Kommentti: Roger Federer on ihme, joka hämmästyttää yhä uudelleen

Loukkaantumisistaan kuntoutunut Roger Federer tarjoili mykistävän tennisnäytöksen Australian avoimissa perjantaina. Tuntuu uskomattomalta edes kirjoittaa tätä: Federer voi voittaa turnauksen 35-vuotiaana. 

Federer pelasi perjantaina vasta kolmannen ATP-ottelunsa polvi -ja selkävaivoista johtuneen pitkän tauon jälkeen. Australian avointen kaksi ensimmäistä taistoa sujuivat häneltä ymmärrettävästi hieman kankeasti, mutta kolmannessa meno oli jotain aivan muuta. Tshekkitähti Tomas Berdych pystyi vain pyörittelemään päätään poistuessaan pukusuojaan erin 2-6, 4-6, 4-6 tulleen tappion jälkeen. 

Sveitsiläistaituri tykitti palloa läpi Berdychin kenttäpuoliskon kämmenellä ja rystyllä, syötti loistavasti ja sai maailmanlistalla kymmenentenä olevan vastustajansa näyttämään aivan vastaantulijalta. 

Urallaan 17 Grand Slam -titteliä voittanut Federer on tennismaailman pidetyin pelaaja. Hän on uskomaton taituri ilman sen suurempia puutteita ja todellinen herrasmies kentällä ja sen ulkopuolella. Itse olen kuitenkin aina ihaillut eniten hänen urheilullisuuttaan. Siitä paras esimerkki on se, että hän koki uransa ensimmäisen isomman loukkaantumisen viime kaudella – 34-vuotiaana! Ja tämäkin polvivamma tuli, kun hän liukastui kylvettäessään lapsiaan.

Viime kauden jälkeen pinnalle nousi, osittain jopa aiheellisesti, epäilyjä siitä, pystyykö Federer enää menestymään huipputasolla. Perjantai näytti sen, että Federer on kuin tenniksen Jaromir Jagr – ikää on turha tuijottaa. Sveitsiläisen uran huippuvuodet ovat totta kai takana, mutta hän on aina vastannut epäilyihin jyrkästä laskukaudesta hämmästyttävillä otteilla varsinkin suurturnauksissa.

Mitä Grand Slam -voittajaksi palaamiseen tulee, Federerillä on siihen täysi mahdollisuus perjantaina esittämillään otteilla. Edellinen mestaruus on lähes viiden vuoden takaa Wimbledonista. Pitää kuitenkin muistaa, että Federer on ollut enemmän tai vähemmän pelaamatta viimeisen puoli vuotta, joten huipputason ylläpitäminen pitkässä turnauksessa on vaikeaa. Vielä isompi este on turnauksen kaavio, Novak Djokovicin aikaisesta putoamisesta huolimatta. Rankingissa pitkän tauon johdosta pudonneen Federerin pitää hoitaa seuraavaksi viidenneksi sijoitettu Japanin Kei Nishikori. Tämän jälkeen vastaan astelee hyvin todennäköisesti Andy Murray ja sitten Stan Wawrinka, molemmat Federeriä nuorempia Grand Slam -mestareita. Ja kaikki tämä ennen mahdollista finaalia!

Kävi Federerille Australian avoimissa miten tahansa, hän on jo osoittanut, että hän on jatkossakin menestyskandidaatti suurimmissakin turnauksissa. Ja vaikka voitontahto onkin varmasti suurin tekijä, joka pitää Federerin pelikentillä, voittaa hänen ei enää tarvitse ansaitakseen kaiken kunnioituksen. Sen hän saa pelaamalla 35-vuotiaana tennistä, johon harva on lajin historiassa pystynyt.

Lue myös:

    Uusimmat