Kommentti: Tähän on tultu Qatarissa – käsittämätön linjaus MM-kisoissa on jalkapallon sääntöjen vastainen

MM-kisatähtien kannanotto yritetään hiljentää rangaistuksen uhalla – Englannin kapteeni sanoo uhmaavansa kieltoa 1:20
Näin Englannin Harry Kane kommentoi One Love -kapteeninnauhan käyttämistä vielä sunnuntaina

Jalkapallon MM-kisojen ensimmäisinä päivinä on käynyt entistäkin hyytävämmin selväksi, miten kisajärjestäjä Qatar heiluttaa tahtipuikkoja ja Fifa sekä osallistuvat maat seuraavat nöyrästi perässä, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon muuttamisessa Qatariin on symboliikkaa.

Samalla kun sveitsiläisen perhe asettui Dohaan noin vuosi ennen kisojen alkua, hänen johtamansa organisaatio on näyttänyt joutuneen yhä tiukempaan puristukseen MM-kisajärjestäjän otteessa.

Nyt pelattavien MM-kisojen ympärillä on riittänyt lukuisia Fifalle kiusallisia uutisaiheita Qatarin vierastyöläisten kokemista ihmisoikeusrikkomuksista naisen asemaan ja seksuaalivähemmistöjen karuun kohtaloon maan sisällä.

Vuodesta 2000 huippujalkapallojärjestöjen kulisseissa pyörineen Infantinon puheet viime viikonloppuna osoittivat hänen irtautuneen edellä mainitusta todellisuudesta mahdollisesti jo kauan aikaa sitten, mutta tähän asti Fifan spinnauksessa huomio on pyritty kääntämään ihmisoikeusrikkomuksista kisojen urheilupuoleen.

Likapyykkiä riittää silläkin saralla.

Kun Fifa uhkasi antaa keltaisen kortin MM-kisoissa kaikille kapteeneille, jotka pitävät rakkauden tasa-arvoa ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavaa värikästä kapteeninnauhaa, se ulotti kisajärjestäjä Qatarin tyrannian urheilulle pyhään paikkaan, pelikentälle.

Jalkapallon kansainväliset säännöt laativa IFAB ei tunne säännöissään pykälää, jossa erotuomari voisi antaa kentällä varoituksen eli keltaisen kortin pelaajalle vääränlaisesta kapteeninnauhasta tai mistään muustakaan poliittiseksi tulkitusta viestistä.

IFAB:in virallisten sääntöjen mukaan poliittisten viestien sanktiointi kuuluu yksinomaan kisajärjestäjälle, kansalliselle liitolle tai Fifalle – ei yksittäisen ottelun erotuomarille.

One Love -viestiä jakavaa kapteeninnauhaa suunnitteli käyttävänsä MM-kisoissa seitsemän Euroopan maata, heidän joukossaan muun muassa maanantaina pelaavat Englanti, Hollanti ja Wales. Tuoreimman tiedotteen mukaan maiden lajiliitot kuitenkin perääntyivät Fifan uhkausten edessä.

– Emme voi altistaa pelaajiamme tilanteeseen, jossa he saisivat urheilullisia sanktioita, kuten varoituksia, maat perustelivat.

Englannin jalkapalloliiton FA:n näkemyksen mukaan Fifan linjaus on "ennennäkemätön". Käytännössä liitot syyttävätkin kansainvälistä kattojärjestöä sääntöjen uudelleenkirjoittamisesta.

Fifaa lähestyttiin One Love -hankkeesta jo syyskuussa mahdollisista seurauksista kysyvästi. Vastaus oli radiohiljaisuus.

Tietämättä kulissien takaisia keskusteluja, vaikuttaa siltä, että Infantinon johtama Fifa on lopulta nöyrästi taipunut Qatarin hallinnon tahtoon, ja asia tuotiin joukkueiden tietoon niin kuin kiusalliset päätökset usein tuodaan – epämääräisesti ja viime hetkellä.

Kapteeninnauha-gate ja vain pari päivää ennen MM-kisojen alkua pyörretty kanta oluen myynnistä ovat molemmat esimerkkejä siitä, että Fifa kulkee tällä hetkellä täydellisesti Qatarin talutusnuorassa.

Eikä Fifa ainakaan juuri jatkokauden saaneen Infantinon johdolla näytä olevan matkalla yhtään valoisampaan paikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat