Mainos

Kommentti: Suomalaiset eivät kiinnitä Ikean hyllyjä seinään, koska eivät viitsi

Huonekalujätti Ikea vetää ison erän lipastoja myynnistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Takaisinveto ei koske Suomea – pitäisikö sen?

Yksi Ikean suosituimmista kalusteista, jota on koottu hartaudella jo vuosia useissa suomalaiskodeissa, on lähes legendaarinen MALM-lipasto. Yksinkertainen, uutena muutaman kympin maksava lipasto ei paljoa rokota lompakkoa, näyttää kivalta ja vetää kätevästi ison määrän tavaraa sisäänsä.

Lisäksi sen saa koota aivan itse.

Nyt Ikea vetää jäätävän kokoisen erän lipastoja pois myynnistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Syynä ovat parin vuoden sisään yhteensä kolme traagista kuolemaan johtanutta tapausta, joissa seinään kiinnittämätön lipasto on kaatunut lapsen päälle.

Ikean kalusteita pidetään vaikeina koota: ohjeista on toisinaan hankala saada selvää, yhdenkin pultin tai mutterin puuttuminen pakkauksesta kaataa koko projektin ja kokoaminen vie lisäksi tuhottomasti aikaa.

Yllättävän moni Ikeasta kotiin rahdattu kaluste vaatii ohjeidensa mukaan seinään kiinnittämisen. Kalusteiden keveä rakenne tekee niistä herkästi kaatuvan, mikäli esimerkiksi lapsi kapuaa avonaisen lokeron sisään. Seinään kiinnittäminen on siis ehdottoman suositeltavaa.

Koska suomalainen on varovainen, hän ei mielellään tee ”ylimääräisiä” reikiä seiniin tai häiritse naapureitaan poraamisella, jää tämän kohdan noudattaminen yllättävän vähälle. Lopputuloksena kiikkerillä hyllyköillä leikkiminen, niille kipuaminen tai huolimaton töytäisy imurin varrella saa ne kaatumaan. Näin on käynyt, ja tulee varmasti käymään jatkossakin.

Sillä siis on väliä, että lukee ohjeet ja tekee niiden mukaisesti.

Pikainen gallup lähipiirissäkin kertoo, että harva edes kiinnittää kalusteita, vaikka se on ujutettu kokoamisohjeisiin. Kiinnitys kun vaatisi seinien rei'ittämisen ja kalusteiden paikan vaihto myöhemmin menee hankalaksi. Lisäksi esimerkiksi kiviseinän poraaminen vaatii jo astetta järeämpiä työkaluja, joita ei välttämättä joka taloudesta löydy.

Ikea on kampanjoinut kyseisten tapausten jälkeen isosti kalusteiden seinään kiinnittämisen puolesta. Ilmeisesti muistutus on siis tarpeen – valitettavasti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.