Kompostoi omat lehdet – poimi helpot vinkit

Kompostointi on hyvä tapa hyödyntää puutarhajätteet omassa puutarhassa. Samalla säästät sekä ympäristöä että rahaa. Katso helpot vinkit.

Puutarhajätteet, kuten lehdet, naatit ja nurmikon leikkuujäte, on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa. Risut ja oksat voi itse pienentää oksasilppurilla ja käyttää kompostissa seosaineena.

− Aloita puutarhakompostin rakentaminen laittamalla pohjalle haketta, oksasilppua, kuoriketta tai pieniä risuja turvaamaan kompostin ilmansaanti. Kasaa komposti kerroksittain: vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Jos taloudessa kompostoidaan keittiöjätteitä, keittiöjätekomposti voidaan kypsyttää puutarhajätteen seassa.

− Lämpökompostorista tyhjennettyä puolivalmista kompostia voi laittaa ohuina kerroksina puutarhajätteen joukkoon, kertoo Riikka Kerttula.

Nopeuta hajoamista

Kompostissa jätettä hajottavat pieneliöt, kuten bakteerit, sienet ja lierot. Kun pieneliöt hajottavat puutarhajätettä, muodostuu vesihöyryä, hiilidioksidia, ravinteita, lämpöenergiaa ja maan viljavuudelle tärkeää humusta.

Kompostijätteen lahoamista nopeutetaan lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko Kompostiherätettä tai kanankakkarakeita. Etenkin kuivat lehdet, oljet ja muu lehtivihreätön materiaali vaativat kompostoituakseen lisäravinteita.

Kastelemalla varmistetaan, että kompostista tulee sopivan kostea. Kuiva jäte ei lahoa, kun taas liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä. Oikea kosteus voidaan todeta, kun 10–20 cm syvyydestä otetaan kourallinen kompostia ja puristetaan sitä nyrkissä. Komposti-massasta tulisi irrota muutama tippa vettä.

− Nyt syksyllä koottu puutarhakomposti käännetään ensi keväänä. Näin varmistutaan, että komposti kypsyy tasaisesti, kertoo Riikka Kerttula.

Kaksi kompostia

Puutarhajätteen muhiminen mullaksi vie 1–2 vuotta. Kompostointia helpottaa, jos käytössä on kaksi kompostoria; toista täytetään ja toinen saa muhia rauhassa.

Kompostoinnin vinkkilista:

  1. Kokoa kompostin pohjalle pieniä oksia tai haketta.
  2. Lisää kerroksittain vihreitä kasvinosia, lehtiä ja haketta.
  3. Nopeuta kompostoitumista ripottelemalla puutarhajätteen joukkoon kanankakkarakeita tai kompostiherätettä.
  4. Kastele komposti.
  5. Käännä komposti ensi kesänä.
  6. Komposti on valmista käytettäväksi 1−2 vuoden kuluttua.

Tiesitkö, että Japanissa voit unohtaa lehtien haravoimisen? Ruskan värittämät lehdet ovat japanilaisten mielestä herkkuruokaa! Lue lisää Makuja.fiLue myös:

    Uusimmat