Kommentti: Mikael Granlundin jatko Predatorsissa uhattuna – nyt tarvitaan sadan ilmaveivin arvoista temppua

Mikael Granlund seuranvaihdosta ja perheenlisäyksestä:"Mielettömän upeita juttuja" 3:57
Mikael Granlund kertoo videolla seuranvaihdosta ja perheenlisäyksestään.

NHL-hyökkääjä Mikael Granlundin toiveita herättänyt siirto Minnesota Wildista Nashville Predatorsiin on kääntynyt piinaavaksi painajaiseksi. MTV Urheilun Marko Leppänen puntaroi Granlundin tulevaisuutta Nashvillessä. 

Mikael Granlund saa hyvän maalipaikan heti ensimmäisessä vaihdossaan Detroit Red Wingsiä vastaan. Löperö kuti suuntautuu kuitenkin yli maalin ja kolahtaa plekseihin. 

Myöhemmin erässä Granlund saa kiekon omalla alueella. Ketjukaverit ovat lähdössä hyökkäykseen ja odottavat syöttöä. Vaikka merkittävää kiirettä ei ole, Granlund vippaa kiekon hätäisesti ulos alueelta. 

Granlund pääsi pelaamaan alkukaudesta Nashville Predatorsin kärkihyökkääjien Filip Forsbergin ja Matt Duchenen kanssa, mutta tulosta ei syntynyt. Hän tippui nelosketjuun pelaamaan haalarimiesten Colton Sissonsin ja Austin Watsonin vierellä. 

Granlund on kerännyt kauden 15 ottelusta vain neljä tehopistettä (2+2), ja kymmenen viime ottelua hän on tahkonnut nollasaldoilla. 

Mikke ei ole oma itsensä. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

​​​​​​​Kun Granlund tuli NHL-maailmaan syksyllä 2012, suomikiekko oli tyystin eri tilassa kuin tätä nykyä. Pelaajien tuotantohihna oli tukossa. 

Granlund varattiin yhdeksäntenä ykköskierroksella vuonna 2010. Hype oli ylikovaa, koska aiempi ykköskierroksen varaus oli 15. pelaajana varattu Riku Helenius vuonna 2006. 

Jos Granlund olisi tullut NHL-maailmaan Patrik Laineen, Mikko Rantasen, Sebastian Ahon ja Aleksander Barkovin siivellä, hän olisi päässyt rakentamaan uraansa rutkasti kevyemmällä jalalla. 

HIFK:sta maailmalle ponnistanut hyökkääjä kipuili NHL-uransa alussa riittämättömän fysiikan kanssa. Kun hän sai kamppailuvoimansa ja luistelunsa NHL-tasolle, alkoi Minnesota Wildissa syntyä tulosta. 

Odotukset olivat kovat, kun hän siirtyi viime kaudella Predatorsiin. Granlund sai aikaan 16 ottelussa vain viisi tehopistettä, mutta vaisu alku oli helppoa panna uuden ympäristön ja tuoreen vauvan tuomien muutoksien piikkiin. 

Toisella kaudella piti räjähtää, mutta Granlund on ollut yksi suomalaisen NHL-kauden isoista pettymyksistä. 

Tätä menoa Granlundin aika Predatorsissa jää lyhyeksi.

Granlund on 27-vuotiaana urallaan taitteessa, jossa NHL-pelaajan pitäisi olla kukkeimmillaan. Silloin tullaan rajoittamattomaksi agentiksi ja tuloutetaan iso sopimus kivaan seuraan, joka sijaitsee lempeän verotuksen alueella. Ostetaan asunto ja kerrotaan medialle, että tässä vaiheessa uraa ainoana tavoitteena on Stanley Cupin voitto. 

Hyökkääjän sopimus loppuu tähän kauteen, ja sen jälkeen Granlund saa mittauttaa arvonsa vapailla markkinoilla. Jatko Predatorsissa olisi ongelmallinen, vaikka peli kulkisikin. 

Eikä mikään valtava ihme olisi, jos Predatorsin GM David Poile kauppaisi suomalaishyökkääjän jo ennen siirtotakarajaa tällä kaudella. 

The Athletic kertoi, ettei Granlundin leirillä ja Poilella ole ollut mitään vakavia keskusteluja jatkosta. Granlundin jenkkiagentti Todd Diamond ei vastannut arvostetun median tiedusteluihin asiasta, mikä osaltaan kertoo tilanteen tukkoisuudesta. 

Roman Josin kahdeksan vuoden jättidiili verotti Poilen rahasäkkiä sen verran, ettei Predatorsilla olisi välttämättä edes mahdollisuuksia tarjota Granlundille jättimäistä jatkoa. Predatorsin vankka perusrunko tuo menestystä ilman häntäkin. 

On aika lähellä, että Poile haluaa tehdä mieluummin jatkon kokeneen luottomiehensä Craig Smithin kuin Granlundin kanssa. Smith on hyvä yleispelaaja, joka pystyy mukautumaan rooliin kuin rooliin. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Vaikka Granlundilla on urallaan selkeä notkahdusvaihe, se ei tarkoita, että NHL-ura olisi paketissa, ja Suomeen olisi palaamassa lähivuosina varttuneempi versio Jesse Puljujärvestä

Granlund on edelleen loistava pelaaja, joka tekee kyllä tulostakin, kun hän saa itseluottamuksensa takaisin. 

Wildissä Granlund sai nauttia luksusroolista Mikko Koivun vierellä. Koivu taisteli irtokiekkoja Granlundille, joka pystyi käyttämään taitoaan hyväksi ja päättämään hyökkäyksiä. Predatorsissa samanlaista kemiaa ketjukavereiden kanssa ei ole vielä löytynyt. 

Kun Granlund tästä suosta nousee, se on kovempi temppu kuin sata ilmaveiviä. 

Lue myös:

    Uusimmat