Kommentti: HJK:n totaalisen mahalaskun keskeltä erottui huikea timantti – suomalaislupaus viedään kohta käsistä

Vaikka HJK:n mahalaskusta Eintracht Frankfurtia vastaan on vaikea löytää positiivista, todisti 20-vuotias Topi Keskinen, että hänen paikkansa on Veikkausliigaa kovemmassa sarjassa, kirjoittaa MTV Urheilun Eren Gürler.

HJK:n esitys Eintracht Frankfurtia vastaan oli jopa häpeällinen. 0–6-tukkapölly kertoi oikeastaan lohduttoman totuuden: joukkueiden tasoero on valtava. Helsinkiläisnipulla ei ollut ensimmäistä kolmea minuuttia lukuun ottamatta ottelussa mitään jakoa.

HJK:n kokoonpanosta voi kuitenkin nostaa esiin yhden nimen positiivisessa mielessä. Topi Keskinen oli murheellisen suomalaisillan yksi ainoista valopilkuista.

Keskinen väläytteli osaamistaan pariin otteeseen, ja varsinkin suoritus 63 minuutin kohdalla säväytti. Mikkeliläislähtöinen Keskinen petasi itselleen paikan yhteispelillä Lucas Lingmanin kanssa, mutta hänen laukauksensa kilpistyi maalivahtiin.

Vaikka laukaus ei sujahtanut verkkoon, pelasi Keskinen viimeistään kyseisellä suorituksella itsensä kykyjenetsijöiden papereihin. 

Joku saattaa miettiä, miten yksi yksittäinen suoritus voi ratkaista yhtään mitään, kun puhutaan siirrosta ulkomaille. Uskallan väittää, että kyseinen suoritus todistaa, mihin nuorukainen jo tällä hetkellä kykenee. Nimenomaan Keskisen suorituksen kaltaiset väläytykset huippuotteluissa nostavat tietyt pelaajat esiin massasta.

Kun Keskinen laittoi vipuun Eintrachtin kokeneen Makoto Haseben ja kapteeni Robin Kochin, hätkähdettiin varmasti jo Frankfurtissakin, että kuka tämä tällainen pieni suomalaisväkkärä onkaan.

Kehityksen paikka

Keskinen ei lopulta kyennyt maalintekoon Frankfurtia vastaan, mutta osoitti vaarallisuutensa. Hän oli oikeastaan ainoa sinivalkoisten ryhmästä, joka kykeni lähellekään samaan pelitempoon, kuin vastustajan vikkeläjalkaiset pelaajat. Se nähtiin muissakin tilanteissa, ei vain aiemmin kuvatussa yksittäisessä maalintekoyrityksessä.

Keskisellä on kyky, jota harvalla HJK-pelaajalla tai edes harvalla suomalaispelaajalla on. Mikkeliläislähtöinen nuorukainen pystyy haastamaan yksi vastaan yksi -tilanteissa kenet vain. Frankfurtia vastaan hän haastoi vasemmalla laidalla saksalaisten puolustusosastoa, ja mikä tärkeintä, pääsi puolustajista ohi ja voitti kaksinkamppailuja taidollaan ja nopeudellaan.

Keskinen pääsi laukomaan myös toisen kerran ottelussa, mutta sekään laukaus ei ohittanut Eintrachtin maalilla torjunutta Jens Grahlia

Maalinteko onkin erityisesti se alue, jossa Keskisen tulee tulevaisuudessa parantaa.

Keskinen oli monen papereissa jopa Veikkausliiga-kauden paras pelaaja, mutta tehojen vähyys jäi silti vaivaamaan. Pitää kuitenkin muistaa, että hän nousi kotimaan korkeimmalle sarjatasolle vasta täksi kaudeksi, joten siinä valossa kaksi maalia ja kuusi maaliin johtanutta syöttöä on kelpo suoritus.

Ulkomaille

Vaikka Keskinen voisi vielä kehittyä kotimaassa vuoden tai kaksi, on erittäin perusteltua olettaa, että hän lähtee ulkomaille tämän kauden jälkeen. Valmis pelaaja nuorukainen ei missään nimessä ole, mutta potentiaalia kehittyä aina Suomen johtavaksi hyökkäyspään pelaajaksi on olemassa.

Keskinen on nopea, taitava ja tekninen. Hän on ennen kaikkea ennakkoluuloton ja rohkea.

Eilinen ottelu viimeistään todisti, että hän pärjää Euroopassa. Tulee muistaa, että vastassa oli kuitenkin Eurooppa liigan toissa kauden voittaja ja joukkue, jonka pelaajien yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 20-kertainen HJK:n miehistöön verrattuna.

Ei yhtään yllättäisi, jos Keskisen tuleva osoite olisi esimerkiksi Frankfurtissa.

Lue myös:

    Uusimmat