Mainos

Kondomin monen tuhannen vuoden historia

Kondomilla on pitkä historia. Sen esimuodot ovat tuhansia vuosia vanhoja.

Kondomi on keksitty 4 000 vuotta sitten. Ensimmäiset kondomit valmistettiin eläinten suolista, nahasta tai rakosta, Kari Heusala. Ranskalaisista luolamaalauksista ja egyptiläisistä hieroglyfeista on löytynyt merkintöjä kondomien olemassaolosta. Wikipedian mukaan ei ole kuitenkaan selvää, käytettiinkö kondomeja näin varhain ehkäisyyn. Niiden uskotaan ennemminkin olleen rituaaleissa käytettäviä välineitä tai koristeita.

Ensimmäiset kirjalliset maininnat tiedetään olevan 1600-luvun alusta. Muun muassa vuonna 1564 syntynyt kuuluisa näytelmäkirjailija Shakespeare on kirjoittanut kondomeista. Kiinassa kondomin virkaa näytteli öljytty riisipaperi tai silkkinen tai puuvillainen kangassuoja. Sincity.fi -sivusto tietää kertoa, että kondomeilla suojauduttiin lähinnä paholaiselta, eikä niinkään raskauksia tai sukupuolitauteja vastaan.

Sukupuolitautien leviämisestä ja niiden ehkäisystä kondomien avulla on tiedetty jotain jo varhaisessa Euroopassa. 1500-luvulla kupan yleistyessä Euroopassa myös kondomit yleistyivät. Italialaislääkäri Gabrielle Fallopius kuvaili kirjoituksissaan liinakankaasta tehtyjä pusseja, jotka kyllästettiin suola- tai yrttiliuoksella.

1700-luvulta tiedetään, että esimerkiksi kuuluisa naistenmies Casanova käytti liinakankaasta tehtyjä pusseja kondomeina. Ne eivät kuitenkaan mahdollisesti olleet tehokkaita, koska kankaan läpi todennäköisesti pystyi leviämään tauteja kantavia viruksia ja mahdollisesti myös siemennestettä.

Wikipedian mukaan pussimaisen ehkäisyvälineen nimi juontuu mahdollisesti latinan sanasta "condus" (lähinnä "säiliö") tai englantilaisen Condom-nimisen tohtorin sukunimestä, joka oli Englannin kuninkaan Kaarle II:n palveluksessa. Sincity.fi kertoo, että Kaarle II oli tunnettu myös naistenmiehenä ja hänen jälkikasvunsa olikin vaikuttava. Välttyäkseen uusilta lapsilta hänen lääkärinsä kehitteli ehkäisyvälineen kauriin suolesta.

1800-luvun puolen välin tienoilla alkoi kondomien massatuotanto. Alkuunpaneva voima oli vulkanoinnin keksiminen, joka paransi huomattavasti raakakumin ominaisuuksia. Ensimmäisen kumiset kondomit olivat paksuja ja huonosti säilyviä. Ne paksuutensa vuoksi vähensivät seksuaalista nautintoa ja haisivat pahalle.

Lateksista kondomeita alettiin valmistaa vuoden 1919 jälkeen, kun Juilus Fromm keksi valmistaa saumattomia kumeja "dippausmetodilla". Tämä lisäsi kondomien myyntiä räjähdysmäisesti.

Vuonna 1957 Durex toi markkinoille maailman ensimmäisen liukastetun kondomin. Naisille on valmistettu kondomeita vuodesta 1992 lähtien. Naisten kondomi on polyuretaanimuovista valmistettu, 17 cm pitkä pussimainen suojus, joka vuoraa emättimen seinämät sisältäpäin ja estää siten siittiöiden pääsyn kohtuun. Naisten kondomia on vain yhtä kokoa ja väriä. Niitä myydään Suomessa mm. apteekeissa, kertoo Tohtori.fi


Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Wikipedia, Sincity.fi, Tohtori.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.