Tyrannia voitti MM-kisoissa: Fifan jyräämä kielto sai Euroopan maat perääntymään – "Olemme erittäin turhautuneita"

MM-kisatähtien kannanotto yritetään hiljentää rangaistuksen uhalla – Englannin kapteeni sanoo uhmaavansa kieltoa 1:20
Näin Harry Kane kommentoi One Love -kapteeninnauhan käyttämistä vielä sunnuntaina

Seitsemän eurooppalaisjoukkueen oli määrä käyttää Qatarissa pelattavassa jalkapallon MM-turnauksessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia tukevaa, sateenkaaren väreissä olevaa One Love -kapteeninnauhaa, mutta Fifa suhtautuminen suunnitelmaan käänsi kelkan.

MAINOS

Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.

MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!

One Love -nauha lähettäisi painokkaan viestin juuri Qatarissa, missä homoseksuaalisuus on yhä rikos. Fifa haluaa kuitenkin kieltää kaikenlaiset poliittiset viestit, ja kattojärjestö on toivonut kapteenien käyttävän eri otteluissa eri nauhoja, joissa tuodaan ilmi sen haluamia viestejä, kuten ”jalkapallo yhdistää maailmaa”.

Muun muassa Guardianin mukaan tuomarit saattavat jopa käydä ennen otteluita pukuhuoneissa varmistamassa, ettei kapteeneilla ole kiellettyä nauhaa käsivarressaan. Sellaisen käyttäjää uhkaa Fifan mukaan "urheilullinen rangaistus", kuten varoitus heti ottelun alkaessa.

Fifalta on yritetty kuukausien ajan saada selvyyttä asiaan, mutta se oli auki vielä tunteja ennen tämänpäiväisen Iran-ottelun alkua.

– Tiedän, että keskustelut ovat käynnissä. Käsittääkseni useat Euroopan maat ovat puhuneet. Olemme tehneet näkökulmamme selkeäksi. Toivottavasti kaikki ratkeaa ennen peliä, Englannin päävalmentaja Gareth Southgate sanoi sunnuntain lehdistötilaisuudessa.

Kolme tuntia ennen avauspotkua uutisoitiin, ettei Englannin kapteeni Harry Kane tai myöhemmin illalla USA:n kohtaavan Walesin Gareth Bale aio sittenkään käyttää One Love -nauhaa.

Vastaava päätös on tehty myös viiden muun Euroopan maan kohdalla. Nämä maat ovat Belgia, Tanska, Saksa, Hollanti ja Sveitsi. Päätöksiä perustellaan nauhan aiheuttamalla varoitusuhalla: kahdesta varoituksesta seuraa MM-kisoissa yhden ottelun pelikielto.

– Olimme varautuneet maksamaan sakkoja, mutta emme voi asettaa pelaajiamme siihen tilanteeseen, että heitä uhkaa urheilullinen rangaistus. Siksi olemme pyytäneet kapteeneita olemaan käyttämättä nauhaa, maiden yhteisessä tiedotteessa sanotaan Guardianin mukaan.

– Olemme erittäin turhautuneita Fifan päätöksestä.  Pelaajamme ja valmentajamme ovat pettyneitä. He tukevat (vähemmistöjen) osallistamista vahvasti, ja tukea osoitetaan nyt toisin keinoin

Englanti aikoo ottaa kantaa polvistumalla ennen iltapäivän Iran-ottelua.

Lue myös:

    Uusimmat