Kommentti: Pirut voi pyyhkiä seinältä – Susijengi on raikas poikkeus MM-kisoissa

Lauri Markkasen donkit riemastuttivat Espoossa – tältä ne näyttivät 0:30
Video: Lauri Markkasen donkit riemastuttivat Viro-ottelussa Espoossa – tältä ne näyttivät!

Suomen koripallomaajoukkue selvisi kesän loukkaantumissumasta säikähdyksellä ja Okinawalle lähtee paras mahdollinen kokoonpano. Susijengi on raikas poikkeus tähtikadosta kärsivässä MM-turnauksessa, kirjoittaa MTV Urheilun Kasperi Kunnas.

Eihän se hyvältä näyttänyt. Kesän toisessa MM-kisoihin valmistavassa maaottelussa Viroa vastaan Suomelta oli kolme pelintekijää sivussa. Edon Maxhuni kärsi vanhasta polvivaivasta, Miro Littlen kesällä operoidun käden kanssa pelattiin varman päälle ja Ilari Seppälän pohje sanoi sopimuksensa irti heti ottelun alussa.

Tahmea ottelu, flow puuttui kokonaan. Ero Suomen eduksi syntyi käytännössä Lauri Markkasen ansiosta pelin toisella puoliskolla. Eikä se häpeä ole, että Susijengin peli lepää yhden pelaajan harteilla, hän kun sattuu olemaan yksi maailman parhaista koripalloilijoista.

Sekään ei ole häpeä, että Viroa vastaan oli vaikeaa. Päävalmentaja Jukka Toijala tekee etelänaapurissa hienoa työtä; joukkue eteni juuri olympialaisten esikarsinnassa jatkoon jättämällä edellisten MM-kisojen kutosen Tshekin taakseen.

Viro-ottelu herätti kuitenkin kysymyksen. Löytyykö reserviä, jos yksi tai useampi ykköspaikan pelaaja eli pelintekijä joutuu jättämään kisat väliin? Aatu Kivimäki nostettiin hätäratkaisuna takaisin leiriryhmään mukaan ja olkoonkin, että vaikka hän pelaa ensi kaudella Saksan Bundesliigassa, MM-kisat olisivat hänelle vielä liian suuret karkelot. Vastaus siis aiempaan kysymykseen: reserviä ei löydy.

Samaan hengenvetoon voi todeta, että käsivamman takia kaksi harjoituspeliä sivussa ollutta Mikael Jantusta olisi ollut vaikeaa korvata. Odotin itsekin kesän haastajamaajoukkueessa vakuuttaneen Federiko Federikon olevan taistelemassa kisapaikasta, mutta miesten seurassa hän osoittautui vielä kokoaan pienemmäksi pelaajaksi, jolla oli hakemista pelitavan – ja pelivälineen – kanssa.

Ei siis ollut suurta tunkua isojenkaan osastolle.

MM-joukkue julkaistiin tänään, mutta pelaajavalinnat olisi voinut lyödä lukkoon jo kesän harjoituspelit avanneen Liettua-ottelun jälkeen. Tämä on omissa papereissani historian paras Susijengi, mutta linjaus ei olisi kestänyt ainuttakaan poissaoloa. Keihään kärki on terävä, mutta kapea.

Juttu jatkuu videon alla. 

Viikko koripallon MM-kisojen alkuun – mitä Susijengiltä on lupa odottaa? 10:22
Viikko koripallon MM-kisojen alkuun – mitä Susijengiltä on lupa odottaa?

Vaikka MM-kisoissa on tarjolla suoria paikkoja ensi kesän Pariisin olympialaisiin, lukemattomat tähtipelaajat ovat skipanneet turnauksen. Syitä on yhtä monta kuin poissaolojakin ja jotkut niistä kestävät tarkastelua toisia paremmin.

Suomessa lajiväen keskuudessa aiheesta on myös irvailtu vertaamalla turnausta jääkiekon MM-kisoihin, jonne mikään iso maa ei koskaan lähde parhailla pelaajillaan. Irvailussa on pointtinsa, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Koripallon MM-kisoissa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (God bless America!) kaikki maat pelaavat edes sinne päin parhailla kokoonpanoillaan.

Susijengi on tässä trendissä raikas poikkeus: kisoihin lähtee absoluuttisesti paras mahdollinen joukkue.

Lue myös:

    Uusimmat