Kommodori Estonian pelastustöistä: Se oli kaamea tehtävä

Kokemuksella: kommodori Raimo Tiilikainen 16:58

Kommodori Raimo Tiilikainen kertaa Estonian pelastustoimia Studio55.fi-lähetyksessä.

Kaksikymmentä vuotta sitten, 28. syyskuuta, kello yhden jälkeen yöllä kommodori Raimo Tiilikaisen puhelin soi. Tiilikainen oli vain kahtatoista tuntia aiemmin irtisanoutunut palveluksesta ja jäänyt viimeiselle lomalleen.

Puhelussa kerrottiin Estonian kallistuneen. Tiilikainen lähti ajamaan kiireellä Turkuun.

– Se oli kaamea tehtävä, Tiilikainen muistelee.

Olosuhteet olivat hyvin vaikeat. Pelastettavien havaitseminen yöllä, myrskyssä, aaltojen ollessa kuudesta kahdeksaan metriä, oli äärimäisen haastavaa.

Kun pelastettavia löytyi, ei heidän nostamisensa kopteriin tapahtunut hetkessä.

– Kopteri on rajallinen, kapasiteetti on rajallinen pelastustoimintaan nähden, kun uhreja on satoja, Tiilikainen kertoo.

Hän arvioi että kahdenkymmenen ihmisen vinssaamiseen kopteriin kului noin tunti.

Vesi oli myös kylmää, noin kymmenasteista. Entisenä sukeltajana Tiilikainen tiesi, että siinä lämpötilassa ihminen ei kauaa selviäisi.

Aamuyhdeksän jälkeen ei löytynyt enää lainkaan selvinneitä. Iltapäivällä Tiilikainen ei enää uskonut, että eloonjääneitä löytyisi.

Pelastustoimien johtamisen lisäksi Tiilikainen vastasi myös tiedottamisesta.

– Tiedottaminen on sikäli tärkeää, että jos tiedottaminen lähtee liikkeelle niin, että katsotaan, että pelastustoiminta on täysin epäonnistunut, niin siinä ovat pelastajat aika ikävässä asemassa. Koska heitä voidaan syytää jopa oikeudessa, puhumattakaan julkisuudessa, hylkiöiksi, Tiilikainen sanoo.

Estonia ei enää tule Tiilikaisen uniin.

– Mutta kolme kuukautta sen jälkeen meni uni, silloin kaksikymmentä vuotta sitten, Tiilikainen muistelee. 

Tiilikainen kertoo, että muutamaa päivää onnettomuuden jälkeen yksi pelastuneista tuli vaimonsa kanssa kiittämään Tiilikaista tämän kotiin. Heillä oli mukanaan kukkakimppu ja konjakkipullo.

Siitä alkaen he ovat tavanneet vuosittain. Loppuviikosta he matkustavat yhdessä Tallinnaan Estonian muistojuhlaan.

Tiilikainen kertoo pelastustoimien kulusta ja siitä miksi Estonia upposi. Olisiko hän tehnyt jotain toisin? Katso koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat