Kommentti: Kamala, ihana Ruisrock! Nämä kymmenen Ruissalossa nähtyä keikkaa muistan aina

Suomen vanhin ja Euroopan toiseksi vanhin rockfestivaali on kamala, ihana ja parhaimmillaan ikimuistoinen.

Kun kävin ensimmäisen kerran kesäfestareilla, elettiin vuotta 1995. Kohteena oli Turku ja ensimmäisen kerran vuonna 1970 järjestetty Ruisrock. Festivaaleilla oli kolme lavaa: Ruissalon uimarannalla sijainnut päälava, rannan toisessa päässä ollut pikkulava sekä erillinen telttalava.

Viimeksi olin Ruisrockissa heinäkuussa 2014 ja lavoja oli viisi. Paljon oli muuttunut – en olisi lähtenyt enää paikalle Bon Jovin vuoksi enkä ollut aivan yhtä innoissani kuin kesällä 1995.

Tänä kesänä on kulunut siis 22 vuotta siitä, kun olin ensimmäisen kerran Ruisrockissa. Joinain kesinä Ruisrock on tuntunut lähinnä naurettavassa kunnossa örveltävän festarikansan vuoksi kamalalta, mutta sitten taas vastapainoksi Turussa nähdyt ikimuistoiset keikat ovat keikauttaneet tasapainon kamalasta melkeinpä ihanaksi.

Nämä kymmenen Ruissalossa nähtyä keikkaa ovat jääneet pysyvästi mieleen.

1) Bon Jovi, 1995

Vuonna 1994 julkaistun Always-jättihitin tuomassa nosteessa paistatellut yhdysvaltalaisyhtye Bon Jovi ei soittanut kesällä 1995 mitään kokonaisuudessaan järin mieleenpainuvaa keikkaa, mutta ensimmäinen festariviikonloppu on aina ensimmäinen festariviikonloppu.

Keikan avannut Neil Young -cover Rockin' In the Free World tosin oli yllättävän tymäkkä.

2) Beastie Boys, 1998

Se epätodellinen tunne, kun reilusti yli 10 000 uimarannalle saapunutta ihmistä pomppii Sure ShotinSabotagenIntergalacticin ja muiden Beastie Boys -hittien tahtiin hiekkarannalla ja maa joustaa pomppimisen tahtiin.

3) Mew, 2006

Muutamaa vuotta aiemmin ryminällä omien suosikkibändien joukkoon kiilannut tanskalaisyhtye vakuutti kesän 2006 Ruisrockin lauantain pääesiintyjänä. Bändin keikan alkua sävyttivät tekniset ongelmat, mutta kun Special-hitti aloitti keikan, kaikki unohtui. Oli vain musiikki.

Etenkin ikihieno Comforting Sounds -päätöskappale, jonka aikana taustakankaalla pyörivät laulaja Jonas Bjerren tekemät eläinteemaiset animaatiot, teki massiivisuudessaan vaikutuksen.

4) The National, 2011

Yhdysvaltalaisen indieyhtyeen keikka alkoi vuonna 2007 julkaistulla ja omien toteemilevyjen joukkoon samantien asemoituneen Boxer-albumin raukealla Start a War -kappaleella, ja minä olin myyty. Hienoimpia todistamiani keikanaloituksia koskaan.

5) Manic Street Preachers, 2003

Usko oli jo mennyt, odotukset olivat nollissa, mutta etenkin keikan aloitus kesäsunnuntain helteessä (vuoden 1992 Motorcycle Emptiness -hitti) palautti Manic Street Preachersin suosikkien joukkoon. Keikalla oli monia muitakin hienoja hetkiä.

6) Pulp, 2012

Olin erittäin harmissani, kun en päässyt näkemään Pulpin keikkaa Ruisrockissa 1996. Asia korjaantui kesällä 2012, ja etenkin Disco 2000 -hitin aikana oli vaikea välttyä liikutukselta.

7) Morrissey, 2006

Eka kerta. Morrissey kuului pakko nähdä -kategoriaan. The Smiths -laulajana tunnetuksi 1980-luvulla tullut Steven Patrick Morrissey aloitti Ruisrock-keikkansa The Smiths -klassikko Panicilla ja lopetti keikan First of the Gang to Die -hittiin.

8) Elbow, 2011

Yksi vaikuttavimpia festarikeikkoja, joita olen nähnyt. Telttalavalla esiintynyt brittibändi vakuutti sekä rentoudellaan että osaamisellaan. Majesteettinen One Day Like This jousineen oli vain yksi keikan kohokohdista.

9) Lordi, 2006

Lordin euroviisuvoitosta oli kulunut heinäkuussa 2006 vain pari kuukautta ja silloisen tyttöystävän siskonpojalle piti saada kuvatodistusaineistoa Lordin keikalta. Ei ehkä musiikillisesti se ihan omin teekupillinen, mutta olipahan show.

10) Neljä Baritonia, 1998

Tämä on yksi mieleenjääneimpiä "keikkoja", kyllä. Neljä Baritonia eli Ismo Alanko, Neljän Ruusun Ilkka Alanko, CMX:n A.W. Yrjänä ja Don Huonojen Kalle Ahola nousivat lavalle yhdessä ja esittivät yhden ja ainoan biisinsä, joka ei edes ole erityisen mieleenjäävä. Tilanteen erikoisuus sen sijaan jäi mieleen.

Ruisrock järjestetään 46. kerran Turussa, Ruissalon Kansanpuistossa 8.––10. heinäkuuta. Lisätietoa festivaalista löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat