Kommentti: Suomalaista NHL-pörssin kärkeä ollaan potkimassa pihalle – hän toipuisi siitäkin

2:44
Videolla suomalaisten otteita yön NHL-kierrokselta.

Olli Määttä johtaa yllättäen NHL-puolustajien pistepörssiä, mutta Chicago Blackhawks suunnittelee silti hänen sopimuksensa ostamista ulos.  MTV Urheilun Marko Leppänen käy läpi Määtän erikoista tilannetta. 

Enää minkään ei pitäisi yllättää tällä merkillisellä NHL-kaudella, mutta niin vain putkahtaa eteen asioita, joita ei olisi odottanut näkevänsä. 

Sebastian Aho johtaa koko NHL:n pudotuspelien pistepörssiä, mikä asettuu järkeen melko helposti. Mutta että pakkipörssin kärjessä viilettää Chicago Blackhawksin Olli Määttä, joka on iskenyt kolmessa ottelussa tehopisteet 2+2.

Otanta on toki pieni, eikä yleispuolustaja Määttä todennäköisesti pakkipörssiä voita, mutta se on sivuseikka. Tärkeintä, että hän on osoittanut arvonsa ja tärkeytensä joukkueelle. 

Jälleen kerran. 

***

Pittsburgh Penguins kauppasi Määtän täksi kaudeksi Chicagoon, eivätkä pelit sujuneet odotusten mukaan. Kas kummaa, kun kauden tärkeimmät pelit alkoivat, hän nousi taas esiin. 

Määtän tahtoharppaukset ovat jo legendaarisia. Hän on ollut loukkaantuneena pitkiä jaksoja pois, sairastunut syöpään, alisuorittanut ja ollut sivussa kokoonpanosta, mutta aina hän on kammennut itsensä takaisin. 

Hänen kaltaisiaan pelaajia valmentajat haluavat, vaikka luistelu ei aina olisikaan niin sulavaa. 

Määtästä huokuu, että hän oppi Pittsburgh Penguinsissa, miten pudotuspeleissä pelataan. Viidet NHL:n pudotuspelit ja kaksi Stanley Cupia rauhoittavat mieltä kummasti. 

Blackhawksin keski-ikä on vain 25,6 vuotta, mikä on jatkossa olevista joukkueista vähiten. Jonathan Toews ja Patrick Kane ovat edelleen joukkueen päävetureita, mutta Määttäkin tuo tarvittavaa kokemusta tiukoista paikoista, vaikka hänelläkin ikää on vasta 25 vuotta. 

***

Määtän pelin tasoon nähden tuntuu oudolta, että Blackhawks suunnittelee tosissaan sopimuksen ostamista ulos. Neljän miljoonan dollarin vuosipalkan arvoinen sopimus ulottuu vuoteen 2022 asti. 

Corey Crawford, Dylan Strome ja Dominik Kubalik tarvitsevat jatkosopimuksen, minkä takia Määtän ja Zack Smithin sopimuksia on väläytelty ulososton kohteeksi. Kun tilanne on tiukka, rahaa on säästettävä sieltä mistä pystyy – vaikka tekee kipeää. 

OHL-reittiä edennyt Määttä ei ole koskaan pelannut SM-liigassa, ja maajoukkuepelitkin ovat jääneet hyvän pudotuspelimenestyksen takia vähiin, minkä takia hän on jäänyt tuntemattomaksi satunnaisille kiekkokatsojille. 

Jokaisen junnun (ja vähän vanhemmankin pelaajan) kannattaa uhrata hetki Määtän urakäänteisiin ja luonteeseen tutustumiseen.

Tuskin yksi ulosostokaan häntä enää lannistaisi.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja