Kommentti: Lionel Messiin takertuminen olisi Barcelonalta kohtalokas virhe – vain yksi henkilö voi saada ikonin viimeisistä vuosista kaiken irti

Nyt järisevät jalkapallomaailman mannerlaatat – Lionel Messin siirtohaluista edessä myrskyisä taistelu 5:06
MTV Uutiset Livessä analysoitiin Lionel Messin ja Barcelonan välistä siirtosaagaa.

Sen ei pitänyt koskaan tapahtua, mutta totta se on. Lionel Messi on virallisesti viestinyt Barcelonalle halunsa poistua seurasta. Ja vaikka rakkauden hiipuminen sattuu, Barcelonan on parasta päästää nopeasti irti, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.

Kun ensimmäiset medialähteet kertoivat puolitoista viikkoa sitten Messin lähtöaikeista, harvat uskoivat niitä. Huhuja argentiinalaisen siirrosta on liikkunut vuosia - vailla konkretiaa.

Kirpun lähdön myötä seurasta poistuisi ominaisuuksia, joita se on oppinut pitämään 10-15 vuotta itsestäänselvyytenä. Ikoninen seurahistoria pitää huolen, ettei Barcelonan kiinnostusarvo sammu, mutta pelipaitojen selkäpuolelle painettuihin nimiin nojaavat markkinavoimat hiipuisivat - ainakin hetkeksi. 

On luonnollista, että Barcelona takertuu lähtökuopissa olevaan kaikkien aikojen legendaan, mutta sen ei kannattaisi. Huonoin vaihtoehto olisi pidätellä halutonta Messiä ja menettää hänet vuoden kuluttua kilpailijoille ilmaiseksi.

Barcelonan on joka tapauksessa pakko miettiä nyt aikaa Messin jälkeen. Seuran kallispalkkaiset runkopelaajat Jordi Albasta ja Sergio Busquetsista lähtien ovat ikääntyneet yli 30-vuotiaiksi. Messistä vielä tässä vaiheessa irtoava rahasäkki olisi viisaasti sijoitettuna tukeva perusta uuden Blaugranan tulemiselle.

Mutta myös Messin näkökulmasta lähtö olisi kannattavaa. Barcelona on niittänyt viimeiset neljä vuotta Euroopan kentiltä vain toinen toistaan katkerampia tappioita. Sen ovat vuorotellen iskeneet ulos Mestarien liigasta Atletico Madrid, Juventus, AS Roma, Liverpool ja viimeisimpänä näistä nöyryyttävimmällä tavalla Bayern München.

Mädäntyvä Barcelona

Barcelonan johto on osoittanut tyylittömyytensä tavassa, jolla se ulosti Xavin, Andres Iniestan ja Dani Alvesin kaltaiset Barca-perheen jäsenet sekä osaamattomuutensa tuhlaamalla satoja miljoonia euroja epäonnistuneisiin hankintoihin. Messi ei ole julkisuudessa peitellyt tuohtuneisuuttaan erityisesti nykyistä presidenttiä Josep Maria Bartomeua kohtaan.

Ronald Koemanin alaisuuteen astuva Barcelona on radikaalin uudelleenrakentamisen tarpeessa. Menestystä ei päättyneellä kaudella tullut, eikä sitä ole Kataloniassa mitä todennäköisimmin odotettavissa lähivuosinakaan.    

Kun lisätään Argentiinan maajoukkueessa koetut pettymykset ja sen alakuloiset menestysnäkymät, 33-vuotiaalle Messille ei tule urallaan enää tätä otollisempaa hetkeä lähteä tavoittelemaan kirkkainta menestystä.

Näyttää kuitenkin siltä, että Barcelona aikoo toimia tällä hetkellä, kuten tulehtuneen parisuhteen katkeroitunut ja jätetty osapuoli. Se saattaa olla valmis hiekoittamaan kumppanin tulevaisuuden oikeussalia myöden, vaikka todellisuudessa kannattaisi keskittyä syvään itsetutkiskeluun ja kokonaan uuden rakentamiseen.

Ikääntyvä Messi

Messi - jonka kerrotaan etsivän uralleen vielä maksimaalista kilpailullista haastetta - on brittilehtien mukaan jo keskustellut Manchester Cityn päävalmentajan Pep Guardiolan kanssa siirrosta Englantiin.

Guardiola rakensi Barcelonassa vuosina 2008-2012 Messin ympärille joukkueen, joka voitti enemmän ja vähemmän kaiken mahdollisen. Todennäköisintä tällä hetkellä onkin kaksikon haluavan yrittää vielä kerran samaa - Messin pitkäaikaisimmalla ystävällä Sergio Agüerolla höystettynä.

Messi on nyt 33-vuotiaana samanikäinen kuin Cristiano Ronaldo oli vuonna 2018 Real Madridista Juventukseen siirtyessään. Vuosia absoluuttisella huipulla on jäljellä arviolta kolme, enimmillään neljä.

Ronaldo on viimeisinä vuosina kunnioittanut ikävuosien tuomia rajoitteita muokkaamalla pelaajaprofiilistaan entistä enemmän pienemmältä alueelta maaleja sylkevän hyökkäyksen täsmäaseen.

Messikin joutuu tulevina vuosina väistämättä optimoimaan tapaansa pelata jalkapalloa. Tuleeko hänestä vanhoilla päivillään uusi keskikentän keskustan tai kasipaikan syöttökone, sellainen kuin esimerkiksi Iniesta oli? Sen selvittämiseen paras mahdollinen henkilö on juuri Guardiola.

Lue myös:

    Uusimmat