Mainos

Kommentti: Jungner lähti - SDP:llä iso ongelma Uudellamaalla

Päivän poliittisesta yllätyksestä vastaa Sdp:n Mikael Jungner, joka luopui ehdokkuudestaan viime metreillä ja lähtee viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajaksi. Sota ei yhtä miestä kaipaa, kuten Jungner itse sanoo, mutta tapaus kiinnittää kyllä huomion Sdp:n aneemiseen ehdokasasetteluun Uudenmaan suurvaalipiirissä.

Kuten on todettu, 35 edustajan Uudenmaan vaalipiiri on vaalipiireistä komein, suurin ja tärkein.

Puolueet lyövät ehdokaslistansa kiinni lähipäivinä. Demareiden Uudenmaan lista pitäisi olla kasassa ylihuomenna. Jungnerin lähdön jälkeen listalta puuttuu kolme ehdokasta eli jos politiikka kiinnostaa - ottakaa yhteyttä Sdp:n piiritoimistoon!

Nyt Sdp:llä on Uudeltamaalta seitsemän kansanedustajaa. Sdp:ssä on laskeskeltu, että nykyinen ehdokasasettelu ja puolueen gallupkannatus on niin heikko, että edustajamäärä voi tippua jopa kolmella, pahimmissa kauhukuvissa neljällä.

Ja moni Uudenmaan demari onkin kauhuissaan.

Pannaanpa tähän alkuun istuvien ehdokkaiden äänimäärät viime vaaleissa: 

1.       Lauri Ihalainen 15 085

2.       Maria Guzenina 14 581

3.       Mikael Jungner 8 380

4.       Maarit Feldt-Ranta 7 546

5.       Antti Lindtman 4 805

6.       Merja Kuusisto 4 324

7.       Matti Saarinen 4 253

SAK:n ex-puheenjohtajan, työministeri Lauri Ihalaisen Sdp passitti ehdokkaaksi Keski-Suomeen, jotta puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne saa sellaisen äänimäärän, jota ei tarvitse hävetä vaaleissa.

Mäntsälästä parlamenttiin pyrkivällä Rinteellä on kuitenkin melkoinen työ yltää Ihalaisen äänimäärään. Kun ex-puoluesihteeri Jungner häipyy, on puolueen äänikassasta jo yli 20 000 hukassa. Ihme ennustaja ei tarvitse olla todetakseen, ettei Maria Guzeninakaan yllä neljän vuoden takaisiin lukuihin. Sen sijaan tulostaan parantanee vantaalainen Antti Lindtman, josta kulisseissa jo leivotaan Sdp:n tulevaisuuden pelastajaa. 

Mutta mutta.

Vetävistä nimistä on Sdp:ssä huutava puute ja näillä näkymillä seitsemän paikan säilyttäminen jää kaukaiseksi haaveeksi. 

Kokoomuksella on Uudeltamaalta 11 paikkaa ja takana päänministeri Alexander Stubbin 41 768 ääntä ja uudeksi nimiehdokkaaksi lähti liikemies Harry Harkimo. Kassasta puuttuu kuitenkin Jyrki Kataisen 23 962 ääntä.

Keskustalla on viime vaalien rökäletappion jälkeen vain kaksi edustajaa. Välivuosia Perheyritysten liitossa viettänyt ex-pääministeri Matti Vanhanen palaa kehiin ja vetänee kepun gallupnosteessa ison äänimäärän - kolmen puolueen kautta kepun listoille koukannut Anne Berner saa jos ei muuta niin ainakin naistenlehtijulkisuutta.

Persuilla on seitsemän edustajaa kuten Sdp:lläkin. Timo Soinista on paljon kiinni. Viimeksi tuli  43 437 ääntä, mikä on nyt enemmän kuin lujan takana.

Mutta kun listoja katsoo, ei voi välttyä siitä, että entisen valtionhoitajapuoleen listaa leimaa aneemisuus.

Hädissään demarit ovat kosiskelleet Uudenmaan ehdokkaaksi jopa Tuusulanjärven rannoilla majailevaa demari-ikonia, ulkoministeri Erkki Tuomiojaa, mutta ei kuulemma käy.

Joka tapauksessa Mikael Jungner antoi nyt kasvot tyypilliselle Sdp:n yhden kauden edustajalle, kuten vanha poliittinen termi kuuluu. Tällainen politiikan stereotyyppinen hahmo siirtyy bisnekseen. (Jep - oli ironiaa - latojan huomautus.)

Rotista, jotka jättävät uppoavan laivan, emme puhu mitään.

Ja kuten Jungner sanoo, moni on hänen lähdöstään myös iloinen. Esimerkiksi paluuta yrittävä yleisnero Kimmo Kiljunen (sd.)?

Eikös niin?

Timo Haapala

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.