja Valtraa. Hänen mukaansa markkinatalouden pelisääntöjen mukaan on kuitenkin elettävä ja häviökin on vain hyväksyttävä.

-Ei valtiolla ollut mahdollisuuksia määrätä mitään, hän sanoo. Pekkarinen sanoo uskovansa ja toivovansa, että voittaneen tarjouksen tehnyt amerikkalaisyhtiö on valmis jatkamaan ja kehittämään Valtran toimintaa. -Uskon, että myös Valtran henkilöstö ja alihankkijoiden henkilöstö on valmis omalta osalta tekemään parhaansa, että näin myös tapahtuu, hän sanoi.

Pekkarinen ei edelleenkään suostunut paljastamaan, miten suurella osuudella valtio oli lupautunut uuden teollisen ryhmän muodostamiseen. Ministerin mukaan ryhmän tarjous perustui suomalaisten asiantuntijoiden arvioon.

(MTV3-STT)

(Uutiset klo 9, 10.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.